Spórolási ötletek (beszélgetés)
Köszi!
Nem kacsasütőben, csak sima ovális jénaiban, nincsen sajna kacsasütő jénaim.
A káposztásat de kár, hogy nem hamarabb olvastam, mert most sült ki a kenyér, és pont lett volna káposzta is. Na majd hétvégén kipróbálom!
Köszi az ötletet.:)
Nagyon klassz dolog , ha van egy + ezermester a háznál / a háziasszonyon kívül ! /
1x egy esküvő utáni " morzsabál-t " tartott a volt munkahelyemen egyik kolleganőm , ne vesszen kárba semmi maradék kaja .
Mi úgy csináljuk, hogy mikor megjön a fizu, Gyed, kajajegy, minden, akkor elmegyünk nagybevásárlásra. Előtte megnézzük az akciós újságokat, hogy mit hol érdemes és megveszünk szinte mindent, amire a hónapban szükség lesz. Fagyót megpakoljuk hússal, feltankolunk lisztből, cukorból, stb, ami épp kell, tisztítószerek, ilyenek. A helyi boltból (a faluban csak egy van) csak akkor veszünk vmit, ha nagyon gyorsan kell vagy csak elmaradt egy vmi, mert minden rohadt drága ott, legalább 130% a nagyobb üzletekhez képest.
A kertünk pici, de azért legalább szezonjában nem kell megvennünk a zöldséget és van, amiből még a fagyóba, pincébe is jut szezon utánra. Anyósomék nagy kerten gazdálkodnak, tőlük sok mindent kapunk (a tavalyi krumplijukat esszük még most is). Tyúkokat is tartanak, így a tojás is ingyen van:)
A mosáshoz használok színfogó kendőt, így a gyerek ruháit nem válogatom külön, hanem egyben mosom, ezzel spórolok egy menetnyi áramot, mosószert, öblítőt.
A szikkadt zsemléből fasírt lesz vagy spenótba használom el. Szikkadt kenyérből levesbetétet készítek. Ha sokféle 1-2 napos maradék van a hűtőben, de mindegyik kevéske, tartunk egy maradékevő napot és megbeszéljük, melyik kié lesz:) A végképp megmaradt dolgokat a kutya eszi meg, így az sem kerül kidobásra.
A férjem hál'Istennek igazi ezermester, így nagyon sokat spóroltunk azzal, hogy pl a szekrényekhez csak az anyagot vettük meg és ő építette meg őket. Legutóbb a gyereknek készített játszóteret az udvaron. Ért mindenféle gépek javításához, villanyszereléshez, autószereléshez, így sok munkadíjtól megmenekülünk.
Egyelőre ennyi jutott eszembe:)
tettem föl fotót az én kenyeremről:)
sütőben sütöm, jénaiban.:))
ha meg variálod, hogy magokat teszel bele, vagy vegyíted a liszteket, azokat tudjuk, hogy boltban még drágábbak, és házilag meg elosztva kb 30%al olcsóbbak még azok is.
Vagy mondjuk 2-3 péksüti árából csinál az ember egy tepsivel..stbstb
csak számold ki:
fél kiló liszt 70 ft, de még van akciósabban is sokszor liszt
2 evőkanál olaj (20 ft?)
2,8 dl víz (ez is olyan 20 ft)
egy fél élesztő, ha öregtészta nélkül csinálom (30 ft)
pici só
ez 140 ft és 75 dkgos kenyér plusz a sütés olyan 30 ft...
ha teszek hozzá öregtésztát, 20 dkgot, akkor élesztőt csak egy dekát teszek, és akkor egy kiló kenyerem van olyan 170 ftból max..plusz míg megsül 30 ft.
A kenyér meg nálunk 275 ft egy kiló.
És persze tele van adalékkal is.
jah és a spóroláson kívül persze jóval egészségesebb is az, amit itthon magának készít az ember..legyen az akárcsak egy arckrém..
A blog:
Valahol lesz benne egy szóköz, azt vissza kell venni, hogy bejöjjön a link.
Sziasztok
Akit esetleg érdekel, a naplómban itt a hoxán, vagy a blogomban (ugyanazok vannak benne, mint az itteni naplómban, csak lehet egy egy dologra keresni)..szóval nálam van sok házi tisztítószer, fertőtlenítőszer, folteltávolító, házilag készített joghurt, házilag készített nutella recept..meg rengeteg minden, amivel spórolni is lehet nagyon sokat. én már nem sok dolgot veszek boltból, max. az alapanyagokat a házi dolgokhoz, ami jóval olcsóbb. na meg én is magunknak termesztek, kenyeret is itthon sütöm..stb.
Én nem járok nagyáruházba vásárolni, mert ott minden fölösleges dolgot megvesz az ember. Inkább a faluban a kisboltba megyek felvágottért és kenyérért. Még ha ott egy kicsit drágább is a kenyér sokkal többet spórolok azzal hogy nem veszek össze-vissza mindent.
Öszzevárom mikor több minden kell akkor pedig kartonban veszem meg az áruházban, vagy nagykerben.
Egyszer olvastam valahol , h ott ahol nagyon kevés a víz , töredékét használják annak , amit pl mi is elfogyasztunk naponta , de az amerikai hatalmas pazarlás kiakasztott , nálunk is elfogy havonta kb 6 m3 víz hármunkra , de az amiknál ennek 3x-a ! Persze , biztosan ez se általános .
Az egytálétel is nagyon jó dolog , ma már az emberek többsége nem végez olyan megerőltető fizikai munkát , mint pl egy favágó , v egy kőműves , h hatalmas adag kalóriát kellene elfogyasztani napról napra . Én tartalmasabb leveseket szeretek főzni , nem vagyunk már fiatalok , elég az is . Ma már , ha néha van is süti , csak kisadag .
Nekünk nincsenek gyümölcsfáink , de , amihez megfizethető áron hozzájutok , abból is szoktam elrakni , igaz , ma már csak a fagyosba . Amikor kapok akciós őszibarackot veszek 4-6-10 dobozzal , mert ha elraknám se kapnám meg olcsóbban , így viszont , ha pl gyümilevest v csak egy pompótot ennének a fiúk , akkor néhány féle gyümölcsöt előszedek , pillanatok alatt kész egy gyümileves , kompót . Pl kompóthoz megpucolok egy megmosott almát , először a héjját főzöm meg , aztán leszűröm , a lébe megfőzöm a falaprított almát , kis cukorral , fahéjjal , szegfűszeggel , ez lesz az alap , aztán ebbe lehet tenni ilyen-olyan gyümölcsöt , ami van , előfordul , h 7-8 féléből készítem .
Egy másik féle alap , mióta felfedeztem az Au.hanba a hibiszkuszteát , abból főzök egy alaplét , abba = almahéj , majd az alma + cukor .... Isteni savanykás íze , gyönyörű színe lesz tőle a kompótnak .