Sonkás-zöldséges rizsestál recept
A Sonkás-zöldséges rizsestál hozzávalói:25 dkg rizs,
25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé),
25 dkg sovány, főtt sonka vagy tarja,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt (bármilyen fajta lehet, de legjobb a füstölt),
5 dkg vaj (vagy margarin),
5 dl füstölt hús leve, (vagy 1 csapott mokkáskanál füstízű só és 5 dl víz),
1 teáskanál currypor,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
ízlés szerint só.
A Sonkás-zöldséges rizsestál elkészítési módja:
Az átválogatott és többször váltott vízben megmosott rizst annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. Egy óra múlva leszűröm, és a rizst a vajon üvegesre pirítom. Mély tűzálló tálba szórom. Hozzáteszem a megtisztított, kis kockákra vágott leveszöldséget és az ugyancsak kis kockákra vágott sonkát. Rászórom a sajt háromnegyed részét, meghintem a sóval, a törött borssal, és ráöntöm a füstölt-húslét. Ha nem lepi el a folyadék a tál tartalmát, akkor vízzel még kiegészítem. Szorosan lefedem, és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Addig párolom, amíg az összes levét elfövi. A habosra felvert tojásokat megsózom, megborsozom, és ráöntöm a már megduzzadt rizsszemekre. Villával kis lyukakat fúrok bele, hogy a tojásmassza befolyhasson az étel aljába és a közepébe. Ezután visszatolom a forró sütőbe, és fedő nélkül addig pirítom, amíg szép piros lesz a teteje. A megmaradt reszelt sajtot rászórom, és forrón tálalom.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. okt. 10. 06:38
A sonkás-zöldséges rizsestál elkészítési módja és hozzávalói.