Sonkaleves húsvétkor recept
90 perc
A Sonkaleves húsvétkor hozzávalói:
40 dkg nyers füstölt sonka (esetleg füstölt csülök vagy tarja)
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, gomba, zeller, karalábé, vöröskáposzta, kelkáposztacikk, gomba)
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem zöld
1 dl száraz vörös bor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál natúr reszelt torma
1 púpozott teáskanál liszt.
A Sonkaleves húsvétkor elkészítési módja:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 liter friss vízben feltesszük főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Ekkor a főzőléből kivéve a húst éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a vöröshagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldségek is megfőttek, akkor a lisztet a borral, a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, majd beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest ezzel behabarjuk. Tálaláskor a tányérokba kanálnyi reszelt tormát teszünk, majd a még forró levest erre merjük Nagyon finom, különleges ízű leves. Illik az ünnepi ebédhez.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2017. ápr. 9. 11:56
A sonkaleves húsvétkor elkészítési módja és hozzávalói.