Húsvéti sonkaleves recept
A Húsvéti sonkaleves hozzávalói:40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, esetleg füstölt csülök
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé
kelkáposztacikk, gomba, vöröskáposzta)
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem zöld
1 dl száraz vörös bor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál natúr reszelt torma
1 púpozott teáskanál liszt
A Húsvéti sonkaleves elkészítési módja:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel rostjaira merőlegesen kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát igen nehéz szeletelni.) A sonkalébe beletesszük az összes, megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyem zöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük.
Nagyon finom, különleges ízű leves, amely után már csak egy könnyű tésztát kínáljunk.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: neni1, 2010. febr. 14. 21:48
A húsvéti sonkaleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.