Réteges joghurtos sajtos pogácsa recept
A Réteges joghurtos sajtos pogácsa hozzávalói:kb. 60-70 darabhoz
90 dkg finomliszt
25 dkg vaj (esetleg margarin)
4 dkg friss élesztő
375 g natúr joghurt
1 teáskanál kristálycukor
1 csapott evőkanál só (vagy ízlés szerint, illetve függ a sajt ízétől is)
1 tojássárgája
kb. 1,5 dl langyos tej
A rétegzéshez:
7,5 dkg reszelt trappista sajt
7,5 dkg füstölt sajt
A tetejére:
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás
A Réteges joghurtos sajtos pogácsa elkészítési módja:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.) Letakarva 30 percig pihentetjük. Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük. Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.) Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Lolita63, 2018. febr. 4. 17:49
A réteges joghurtos sajtos pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.