Teljes kiőrlésű, zabpelyhes kenyér recept
A Teljes kiőrlésű, zabpelyhes kenyér hozzávalói:40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (roszliszt nem jó)
20 dkg apró szemű (puha, "zart") zabpehely
15 dkg finomliszt
5 dkg búzakorpa
2 dkg búzacsíra
2 dkg szezámmag
2 dkg lenmag
1 dkg tökmag
4 dkg friss élesztő, vagy 4 csapott tk. szárított
2 tk. só
1 tk. 10%-os ecet
1 jó ek. méz (diétázók lecsökkenthetik 2 szűk teáskanálra, esetleg teljesen ki is hagyható)
2 ek. olaj vagy olvasztott vaj, margarin
750 ml víz (nem elírás!)
A Teljes kiőrlésű, zabpelyhes kenyér elkészítési módja:
Egy nagy tálban összekeverjük az összes száraz hozzávalót a sóval és a magokkal együtt, hozzáadjuk a vízben feloldott élesztőt, a maradék vizet, mézet ecetet, olajat. Erősebb kanállal összekeverjük, hogy sehol ne maradjanak száraz részek, majd két, sütőpapírral kibélelt püspökkenyér- vagy kenyérformába kanalazzuk. A tészta állaga inkább galuskatésztához hasonlít, nem kenyérhez. 30 perc kelesztés után nagyon forró sütőbe tesszük, kb. 10 perc után a hőt mérsékelhetjük. Addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, és a meglehetősen nedves tészta át nem sül (az én rossz, régi sütőmben ez 1,5 óra, normál esetben kevesebb idő is elég). Csak teljesen hidegen szeleteljük!
Rendkívül nagy rosttartalmú, finom, szinte sütemény állagú barna kenyér. Néhány naposan kicsit morzsálódik. Magas rosttartalma miatt cukorbetegek, inzulindiétát tartók, fogyókúrázók számára is ideális.
Nagyon szigorú diéta esetén a finomliszt is kiváltható teljes őrlésű liszttel, a méz teljesen elhagyható.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Corra, 2011. ápr. 28. 19:39
A teljes kiőrlésű, zabpelyhes kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.