Blundel tészta (élesztős leveles) recept
A Blundel tészta (élesztős leveles) hozzávalói:50 dkg liszt
25 dkg margarin/vaj
0,4 dl olaj
2 ek. cukor + 1 vaníliás cukor (ha sós tésztának készítjük, akkor csak 1 nagyon csapott ek.)
1 csapott tk. só
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
tej
A Blundel tészta (élesztős leveles) elkészítési módja:
A vajas részhez összedolgozunk 25 dkg margarint és 15 dkg lisztet, félretesszük. Az élesztős tésztához kovászt készítünk az élesztőből, 1 ek. cukorból, 10 dkg lisztből és 1,5 dl tejből. Ha felhabosodott, hozzáadjuk a többi anyagot, és szükség szerint annyi tejjel dagasztjuk be, hogy viszonylag puha tésztánk legyen (kb. mint a fánk tésztája). Fél órás pihentetés után az élesztős tésztát kinyújtjuk, a közepére tesszük a lisztes margarint, ellapogatjuk, majd a tészta négy oldalát ráhajtjuk. Kinyújtjuk, és legalább négyszer hajtogatjuk, közben mindig a hűtőben pihentetjük legalább 30 percet. Az utolsó pihentetés után formázzuk, töltjük, a tepsin is pinehtetjük 20-30 percet, majd nagyon forró sütőben kezdjük sütni (különben a rétegek közül kifolyik a vaj), a sütő hőmérsékletét 5-10 perc után csökkenthetjük.
Ebből készül a tiroli rétes, túrós táska, búrkifli, diós és a hagyományos kakaós csiga, szerelmes levél, croissant, stb. Sósan készítve tölthetjük sajttal, sonkavagdalékkal, stb. Nagyon hízlal, de nagyon-nagyon finom.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Corra, 2010. márc. 13. 12:42
A blundel tészta (élesztős leveles) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.