Részeges pogácsa recept
A Részeges pogácsa hozzávalói:50 dkg teljes kiőrlésű liszt,
20 dkg hideg vaj;
10 dkg reszelt sajt,
1 tojássárgája a kenéshez,
5 dkg élesztő,
2 dl tejföl,
1 db tojás,
1,5 dl tej,
1 tk. cukor,
0,5 dl fehérbor,
2 cl szilvapálinka,
2 csipet patikasó
A Részeges pogácsa elkészítési módja:
A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, majd a közepébe készített kis mélyedésbe adagoltam a tejföllel kikevert egész tojást, a langyos tejben cukorral felfuttatott élesztőt, a fehérbort és a pálinkát. Géppel rétestészta állagúra dolgoztattam, ha keménynek tűnt, még egy kis tejfölt adtam hozzá. Amikor már hólyagos, lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtottam és vékonyan rászeleteltem a hideg vajat. A tésztát 1 : 3 arányban hajtogattam: fölülről, majd alulról, aztán balról jobbra és jobbról balra. Hűtőszekrényben tartottam egy órán át, azt követően pedig félóránként még kétszer hajtogattam. Utána kb. 2 cm vastagra nyújtottam, késsel rácsosan bevagdostam. Kiszaggattam a pogácsákat, majd megkentem a felvert tojássárgájával, és megszórtam reszelt sajttal (lehet füstölt is). 200 fokra előmelegített sütőpapírral kibélelt sütőbe tettem; kb 15 perc után 180 fokra visszavettem a hőt és szép aranybarnára sütöttem őket. Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2020. máj. 12. 19:43
A részeges pogácsa elkészítési módja és hozzávalói.