Rántás készítése indukciós főzőlapon (beszélgetés)
Nekunk van, 5 eve ilyenen fozok, imadom. Guruljka mar leirta egy csomo elonyet, nem ismetelnem. Az is csak reszben igaz, hogy speci edeny kell hozza, nalam is remekul mukodnek a regi zomancozott edenyek. Olcsobbak is, egeszsegesebbek is, mint acelban fozni. Tovabba nekem jobban tetszenek, de ez mar tenyleg reszletkerdes :)
Egy "hatranya" van: maga a fozolap eleg draga, sajnos. Viszont hamar megterul az ara, mert takarekos. Tovabba hatalmas elonye pl., hogy ha felforrt valami, nem kell lekapni az edenyt, mikozben a felet kilottyinted, eleg lecsokkenteni a "fozoerejet" (hulye szo, de nem jut eszembe jobb). Mert ugye nem a platni a forro, mint a sima elektromosnal, es igy az energiaveszteseg is joval kisebb.
Oda kajat sosem egettem benne, nyilvan nem maximum fokozaton kell fozni. 10-bol a 10-es a gyorsforralos fokozat, 8-9 is gyorsan, de nem extrem gyorsan forral, ha mar forr, edenyt letakarva boven eleg a 4-es, kuktanal 3-as fokozat. Sutni 6-7-esen szoktam (attol fugg, mit). Maradekot melegiteni meg boven eleg a 2-3-as, melegen tartani az 1-es.
Minden fozolaphoz van leiras, hogy kb. mire milyen fokozatot hasznalj, nagyon nem lehet mellefogni. Keramiabevonatos edenyben pedig meg magas fokozaton sem "sikerult" meg semmit odaegetnem.
Persze ezek a fokozatok az en tuzhelyemre ervenyesek (Gorenje), gondolom, ahany fozolap, annyi fele.
Summa summarum, en nagyon szeretem, es csak ajanlani tudom.
Csak a speciális edényt illetően nem értek egyet.
Működik az szépen a régi zománcosakkal is, csak egyenes legyen az alja.
Minden edény jó, ha mágnesezhető, azaz tapad ár akár a hűtőmágnes (ezt lehet a boltokban a leggyakrabban kipróbálni).
Az edényeken is van már jelzés, azt is lehet figyelni. Tekercs a jele.
Nekem is évek óta van, és pl. (edénytől is függ) a rizs nálam 60 fokon készül el, fedő alatt.
További előnye, hogy csak az edény alatt meleg, tehát akár konyharuhát is lehet az edény köré teríteni, ha félő, hogy kifut valami.
Az enyémre nem lehet 6 kg-nál nehezebb edényt tenni, tehát ha nagyobb adagot főz az ember, akkor érdemes minél könnyebb edényt használni.
Nagyon energiatakarékos. Amikor erre cseréltük a régi villanyrezsót, és három izzót energiatakarékosra váltottunk, ezresekkel csökkent a villanyszámla.
Ugy, hogy az edeny, ami melegszik, atadja a hot az etelnek. Tehat nem az a mukodesi elve, mint a mikronak, hogy az etelt melegiti, es az edeny az etel hojet veszi at, hanem forditva.
Indukcios fozolaprol rengeteg leirast talalsz a neten, ha rakeresel. Ha nem megy, segitek.
Az, hogy akkor kapcsol be, amikor van rajta edeny, reszben igaz csak. Ha en nem kapcsolom be, rakhatok ra akarhany edenyt, nem fog magatol bekapcsolni. Ha viszont be van kapcsolva, es leveszem az edenyt, felfuggeszti a mukodeset, es egy ido utan magatol kikapcsol - ez a resze igaz.
Nem értem; mi az, hogy nem az melegszik, ami benne van? Akkor hogy fő meg?
Kezdd már nekem ott, hogy mi az az indukciós főzőlap? Én azt hittem, hogy csak akkor kapcsol be, ha van rajta edény.
Lehet, hogy nem jó az indukciósod hőérzékelése.
Az edény anyagától és vastagságától, méretétől is függ, hogy mekkora hőfokon pirul a liszt, de pirul szárazon vagy zsiradékkal is.
Kisebb edényben akár 100 fokon is már.
Nekem indukciós van évek óta.
Jó, az stimmel, hogy nem a főzőlap melegszik, mert végül is az edénytől lesz forró. Viszont üresen is melegszik az edény, csak nem szabad így használni.
Zsírszegényen főzök, zsiradék nélkül, szárazon is tudok lisztet vagy bármilyen száraz dolgot pirítani.
Van pl a világos, a zsemleszínű, a barna.
Van magyaros hagymával, meg száraz zsiradék nélkül.
További ajánlott fórumok:
- Új igazolvány készítésénél miért fontos, hogy milyen középiskolát végzett valaki?
- Kecskesajt készítése
- Házi fagyi készítése (ötletek, receptek)
- Milyen szakácskönyvet ajánlanátok teljesen kezdőknek, amiben az alapok (pl. rántás készítése) is részletesen le vannak írva?
- Hogyan kezdjek hozzá egy kutyház készítéséhez?
- Cukor helyett melyik édesítőszert ajánlanád, ételekhez és sütemény készítéséhez, ha van tapasztalatod?