Cukor helyett melyik édesítőszert ajánlanád, ételekhez és sütemény készítéséhez, ha van tapasztalatod? (beszélgetés)
Nem értem, mi ez a háború a cukor ellen? Cukorrépából készül. Nyilván mindenféle élelmiszer vegyészeti eljárással lesz olyan, amilyen.
De akkor is természetes alapanyagból készül. Csakúgy, mint a nyírfacukor például. Vagy úgy gondoljátok, azt nem finomítják, mint a cukrot? Az úgy jön ki a nyírfából?
Vagy a többi, a sztevia, a gyümölcscukor, stb. mind-mind átmegy valamilyen élelmiszer vegyészeti eljáráson.
Szóval szerintem nem a cukorral van a baj. Hanem a mértékkel. Meg a mozgással. Illetve annak hiányával.
De ha valami divatos marhasággal be lehet kaszálni dupla-tripla annyi pénzt...
Cukor helyett eritritol?
Szerintem tökéletes.
Igazad van, erre tényleg jó odafigyelni, amennyire csak lehet, ezeket az "ételeket" kerülni kell. Olvastam több cikket, hogy az embereket is táppal etetik, azért van a rengetek túlsúlyos ember, de már a gyerekek is kövérek. Mozgáshiány, kóla, rágcsálni való mindig kéznél.... a margarinról ne is beszéljünk.
Jó, ha valaki kertes házban lakik, még jobb, ha olyan helyen, ahol lehet állatokat is tartani. Én ilyen helyen lakom, ezért könnyebb kerülni ezeket a mű ételeket, de tudom, hogy sokan kénytelenek megvenni, mert nem tudják maguk megtermelni amit megesznek, isznak.
Talán egy jó tanács nekik: inkább piacon vásároljanak, ne a Tescoban, meg a hozzá hasonló boltokban.
Nem csak az ételektől emelkedhet meg a koleszterin.Sok esetben egy másik betegség az ok,ami emeli a szintet.
Ha zsírt eszel,és nem sima étolajat,az tényleg nem árt.Nem is arról volt szó,hogy egészségtelen a gyümölcsökben lévő cukor,hanem az,hogy attól,hogy valaki a kaják édesítésére nem használ finomított cukrot,még a cukor másmilyen formában jelen van a táplálkozásában.
azt,h."sajnos túl sok is" van,arra értettem,h.rejtett cukrok vannak a majonézben,szószokban,felvágottakban,és még rengeteg kajában.
Így van,sajnos túlságosan is tele van minden vele.
A gyümölcsökben is nagyon sok van..
Szerintem a stevia ízéhez hozzá kell szokni.Ráadásul
szerintem más íze van a különböző fajtáknak.Azt hallottam,h.ez attól függ,hogy hogy készítik,hogy vonják ki a növényből az anyagot.
Pl.nekem nem ízlett az egyik szirup forma,de nagyon szeretem porként,amit azóta is használunk,már 1.5 éve.Én mindenbe ezt rakom.Teába nagyon ízlik,kávéba csak akkor,ha több tejjel iszom,süteménybe nem olyan finom.
De inkább legyen kicsit furcsa az íze,mint káros,vagy hízlaló.
szia!
sztéviát próbáltam az eredeti levélőrleményt.
nekünk nem jött be a mellékíze miatt.
a xilit jó, de elég drága.
ezen kívül a mesterséges édesítő jön szóba nálunk.
ebből vannak aszpartam mentesek is.
gyümölcscukor, szőlőcukor, nádcukor, meg nem tudom mik, mind cukrok, nagy a kalóriatartalmuk tehát fogyókúrára, cukorbetegségben, magas koleszterinszint esetén nem alkalmsok édesítésre.
Én gyümölcscukrot használok már pár hónapja, Aptya pár éve steviát.
A gyümölcscukor (fruktóz)leírása:
Elterjedt a növényvilágban, különösen a gyümölcsnedvekben, mézben.
Biológiai szempontból éppen olyan fontos, mint a szőlőcukor.A szervezetben a fruktóz is felhasználódik, de lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.
Ez a legédesebb ízű cukor, így az ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb elegendő.
Cukorbetegek is fogyaszthatják, de napi 30 g-nál több nem ajánlott.
Felhasználása édesítésre a hagyományos cukor helyett.
Az ára: 1 kg kb. 1000,-Ft, de mint írtam, sokáig elég, mert kevesebbet kell használni belőle, mint a bolti fehércukorból.
Nekem 1 kg kb. 2, 2 és fél hónapig elég. Sütibe is, még kelt tésztába is használható, ellentétben a nyírfacukorral, ami nagyon egészséges, de kelt tésztát nem lehet készíteni vele.
A stevia egy gyógynövény, aminek a levele édes. Ebből készítenek kivonatot, aztán por, vagy szirup, tabletta formában kerül forgalomba.
Kalória- és szénhidrátmentes, korlátlan mennyiséget fogyaszthatnak belőle még a cukorbetegek is. Meg lehet szokni az ízét, de van, akinek nem jön be. Érdemes először kis mennyiséget vásárolni, mert nem olcsó. Aptyának egy ezer darabos tablettás kiszerelés kb. 4-5 hónapig elég. Ennek az ára 5-6 eFt között van.
Van még a juharszirup, agávé szirup, árpa maláta szirup, kukorica maláta szirup, rizs szirup, tápióka szirup, cukornád szirup.
Én ajánlanám a nádcukrot, természetes cukor, amit a szervezet sokkal jobban fel tud dolgozni, mint a fehér cukrot, emellett a nádcukor a cukron kívül más hasznos tápanyagokat is tartalmaz.
Arra felhívom a figyelmed, hogy a boltokban kapható barnacukor a legtöbb esetben nem más, mint fehércukor nádmelasszal színezve. Így természetesen nem egészségesebb, mint a fehércukor, csak jóval drágább.
Remélem segítettem.
azért annyira nem veszélyes, meg lehet szokni,
folyékony nem tudom van-e, én tablettásat meg kristályosat használtam
pedig ezek drága mulatságok..
Én a stiviat próbáltam, az nagyon jó volt, mondjuk sütibe nem, csak süti töltelékbe, teába...
nyírfacukor: van egy kis mellékíze, kelt tésztát nem lehet vele sütni, mert az élesztő nem szereti.
Adagolás: ízlés szerint
A stiviaból nagyon keveset tettem mindenbe, és baromi édes lett úgy is. Szerintem az nagyon megéri az árát.
Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni hogy mit is vegyek...stevia,barnacukor,folyékony édesítő,Norbi cukor,canderel,nyírfacukor....stb...
Ami lényeges hogy ne legyen benne aspartam és sütéshez-főzéshez is lehessen használni..és az ára sem mindegy...
A Glukonon porcukor jellegű. Viszont úgy vettem észre a süti arányait picit eltolja,hiszen nem lesz benne a 20 dkg cukor amit a recept ir. És ha azt irták verd fel a cukrot a tojással, akkor nem igazán van értelme édesítőszerrel csinálni. Szerintem. Ezt leszámítva meg vagyok elégedve vele, a süti ízéről senki meg nem mondaná, hogy nem cukorral csináltam. Szinte teljesen olyan az íze. Na nem marketingezek tovább, úgyis eldöntöd mit használsz.
Ja még valami, döbbenet hogy egyes sütikbe 25 dkg cukrot írnak. Ez rengeteg, ha ezt mind édesítőszerrel akarnád helyettesíteni, akkor egy egész dobozzal el kell használnod mert az felel meg 25 dkg cukornak. Az arány 1:1. Egy doboz 25 dkg, és kb 500 ft.
Én semmibe nem szoktam sosem annyit beletenni amennyit ír, mindig sokkal kevesebbet használok. Éppen hogy egy kicsit édes legyen. Szerintem ennél több már émelyítő, és nem is tesz jót nekünk. Én nem híztam el, mert nem vagyok rá hajlamos de máshol bizony kijött a sok cukor. :(
További ajánlott fórumok:
- Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
- Aspartam és egyéb édesítőszerek
- Melyik könyvet ajánlanád elolvasni?
- Melyik szájsebészetet ajánlanád bölcsességfog műtéthez?
- Új igazolvány készítésénél miért fontos, hogy milyen középiskolát végzett valaki?
- Anyukák! Hány hónapos kortól ajánlanád a holdkomp használatát és miért?