Aspartam és egyéb édesítőszerek (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Aspartam és egyéb édesítőszerek
Üdítőt nálunk senki sem iszik. Idejét nem tudom, mikor vettem utoljára, simán tippelhetem tíz évre.
Teák finomak pár csepp citrommal, ha nem ízesítem túl savanyúra. Egyedül a paradicsomlevesből hiányzik az édes íz, ebbe ciklamát-szacharin összetételű cseppeket teszek.
Sajnos, evvan... pedig nem ehetek cukrot.
Gyakorlatilag száműztem az édes ízt, ha nagyon muszáj, akkor mégis kevés cukor. Folyadékokba, teába, italba semmit nem teszek.
sajnos minden energiamentes üdítőben van aszpartam, nem tudom megúszni.
a kávéhoz, teához, túróhoz szeretném használni az eritritol-t.
a hagyományos édesítő bogyóktól sajnos kiütésem van újabban.
az eritritol eddig csak a jó oldaláról mutatkozott be.. (édesít, ahogy kell)
köszönöm az észrevételed.
Én használom, semmi gondom vele.
Nem mindent ezzel édesítek, leginkább az ára miatt, aszpartamot egyáltalán nem.
Én nem bírom, pedig többször megpróbáltam. Egy kávéskanálnyi fajanszra szögez fél órára, őrült hasi görcsök között... :) Xilitből picivel magasabb a tolerancia küszöböm, de azzal is inkább óvatosan.
Érdekes, az egyéb édesítők nem. Aszpartám tartalmút nem használok.
Az eritritol-t használja valaki, illetve él vele?
Ha igen, mi a véleménye?
Valóban, az aszpartámról elég sok butaság van a körlevélben.
A metanol lehet problémás, de ez erősen mennyiségfüggő. Elég lassú a metanolelimináció (amennyire én tudom, a folsavanyagcsere során használódik el, de lehet, van más út is), de az aszpartámból elég kevés szabadul föl (1 g - = 180-200 g cukor - aszpartámból kb. 100 mg metanol keletkezik).
Ne haragudj,de te miről beszélsz???
Az aszpartam kémiai neve: N-L-alfa-aszpartil-L-fenilalalin-1-metilészter
Azaz két aminosav metilésztere.
Az aminosavak meg a fehérjék építőkövei.Na,ezek aztán tényleg Nagy Mérgek...
Az aszpartam az elfogyasztás után lebomlik.Mire?aszparginsavra,fenilalalinra és metanolra.
Aszparginsav: nem esszenciális ugyan,attól még a szervezetünk él a lehetőségével és szokása neki ezt előállítani,minthogy bizonyos biokémiai és élettani folyamatához ELENGEDHETETLEN.Tény: nem szükséges bevinni,mert ő is képes rá.De ettől méreg?Önmagában nem tekinthető annak,de nagy mennyiségben,akárcsak a méz,vagy a fruktóz: káros.De nem méreg.
A fenilalanin viszont esszenciális,ami nem csak azt jelenti,hogy nélkülözhetetlen,hanem azt is,hogy nem tudja a szervezetünk előállítani,be kell vinni.Méghozzá az IDEGRENDSZER működésében játszik fontos szerepet.Na,ez aztán a méreg...
A metanol viszont határértékes,ez tény.De az azt jelenti,hogy a megfelelő határértéken belül a máj minden ártalmas hatás nélkül lebontja és kiválasztja.De erre sem lehet "ugye megmondtam"-ozni,mivel a máj úgy általában ezt csinálja minden elfogyasztott dologgal kapcsolatban,mert minden,amit elfogyasztunk toxikológiai szempontból alkalmatlan a szervezetünk számára,rendkívül fontos mindent a májnak detoxikálni.Egy bevizsgált,engedéllyel rendelkező fogyasztási cikkben a határérték betartása nem kérdéses pont.Nem kell a kínai piacon vásárolni,aztán kész.Ennyi.
Hello, de rég voltam már itt!
A múlt héten kaptam xylitollal édesített rágógumit, ami nemcsak azért jó, mert nem az aspartamot vagy a sacharint nyeldekeled, hanem a xilit közben a baktériumfertőzést is megelőzi. Nem tudom amúgy, hogy mennyibe kerül a rágó, ez 150.-/10 db, és volt zöldtea, menta, menthol, fahéj, gyümölcs ízekben. Főleg kaja után (ha nem vagy fogmosás-közelben) érdemes bekapni belőle. Egyébként is nagyon finom. Bioboltban lehet csak kapni.
Szakember...Jó is lenne:-)
Cukorbeteg fogyasztahtják, a károsságról én nem igazán vagyok tájékozott, sajnos:-( A napi 1-2 kávé, tra édesítéséhez szükséges mennyiség valószínűleg hosszú távon is biztonságos (elméletben a ráírt adagolást kell követni, azonban szerintem nem jó kihasználni a lehetőséget, inkább érdemes szerintem kicsit kevesebbet fogyasztani).
Te szakember, világosíts fel bennünket, laikus testvéreket, hogy diabéteszesek fogyaszthatják-e? Mert engem ez érdekel, nem /annyira/ a fogyi része a dolognak. És persze, hogy nem káros-e a fogyasztása. Vagy esetleg - ha tudod -, mennyi az a maximum napi mennyiség, ami még nem káros a szervezetre.
Köszi előre is.
:-)))
Nézzétek kit találtam:
"Betiltották a Splenda édesítőszer szlogenjét Franciaországban
A párizsi Kereskedelmi Bíróság véleménye szerint a Splenda édesítőszer forgalmazása félrevezeti a fogyasztókat, ezért elrendelte, hogy a reklámozó szlogent szüntessék meg. A bíróság úgy találta, hogy a termék gyártója, a McNeil Nutritional által alkalmazott állítások megsértik a francia fogyasztóvédelmi törvényeket.
A kérdéses állítások a következők: „Mivel a cukorból származik, a szukralóz íze olyan, mint a cukoré” és „Szukralóz: cukorból származik és íze mint a cukoré”.
Az amerikai McNeil Nutritional cég francia leányvállalatát a konkurens Merisant cég francia leányvállalata perelte be. A Merisant szerint szándékosan félrevezették a fogyasztókat, akik arra következtethettek, hogy a Splenda cukrot tartalmaz, kalóriamentes és természetes módon előállított termék, noha egyik feltételezés sem igaz.
A bíróság 40000 eurós kártérítést ítélt meg a Merisant cég javára, valamint arra utasította a McNeil Nutritional-t, hogy a reklámozó állításait szüntesse meg. A Splenda előállítójának 30 napja van, hogy megváltoztassa a termék csomagolását. Ráadásul a bíróság megtiltotta, hogy négy hónapon túl forgalmazzák a terméket változatlan csomagolásban.
Megjegyzés: a szukralóz E-955 számú, csökkentett energiatartalmú édesítőszer, melyet számos országban engedélyeztek már, így az EU-ban is. Cukorból állítják elő mesterségesen."
Tehát akkor már van Európában is Splenda. Mert ha Angliában, akkor hamar ideér. (Mint a járvány.:-))
Bocs.
:-)))))
Most már csak azt kéne tudnunk róla, hogy jó-e? Mármint, hogy az Aspartamról is milyen jókat mondtak anno! És most?
Köszi az infot!
Nekem van, angliában lehet kapni :)
Én szeretem, használom a bogyósat és a por alakút is.
Már ott tartok, hogy 1 db mondatomnak a felét elfelejtem!:-))
Szóval, azt akarom mondani, hogy aki rágózik, keressen olyan rágót, ami xilittel van édesítve. Először is baktériummegelőző hatása /is/ van, másodszor pedig egészségesebb a Canderel-nél. És finomabb. Lehet kapni, csak ki kell olvasni a rágó papírját, mert az eladók nem tudnak segíteni, ők sem tudják.
Azt ugye tudjátok, hogy a japánok már Steviával édesítik a Colát? (Tehát nem Aspartammal.)
:-((((
Lányok, levettem a szívemről a kezemet és kibontottam a Xylitolt. Nagggyon finom! Csak éppen majdnem annyi kell belőle (kávéba, teába), mint a cukorból, így nagyon drága.
Csak hát egészséges.
Legalábbis, amíg meg nem fúrják (mint a Canderelt).
:-))))
További ajánlott fórumok:
- Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
- 2 éves korú gyermeknek szoktál adni Bolero italporból készült italt? Ugyebár édesítőszerrel készült...
- Miért zárkoztok el, egy új, de egészséges édesítőszer (növény) a Stevia kipróbálásától?
- Szerintetek melyik édesítőszer a legjobb, ami nem tartalmaz káros adalékokat?
- Az aszpartamot tartalmazó mesterséges édesítőszer tényleg rákkeltő hatású?
- Az édesítőszerek milyen hatással vannak az emésztésre?