Miért zárkoztok el, egy új, de egészséges édesítőszer (növény) a Stevia kipróbálásától? (tudásbázis kérdés)
Látod az első benyomás mennyit jelent? Nálam pl. ennyit.
Amúgy pörgetésre energiaitaloknál tovább nem megyek, nekem az is elég:)
Az én véleményem, hogy ha a cukorrépát ledarálnák, megszárítanák, minden vegyi kezelés nélkül és nem finomítanák, tényleg egészséges dolog lenne!
Valamikor miért nem volt finomított, fehérített cukor?
Miért egészségesebb a barnacukor? Bár ua. a kalória tartalma, csak (és ez nem elhanyagolható tény) lassabban szívódik fel, lassabban emeli a vércukor szintet.
A gyümölcscukornál is hasonló a helyzet.
Abban viszont egyetértünk, hogy szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, csak nem mindegy milyen szénhidrátra!!! Vannak jó (tk. lisztből készült kenyér, zöldségek, stb.) és rossz szénhidrátok (fehér liszt, cukor, stb.)
Az utolsó bekezdésedre, csak egy kérdéssel válaszolok és hagyom magam meggyőzni, ha megnyugtató választ adsz!
Te tudod, milyen eljárással (vegyi és mechanikai) készítik a finomított kristály cukrot?
Egy kg cukorban, mennyi cukorrépa van?
Na erről lehet megoszlanak a vélemények, én pl nem preferálom a cukrot, de ha abból indulsz ki h az természetes ami megtalálható a természetben, de utána jól feldolgozzák az nem igaz. Én nagyon szeretem a steviát. A finomitott fehér cukor leginkább a feldogozása miatt rossz és káros, a hidrogénezéstől kezdve ne tudd meg mi mindent nem tesznek azzal a szerencsétlen cukorrépával mire a boltokba kerül. És állitólag nem hogy nem tartalmaz semmi tápértéket, még nyomelemeket is von el a szervezettől, h fel tudjuk dolgozni.
De ha nekem ez kell az a te dolgod.
Nem akarok beleszólni, de szerény véleményem szerint a cukor az egy természetes édesítőszer, hiszen cukorrépából, egy természetes növényből készül. Középkortól kezdve emberi táplálékként használták.
A cukorrépatest átlagos összetétele:
76% víz,
24% szárazanyagtartalom,
ebbôl 17% répacukor /szacharóz/; az egyéb cukor, valamint a nem-cukor anyagok mennyisége kb. 7%
A cukorrépa nemesítését a XVIII. század végén a kezdték meg sziléziai fehérrépából. A nemesítési cél kezdetben a répa cukortartalmának és termôképességének fokozatos növelése. Ezen a téren a nemesítés szép eredményeket ért el, hiszen a kezdetben 6% cukrot tartalmazó répából sikerült a répa cukortartalmát 17-20%-ra növelni, és ezzel a cukorrépa méltó versenytársa lett a cukornádnak.
Ezenkívül vannak még a különböző gyümölcscukrok (fruktóz), amelyeket a gyümölcsökből vonnak ki. Főként növényekben találhatók. A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő.
A szénhidrátok a zsírok után szervezetünk legfontosabb energiaszolgáltató tápanyagai.
Szerintem még mindig jobb és egészségesebb egy természetes és jól ismert édesítőszert, a cukrot használni (vagy a MÉZET!), mint ismeretlen helyről származó, ismeretlen növény kivonatát.
Ha megszokjuk, hogy kevesebb cukrot használunk az ételeinkben, akkor a cukor nem válik ellenségünkké.
Szia!
Nekem még nincsenek. :( De Puszi12-nek igen. Keress rá az "édesít" szóra a fórumok között és valamelyikben (még a lista elején) megtalálod!
Szia!
Ha vannak tapasztalataid, majd írd meg!
Sziasztok!
Most olvasgattam a stevia honlapját és látom van egy új termékük, a Stevia Nova, ami mellékízmentes! Igaz ez "csak" 200-szor édesebb a cukornál, de ha valaki nem bírja a mellékízeket, lehet megéri. 20gr 1800 ft, 50 gr 4500 ft + postaköltség.
Köszi! Mindenképp áttérek egy természetes édesítőre, mert a kislányom (4,5 éves), előszeretettel eszi az ételeimet, sütijeimet. Gondolom neki mindenképp jobb lesz!
Miután nem sok kezvező választ kaptam az eredeti kérdésemre, a xylitolról viszont szinte semmit, gondoltam azt veszem, aztán itt a Hoxán egy fórumon olvastam (azt hiszem, Brizzytől?), hogy gátolja a fogyást, csak visszatértem a steviához.
Szia Csera! Én a stevia.shop.hu-n vásároltam, és nagyon jó a minősége. Épp Beautiful-nak írtam egy másik fórumon, hogy talán jobb is, mint amit most ő használ... (az ő Stevia szirupja valahogy "beragadt" az üvegbe...). Szóval ezt merem ajánlani.
Annyi infó, hogy ha "túladagolod" a Stevia port, akkor keserű lesz tőle az étel. Érdemes odafigyelni arra, hogy pl. a Stevia por (20g) 300x édesebb a cukornál. Én kb 1/4 kiskanállal teszek egy ételbe. Remélem segít! :)
Sziasztok!
Többen írták, hogy az ételbe téve keserű íze volt. Nem ismerem (még) a stevia-t, de hátha ez is úgy működik, mint az édesítőszerek általában: Nekem az a tapasztalatom, hogyha pl. tésztába édesítőt teszek, akkor minél többet belerakok, nyersen megkóstólva keserű az íze. Amikor kisült a tészta, akkor már nem érezni a kesernyét ízt, viszont, ha jól megborítod, mert nyersen nem tlaáltad édesnek.. nos, akkor ehetetlenül édes lesz, ha elkészül.
Lehet, hogy kevesebbet kéne használni ebből is.
Nem biztos, hogy nem jó! Lehet, hogy csak én használom rosszul!
Várom valaki olyannak a véleményét aki ismeri, vagy legalább meg tudna nyugtatni :)
ekem Dr. Chen patiká-s van, ez van feltüntetve a tetején és az oldalán egy zöld csíkban. Fekete betűkkel: stevia drops
Olyan kék-fehér az eleje és zöld növény szerepel rajta.
" A Dr. Chen Patika Stevia kivonat kizárólag Stevia rebaudiana-ból készült, 90%-ban tartalmaz stevioside-ot, ami a növény édes ízét adja. A termék alkolholmentes (még jó!! :O), nem tartalmaz szénhidrátot és szintetikus ízesítőt. "
Én fitotékában vettem kétezer alatt.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Imádok mozogni és egészségesen táplálkozni
- Szerinted milyen étrend kell ahhoz, hogy hosszú és egészséges életed legyen?