Szerintetek melyik édesítőszer a legjobb, ami nem tartalmaz káros adalékokat? (tudásbázis kérdés)
Ezekbe a termékekbe főként szőlőcukor, vagy fruktóz-glükóz szirup van, ami a legrosszabb. Ezekhez képes még a Szacharóz is szuper :)
Sok esetben viszont van döntése az embernek. Szupermarketben is vannak cukor nélküli termékek bébiételtől a kolbászig.
Viszont ha iszunk egy kávét, sütünk-főzünk, vagy 2 féle édesített termék között kell választanunk, jó ha tudjuk hogy aspartam, vagy ciklamát. (szerintem)
fehér cukor,nyírja cukor, stevia, édeskék stb. végül is majdnem mindegy, mert úgyis fogyasztjuk a finomított fehér cukrot nap mint nap, még akkor is, ha nem tudunk róla.
Ezt (is)olvastam a témáról:
A cukor az élelmiszeripar számára olyan, mint a csodafegyver. Mivel tudják, hogy mindenkinek a tudatalattijába az vésődött bele, hogy a cukor finom, bele is teszik mindenbe.
Néha olyan lehetetlen helyeken is találunk cukrot, ami már józan ésszel nem is igazolható. A babkonzervben a harmadik legfőbb összetevő a cukor. De nem csak a babkonzervben fogja megtalálni, hanem szinte minden ipari élelmiszerben. Az ugye természetes, hogy minden sütőipari termékben benne van, de mit keres a libamájpástétomban, a téliszalámiban, a grillkolbászban, az összes konzervben (beleértve a halászlét is), és a vákuumcsomagolt füstöltsonkában?
Ugye nem hisz nekem? Menjen el egy szupermarketbe és keressen cukormentes készételt. Nem fog találni.
Hála az ipari élelmiszer termelésnek, Ön minden nap kap az ételébe pár dekagramm cukrot, akár kéri, akár nem. Így jön ki a magyarországi 35kg/fő évi cukorfogyasztás, ami csak akkor tűnik rengetegnek, ha tudjuk, hogy ebbe a tegnap született csecsemőt is beleszámolták (KSH).
Akkor már inkább pempő, abban több van :)
Sajnos a mézben lévő "plusz cucc" gyorsan tönkremegy ha nem hidegen használod mellette pedig fruktóz és glükóz nagy mennyiségben:
38,5 % fruktóz
31,0 % glükóz
17,1 % víz
7,2 % maltóz
4,2 % egyéb háromértékű cukrok és más szénhidrátok
1,5 % szacharóz
0,5 % ásványi anyagok, vitaminok, enzimek
Azért a mézben tán' csak nem répacukor van. :)
Persze értettem, mire írod. ;)
Akkor inkább méz. :) Abban legalább van egy csomó minden egészséges is, pl. antibakteriális és antivirális cucc, teljesen természetes formában. :)
Utána olvastam, úgy választottam cukorpótlót, de ennyire azért nem, köszönöm! :DD
Legalább van választék. :D
A betegségügy és az OÉTI, meg a népélelmezési szervek szerint nem is káros az aszpartám... Hehehe...
Valahol azt olvastam, hogy 2012ben újravizsgálják az aszpartámot, mint élelmiszeradalékot az EUban. Valszeg nekik is gyanús... Olyannyira, hogy 2020ról hozták előre ezt a felülvizsgálatot, és kizárólag az aszpartámot vették előre.
98%-ban az édesítőkben van aspartam, ami bizonyítottan nagyon nagyon káros. Rákot és még ezer mást okoz.
A mézet NEM szabad forró italba bletenni,mert elveszti jótékony hatását.
De tény, az hogy mit használunk attól függ miért, és mit szeretnénk vele elérni.
Attól függ. Ha az aspartamról beszélünk akkor:
Az aszpartam kémiai összetevői 50%-ban az aszparaginsav, 40%-ban a fenilalanin, és 10%-ban a metilalkohol. Ezek egy nagy molekulává kapcsolódnak össze, amely azonban a szervezetben, de már tárolás közben is, lebomlik összetevőire.
A nyírfacukor márkájút mindig is kukoricából vonták ki, de pl a Xukor(szintén xilit) most is fából készül.
A Norbi édesítők ugyan szintén xilit és eritrit, de mint rá is van írva, csak 99%-ban :)
stevia, xylitol, eritrit kis mértékben nem okoz problémát, illetve még a mesterségesek közül a sacharin és ciklamát. Minden más édesítővel van valami probléma.
A "Norbis" cukrok:
Szorbit, maltit, mannit
Szerintem, mértékkel lehet cukrot fogyasztani, attól nincs semmi baja az embernek.
Pláne, a barna cukrot, amit nem színeznek barnára, hanem tényleg valódi barna cukor.
A stevia azoknak jó és hasznos, akiknek muszáj a cukor fogyasztását mellőzni.
Oda kell figyelni, hogy ne jussunk el addig, mértékkel mindent lehet fogyasztani: cukrot, búza lisztet, sót stb.
Nem érdemes görcsölni, ha nincs baj.
üdv!
mond meg légyszi, hogy szerinted mi bajod lehetne az édesítőszer adalékától?
Nagyon sok változat van és mindenki másra esküszik, ahogy az írások is mutatják.
Azt kell eldönteni (szerintem), hogy mi a szempont?
Mihez használnád?
sütni csak?
Mennyi legyen a kcal tartalma?
Természetes v mesterséges is lehet?!
A szempontok összeszedésével lehet szerintem választani.
Pl ha sütök én nem is használok legtöbbet semmi édesítőt, hanem almapépet teszek bele!
Ugye egy italba ezt nem tehetem bele :o)
Xilit!
Én nem bírtam a stevia mellékízét.
További ajánlott fórumok:
- Földrajzi nevek, amelyek személynevet is tartalmaznak /BUDApest, SzentENDRE stb/
- Szavak, melyek "let"-tet tartalmaznak
- Az aszpartamot tartalmazó mesterséges édesítőszer tényleg rákkeltő hatású?
- Melyik a legjobb édesítőszer?
- Melyik a legjobb testápoló száraz bőrre, amely kevésbé tartalmaz vegyi anyagot?
- Melyik az az édesítőszerféle, aminek az íze legjobban hasonlít a cukorhoz?