Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Rántás készítése indukciós főzőlapon fórum

Rántás készítése indukciós főzőlapon (beszélgetés)


1 2
45. M0ncsa (válaszként erre: 35. - D2d5bb5db4)
2014. jan. 9. 18:14

Nekunk van, 5 eve ilyenen fozok, imadom. Guruljka mar leirta egy csomo elonyet, nem ismetelnem. Az is csak reszben igaz, hogy speci edeny kell hozza, nalam is remekul mukodnek a regi zomancozott edenyek. Olcsobbak is, egeszsegesebbek is, mint acelban fozni. Tovabba nekem jobban tetszenek, de ez mar tenyleg reszletkerdes :)


Egy "hatranya" van: maga a fozolap eleg draga, sajnos. Viszont hamar megterul az ara, mert takarekos. Tovabba hatalmas elonye pl., hogy ha felforrt valami, nem kell lekapni az edenyt, mikozben a felet kilottyinted, eleg lecsokkenteni a "fozoerejet" (hulye szo, de nem jut eszembe jobb). Mert ugye nem a platni a forro, mint a sima elektromosnal, es igy az energiaveszteseg is joval kisebb.


Oda kajat sosem egettem benne, nyilvan nem maximum fokozaton kell fozni. 10-bol a 10-es a gyorsforralos fokozat, 8-9 is gyorsan, de nem extrem gyorsan forral, ha mar forr, edenyt letakarva boven eleg a 4-es, kuktanal 3-as fokozat. Sutni 6-7-esen szoktam (attol fugg, mit). Maradekot melegiteni meg boven eleg a 2-3-as, melegen tartani az 1-es.


Minden fozolaphoz van leiras, hogy kb. mire milyen fokozatot hasznalj, nagyon nem lehet mellefogni. Keramiabevonatos edenyben pedig meg magas fokozaton sem "sikerult" meg semmit odaegetnem.


Persze ezek a fokozatok az en tuzhelyemre ervenyesek (Gorenje), gondolom, ahany fozolap, annyi fele.


Summa summarum, en nagyon szeretem, es csak ajanlani tudom.

44. Guruljka (válaszként erre: 9. - Furia-nes)
2014. jan. 9. 17:42
Nem a folyadék hiánya az ok, itt a hőfok nem stimmel. Hány fokon próbálod?
2014. jan. 9. 17:40
Vajon a víz felforr rajta? Működik egyáltalán?
42. simple (válaszként erre: 41. - Guruljka)
2014. jan. 9. 17:37
Hát valami tuti hogy nem oké...
2014. jan. 9. 17:34
Nálam is! Azért is írtam, hogy biztosan jó a hőérzékelő?
40. simple (válaszként erre: 39. - Guruljka)
2014. jan. 9. 17:33
Akkor fordítva, tökmindegy. De ő azt írja hogy lehetetlen megpirítani a lisztet. Miért? Nálam működik...
39. Guruljka (válaszként erre: 37. - Simple)
2014. jan. 9. 17:30
Nem az edényben van mágnes, hanem a főzőlapban van indukciós tekercs, ami a mágnesezhető anyagú edényt melegíti.
38. Guruljka (válaszként erre: 36. - Simple)
2014. jan. 9. 17:29

Csak a speciális edényt illetően nem értek egyet.

Működik az szépen a régi zománcosakkal is, csak egyenes legyen az alja.

Minden edény jó, ha mágnesezhető, azaz tapad ár akár a hűtőmágnes (ezt lehet a boltokban a leggyakrabban kipróbálni).

Az edényeken is van már jelzés, azt is lehet figyelni. Tekercs a jele.

Nekem is évek óta van, és pl. (edénytől is függ) a rizs nálam 60 fokon készül el, fedő alatt.

További előnye, hogy csak az edény alatt meleg, tehát akár konyharuhát is lehet az edény köré teríteni, ha félő, hogy kifut valami.

Az enyémre nem lehet 6 kg-nál nehezebb edényt tenni, tehát ha nagyobb adagot főz az ember, akkor érdemes minél könnyebb edényt használni.

Nagyon energiatakarékos. Amikor erre cseréltük a régi villanyrezsót, és három izzót energiatakarékosra váltottunk, ezresekkel csökkent a villanyszámla.

37. simple (válaszként erre: 17. - Furia-nes)
2014. jan. 9. 17:25
Nem is a lap melegszik, hanem az edényben van egy mágnes vagy mi a túró és azon keresztül melegszik fel. Nem értem én sem, hogyhogy nem pirul meg neked a liszt? Én csak felraktam az edényt magában, mire dobáltam bele bármit már rotyogott mint az őrült.
36. simple (válaszként erre: 32. - D2d5bb5db4)
2014. jan. 9. 17:20
Nekem ilyen van a lakásomban. Speciális edény kell hozzá, csak ilyet lehet rajta használni. Nálam másfél perc alatt forrni kezd a víz, amit hidegen teszek fel. Csak az edényt melegíti, tehát ha leveszed róla, maga a lap egyáltalán nem meleg, így gyerekes háztartásokba is ideális. Én nagyon megszerettem, egyedül az van, hogy meg kell tanulni rajta újra főzni, mert annyira brutális, hogy nekem például az elején minden odaégett, mert elég ha egy percre nem figyelsz oda és kész a baj. ki kell tapasztalni a működését.
35. d2d5bb5db4 (válaszként erre: 33. - M0ncsa)
2014. jan. 9. 17:15
Utánaoolvastam, köszi. Jó az ilyen? Nektek pl. van?
34. M0ncsa (válaszként erre: 33. - M0ncsa)
2014. jan. 9. 17:09
Kiegeszites ki-bekapcsolas temajaban: amit irtam, a mi fozolapunkra ervenyes. Lehet, hogy vannak ettol eltero modellek (pl.: nem kapcsol ki egy ido utan automatikusan - bar ketlem, a mienk egy eleg regi, 5-6 eves modell, ettol jobbara modernebbek vannak hasznalatban manapsag).
33. M0ncsa (válaszként erre: 32. - D2d5bb5db4)
2014. jan. 9. 17:06

Ugy, hogy az edeny, ami melegszik, atadja a hot az etelnek. Tehat nem az a mukodesi elve, mint a mikronak, hogy az etelt melegiti, es az edeny az etel hojet veszi at, hanem forditva.

Indukcios fozolaprol rengeteg leirast talalsz a neten, ha rakeresel. Ha nem megy, segitek.


Az, hogy akkor kapcsol be, amikor van rajta edeny, reszben igaz csak. Ha en nem kapcsolom be, rakhatok ra akarhany edenyt, nem fog magatol bekapcsolni. Ha viszont be van kapcsolva, es leveszem az edenyt, felfuggeszti a mukodeset, es egy ido utan magatol kikapcsol - ez a resze igaz.

32. d2d5bb5db4 (válaszként erre: 18. - M0ncsa)
2014. jan. 9. 15:27

Nem értem; mi az, hogy nem az melegszik, ami benne van? Akkor hogy fő meg?

Kezdd már nekem ott, hogy mi az az indukciós főzőlap? Én azt hittem, hogy csak akkor kapcsol be, ha van rajta edény.

31. Guruljka (válaszként erre: 9. - Furia-nes)
2014. jan. 3. 10:59

Lehet, hogy nem jó az indukciósod hőérzékelése.

Az edény anyagától és vastagságától, méretétől is függ, hogy mekkora hőfokon pirul a liszt, de pirul szárazon vagy zsiradékkal is.

Kisebb edényben akár 100 fokon is már.

30. Guruljka (válaszként erre: 17. - Furia-nes)
2014. jan. 3. 10:57

Nekem indukciós van évek óta.

Jó, az stimmel, hogy nem a főzőlap melegszik, mert végül is az edénytől lesz forró. Viszont üresen is melegszik az edény, csak nem szabad így használni.

Zsírszegényen főzök, zsiradék nélkül, szárazon is tudok lisztet vagy bármilyen száraz dolgot pirítani.

29. M0ncsa (válaszként erre: 27. - Andi6020)
2014. jan. 2. 10:20
Akkor habaras. Nekem minden liszttel valo surites "rantas" es csokolom. Ezekszerint a rantast nem szeretem :)
28. andi6020 (válaszként erre: 24. - Annie1130)
2014. jan. 2. 10:16

Van pl a világos, a zsemleszínű, a barna.

Van magyaros hagymával, meg száraz zsiradék nélkül.

27. andi6020 (válaszként erre: 25. - M0ncsa)
2014. jan. 2. 10:14
Ez habarás :)
26. Kamillka (válaszként erre: 25. - M0ncsa)
2014. jan. 2. 09:59
A tejfölben (v tejben, tejszínben) csomómentesen elkevert liszt a habarás.
25. M0ncsa (válaszként erre: 24. - Annie1130)
2014. jan. 2. 09:56
Pedig van egy csomo :) En jellemzoen folyadekban (viz, tej, tejfol, stb., attol fugg, mit fozok) keverem el a lisztet csomomentesen, es azt ontom az etelbe. A piritott rantast nem szeretem.
2014. jan. 2. 01:13
Én a sokféle rántás ügyében szeretnék megvilágosodni. :) Eddig csak egyet ismertem rántásként:zsiradékon megpirítani a lisztet.
23. andi6020 (válaszként erre: 15. - Furia-nes)
2014. jan. 1. 21:05
Ez butaság.
22. vacsa (válaszként erre: 15. - Furia-nes)
2014. jan. 1. 21:03
??? Miért kéne nedvesség a melegedéshez???
21. vacsa (válaszként erre: 1. - Furia-nes)
2014. jan. 1. 20:58
Nekem indukciós van évek óta. Bár ritkán készítek rántásos ételt, de azért előfordul :) Nem értem mi a problémád. Zsiradék nélkül is pirul a liszt, meg zsiradékkal is. Kevergetem folyamatosan, ha nem történik semmi akkor magasabb hőfokra állítom.
2014. jan. 1. 20:55
Nekem nincs ilyen tűzhelyem, sőt! Azt sem tudom mi ez, de egy rántásból nem kell nagy ügyet csinálni. Nem kell a lisztet sem pirítani. Én sokszor fogom és a lisztre öntök egy kis olajat, összekeverem, majd vízzel felöntöm és mehet a kajába. A habaráshoz hasonlóan, csak teszek egy kicsi olajat bele.
19. M0ncsa (válaszként erre: 18. - M0ncsa)
2014. jan. 1. 20:52
Biztos, hogy kompatibilis az a serpenyo, amit hasznalsz? Masra ugyanis nem tudok gondolni, csak hogy a serpenyo nem az igazi...
18. M0ncsa (válaszként erre: 17. - Furia-nes)
2014. jan. 1. 20:50
Az indukciosnal az a lenyeg, hogy az EDENY melegszik, nem a fozolap. Es nem az, ami benne van. Mernok vagyok, legalabb a szakmamra ne tanits :) Es indukcios fozolapunk van tobb, mint 5 eve, ugyhogy tudom, mit beszelek.
17. furia-nes (válaszként erre: 14. - M0ncsa)
2014. jan. 1. 20:48
Igen, a régin működött. Az indukciósnál pont az a lényeg, hogy nem a főzőlap melegszik és pont ez a probléma lényege. Kezdem azt hinni, hogy úgy válaszolgattok, hogy nincs is indukciós főzőlapotok :)
16. M0ncsa (válaszként erre: 15. - Furia-nes)
2014. jan. 1. 20:47
Mar hogyne melegedhetne. Ha felismeri az edenyt a fozolap, bizony melegszik uresen is.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook