Puha, de mégis ropogós tepsis krumpli receptet tudtok? (tudásbázis)
Sütőben sült ropogós krumpli, répa és paszternák
1 kg krumpli, apróbb szemű
3-4 nagyobb paszternák
4 répa
1 fej fokhagyma
3-4 ágacska friss rozmaring
2 fej lilahagyma
2 ek libazsír/olívaolaj
só, bors
A zöldségeket megpucoltam, a krumplikat és a répákat félbevágtam, a paszernákokat elnegyedeltem.
A sütőt előmelegítettem 200 Cº-ra.
A félbevágott krumplikat forrásban lévő (!) sós vízbe dobtam, majd az újraforrástól számított 5 perc múlva a többi zöldséget is hozzátettem. Így együtt még 4 percig főztem, majd leszűrtem. Fontos, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, a sütőben lesz még idejük puhulni.
Egy nagy tepsit – amiben egy rétegben elfér az összes zöldség – kikentem a zsírral, beletettem a gerezdekre szedett fokhagymát (hámozatlanul, tenyérrel kicsit megroppantva) és a leszedegetett rozmaringlevélkéket.
A szűrőből a tepsibe szedegettem először a répát és a paszternákot, majd a krumplit kicsit átrázogattam, hogy a felülete kicsit “borzas” legyen – ettől tud majd jó ropogósra sülni.
Ezután a krumplidarabokat és a negyedbe vágott hagymákat is a tepsibe tettem, és óvatosan átforgattam a zsiradékon. Sóztam, borsoztam, majd mehetett is a sütőbe 1 órára.
Sülés közben néha átforgattam, hogy mindenhol egyenletesen aranybarnára sülhessen.
"alamelyik este láttam a tv -ben a karácsonyi Jamie Oliver egyik részét.
No, ebben sütötte ezt a krumplit,vagy valami ilyesmit. Igazából az elkészítési mód volt eltérő a megszokottól, azért gondoltam én is kipróbálom. Tényleg finom lett, kívül jó ropogós, belül pedig puha krumpli a végeredmény.
A lényege a receptnek, hogy kisebb, krumplikat válasszunk, melyet tisztítás után 10 percig előfözünk sós vízben. Ezután egy tepsibe vajat olvasztunk, ebbe tesszük a krumplikat, és fél órát sütjük, amíg szépen megpirul. Elkészítjük a rá való ízesítőt: egy kevés sót, kevés ecettel , pár gerezd fokhagymával és zöldfűszerrel összekeverünk. Én még olívaolajat is tettem bele, és most rozmaring volt a fűszerem.
(eltökéltségem jelzi, hogy este a tök sötétben, a havazásban képes voltam elemlápával nekiindulni a kert vége felé, ahol van egy kis rozmaringbokrom. Azt sem tudtam él-e még, mert a tavalyi sajnos elfagyott, de azért mentem, és szerencsére még megvan. :-) Tehát kissé meg is nyestem.)
Nos, a fél óra után a krumplit kivesszük, és egy krumplinyomóval kissé rányomunk, hogy szétterüljön. Rászórjuk az ízesítőt, és fél órára ismét betesszük sülni. A végeredmény meggyőző. próbáljátok ki!"
Receptek Jamie Oliver-től valók.
Anyukámnak a rakott krumlinál az a trükkje, hogy alul beszórja a tepsit zsemlemorzsával.
Nemtudom segítettem-e!