Pötyike (csokiskeksz) recept
20 perc
sok..
közepes...
sok...
A Pötyike (csokiskeksz) hozzávalói:
400-500 g háztartási keksz
(ízlés szerint 5-20 dkg dió)
0,5 dl rum
1 margarin kocka (250g)
1,5-2 dl tej
20 dkg cukor
3 dkg kakaópor
1 ek liszt
A Pötyike (csokiskeksz) elkészítési módja:
A kekszet apró darabokra törjük (legalább 8 felé), a diót durvára vágjuk. Összekeverjük őket, meglocsoljuk a rummal. A tejet, cukrot, lisztet, kakaót 5 percig főzzük, állandó kevergetés mellett. Beletesszük a margarint, újra forraljuk. Az így kapott kakaós sűrű folyadékot ráöntjük a keksz-dió halomra, jól összekeverjük. Celofánba rakjuk, hengert formázunk belőle, vagy sütőformába (őzgerinc) tesszük, belenyomkodjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, míg megkeményedik és szeletelhető lesz.
Mi dióval "dúsítva" szeretjük, de enélkül is finom.
Az apróra törést én úgy csinálom, hogy nejlonzacskóba teszem - pl. a diót - és a húskloffolóval párszor ráütök...
Rum helyett lehet használni rumaromát is.
A keksz pár óra alatt magába szívja a kakaós masszát (+a rumot), és megpuhul.
Ez az adag egy átlag őzgerincforma mennyiség.
Érdemes hidegen szeletelni, ha sokáig van melegen, morzsolódik.
(Nálunk sosincs sokáig melegen, mert szinte azonnal elfogy. :)... )
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: somaeszter, 2010. febr. 28. 10:18
A pötyike (csokiskeksz) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.