Petesejtdonoros lombik (beszélgetés)
Juli, voltál már újabb ultrahangon?
Köszönöm a válaszod! Nekünk is rossz volt a morfológia, 0.5 % alatti és a DNS fragmentáltság is 36%-os volt, nem garantálták a 2 embriót, de 4 lett és ebből 3 genetikailag jó volt, de ez ezek szerint nem garancia semmire.
Nem, kifejezetten rosszak voltak a férjem eredményei (kevesebb, mint fél százalék volt a normális morfológiájú spermium, azaz szinte nulla). A DNS fragmentáció volt jó egyedül.
Amikor nekünk többször nem sikerült a lombik, a Reprofit is azzal jött, hogy biztos a spermiumok rosszak s ki is akarták dobatni a megmaradt embriókat (próbáltak teljes donorembrióra rávenni). Nem engedtem, ragaszkodtam hozzájuk - s láss csodát, nálam volt a gond. Nem gondolom, hogy MACS vagy microfluid chip vizsgálattal ne tudna a klinika jó spermiumot találni - inkább csak ők is tanácstalanok s erre tudnak jutni.
Kedves Mara! És megkérdezhetem, hogy a párod eredményei jók voltak? Mert nálunk nem és szerintem azért állt meg a fejlődésben. A nőgyógyászom egyébként azt mondta, hogy valószínűleg a sejtosztódáskor lépett fel valamilyen hiba, attól, hogy genetikailag bevizsgált, még nincs garancia arra, hogy megfeleően fog osztódni. Ha a rossz minőségű spermák miatt van, szerintem akkor a másik kettőből se lesz semmi.😭😭😭
A Plaquenil/Prednisolon kombót Kádár János írta fel (ez a kör ugye nem segített, de az orvos maga se volt meggyőző nekem). A sikeres Sandimmun/lipid kombót Fülöp Angéla adta a G1-ben. A Reprofitba járunk (s ugyanattól a donortól volt minden embrió).
Megkérdezhetem, hogy melyik immunológusnál voltál és melyik intézetnél voltak a beültetések?
Igen, erős TH1 túlsúly volt a vetélések oka. A negyedik vetélés után derült ki, amikor elmentem ilyen vizsgálatra. Kaptam rá Plaquenil/Prednisolon kezelést, az nem hatott, akkor se sikerült. Aztán kaptam Sandimmun/lipid kombót, azzal sikerült a baba. A hatodik héten álltak meg az embriók a fejlődésben; csak egyszer volt szívhang, az se acélos. A vetélések a progeszteron elhagyása után indultak. És igen, petesejt-donoros, saját spermás lombikok voltak.
Kedves Mara! Köszönöm a válaszod! Nálad kiderült, miért volt ötször korai vetélésed? Ezek hányadik héten történtek? És az utolsónál kaptál valamilyen plusz kezelést a hormonokon kívül vagy volt valamilyen vizsgálat, amitöl sikerült? Megkérdezhetem, hogy Neked is petesejtdonoros, saját spermával volt?
Akkor nem a Reprofitba jársz?
Repromedicanal csinálják,igen a plazmaterápiát is. Donoros beülti,első körös,3 embriónk lett.
Lemaradt, hogy ez az lesz az első körben a 3. beültetésed?
És Pozsonyban hol csináltatod? A plazmaterápiát is ugyanott csináltatod? És saját sejtessel vagy donorpetesejttel vannak a beültetések? Megkérdezhetem, hogy ez a
Igen,méhen belüli nk sejteket vizsgálja.Nekem Pozsonyban megcsinàlják.Meg ERA lesz,mert mèg nekem nem volt az.Illetve javasolták beültetés előtt a plazmaterápiát.Ezt a vèrbôl veszik le,ezt fecskendezik vissza beülti előtt 2 nappal.
Én 6 hetesen mentem először UH-ra,utána hetente hívtak vissza,egészen a 8.hétig,de én a 2.UH után már èreztem hogy valami nem ok.A dokim se hitegetett,mondta hogy 7 hetesen màr kellene hogy lássa az embriót.Drukkolok én is hogy Nálad máshogy legyen,de készülj fel mindenre!
Az unk vizsgálatot hol csináltatod? Ez a méhen belüli nk sejteket vizsgálja, ugye?
Köszönöm szépen a biztató szavakat!
Nem kellett műtét,elment magától amint abbahagytam a progeszteron pótlàst.Azóta volt egy beültim augusztusban,de az el sem indult.Most készülök uNK vizsgálatra,a 3.beültetés előtt.
Nagyon sajnálom. Igen, ez a szomorú eredmény már a múlt héti írásodból is látszott. A terhesség első heteiben az embrió fejlődése rendkívül pontos rendszer szerint történik: a szívhang a fogantatás utáni 21. napon indul (azaz lombik esetén, ötnapos embriónál a beültetés utáni 16-17 napon), s az embrió naponta 1 mm-t nő. A közhiedelemmel ellentétben nincs olyan, hogy “később indul”, meg “majd behozza a lemaradást”. Ha a hatodik héten még 2mm az embrió vagy nincs szívhang és később mégis jól fejlődik (ahogy Zsuko írta az ismerősei példájáról), akkor a következők közül valamelyik az ok: 1) az embrió később fogant (ami természetes terhességnél lehetséges, de lombiknál kizárt), vagy 2) az ultrahang-gép nem jó minőségű s nem mutat precízen, vagy 3) a nőgyógyász rosszul mér. Én abban reménykedtem, hogy nálad hátha ez utóbbi kettő valamelyike a helyzet.
A nőgyógyászod nem túl precíz szakember s igen, valamit “benézett”. Ha tudta, hogy lombikos a terhességed, akkor tudnia kellett, hogy ha az embrió 2mm-es a hatodik héten, akkor vagy megállt a fejlődésben, vagy ő vagy a gépe rosszul mér. Ismert beültetési idejű lombikosnak azt mondani, hogy “ez normális, nem mindenkinek van ilyenkor még szívhang, majd két hét múlva…” - hát az egyszerűen tudatlan, felelőtlen szamárság. Ha nem tudta, hogy lombikos vagy, akkor érthető a véleménye.
Egyéb kérdéseidre: Van olyan, hogy szikhólyag van, de embrió nem alakul ki. Olyan is van, hogy van embrió, aztán felszívódik. Ezek azért történnek, mert az embrió nem fejlődik - hogy konkrétan miért, az szinte kideríthetetlen. A HCG sokáig nőhet nem életképes embriónál is, de túl lassan (a te értéked így a 7-8. héten már a (több)100.000-es értéknél kellene tartson). Nekem ötször volt korai vetélésem. Egyszer kapartak, a többi négynél saját döntésre kivártam a természetes ürülést s szerencsére többet nem kellett műtét. Rögtön vetélés után lehetett próbálkozni, bár sok orvos 1-3 havi kihagyást javasol (inkább lelki, semmit fizikai okból). A hatodik beültetésből született meg a babánk.
Picit reménykedek, hogy hátha csak a gépek voltak rosszak esetedben s él a terhességed… de ha mégsem, akkor nagyon sok erőt és kitartást kívánok neked a folytatáshoz. Mi itt leszünk s nagyon szorítunk!
Azóta próbálkoztál újra? És milyen eredménnyel?
És a hcg-d is nőtt? Vagy azt nem nézetted?
És neked ki kellett kaparni? Utána mikor lehetett újra kezdeni? És mit mondtak, ez miért van?
Nálam 7-8 hetesen ugyanez volt,a petezsàk nőtt,volt szikhólyag de embrió sehol.Sajnos vetélés lett belőle.Ilyenkor már kellene látni az embriót,és szívhang is van már.Nem tudsz mást tenni mint kivárni az egy hetet és reménykedni...
Igen, hogy egy hét múlva újra uh.
Szia! És mit javasoltak a G1 intézetben? Mondták, hogy nézesd meg egy hét múlva?
Sziasztok! Hát nem tudok jó hírrel számolni. Ugye múlt héten a 6+5 napon a nőgyógyászom azt írta a papírra, hogy egy élő 2 mm-es embrió, szikhólyag ábrázolódik. Ma, azaz 7+5 naposan voltam a G1 intézetben lipid infúzión, ott is csináltattam uh-t és a papíromra azt írta, hogy a petezsák 22x16 mm-es, ép 4.7 mm-es szikhólyag, embryo egyenlőre nem látható. És azt mondta a hölgy, hogy a nőgyógyászom valószínűleg benézte múlt héten, mert ő még nem lát embriót. Szerintetek most mit csináljak? Gondolom ez nem jelent sok jót. Ha volt, hova lett? Vagy tényleg benézte? De akkor nem kellene már valaminek látszódnia? Van olyan, hogy van szikhólyag, de nincs embrió? A mai hcg-m, FET+35 26285.
Hannelore, szorítok nagyon!🤞
A Prednisolon szteroid, a Plaquenil immunszupresszáns. 😊 Amúgy a szteroid is gyengíti az immunrendszert, szóval ezt a részt jól gondoltad. 😊
Igen, annyi infót kaptam, hogy el tudtam kezdeni a protokollt.
Én azt hittem ugyanaz.mindkettő az immunrendszert gyengíti csak van akinek ezt van akinek azt írják fel....😅
További ajánlott fórumok: