Paprikás burgonya bográcsban
Hozzávalók:
25 dkg húsos füstölt kolozsvári szalonna,
1 fakanál mangalicazsír,
2 nagy fej makói vöröshagyma,
4-5 gerezd makói fokhagyma,
2-2 és fél kg rózsa krumpli,
Ízlés szerint: füstölt házi kolbász (a legjobb a békési, vagy a gyulai módon készítve),
2 evőkanál őrölt házi csemege fűszerpaprika (de lehet kevés házi csípős fűszerpaprika is),
só,
őrölt fekete bors,
A bográcsot a tűzön előmelegítjük, majd beletesszük a mangalicazsírt és ha megolvadt, rászórjuk a kockára vágott, házi füstölt szalonnát, de a bőrét visszatartjuk. A szalonna zsírját kisütjük és hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Meghintjük egy kevés sóval és kevergetve a hagymát aranysárgára dinszteljük.
Ekkor hozzátesszük a karikákra vágott kolbászt és kevergetve kissé megpirítjuk. Ezután a bográcsot leemeljük a tűzről meghintjük fűszerpaprikával. Gyorsan átkeverjük, beletesszük a zúzott fokhagymagerezdeket és kevés vizet aláöntve, átkeverve az ételt, a bográcsot visszatesszük a tűzre.
Egy kis ideig kevergetjük, de ügyeljünk arra, hogy a paprika ne égjen meg! Ezután a hasábra vágott, megmosott burgonyát a bográcsba tesszük, az egészet átkeverjük és erősebb tűzön kevergetve felöntjük annyi vízzel, ami éppen hogy a burgonyát ellepi. A tüzet megrakjuk, hogy az erősebb lángon a burgonya minél hamarabb átmelegedjen. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Ha valaki szereti csípőssel akkor az most szórja meg a csípős fűszerpaprikával.
Ekkor beledobjuk a szalonna bőrét is. Kevergetés mellett főzzük készre.
Mi tálaláskor szeletelve adunk hozzá csípős hegyest külön tányérkán. Nyáron kovászos uborkával, kovászolt paraszt kenyérrel és pincehideg borral kínáljuk. Vannak, akik virslivel, vagy debreceni páros kolbásszal szeretik elkészíteni. Akkor a főzés vége előtt kb. 10 perccel adjuk a fövő ételhez ezeket a felkarikázott hozzávalókat.
Írta: varbóc, 2019. május 11. 09:35
Fórumozz a témáról: Paprikás burgonya bográcsban fórum (eddig 14 hozzászólás)