A gombaételekről röviden
korábbi években a gombaszezon nem csak az őszre korlátozódott. Akkor a nyár végén a hűvösebb idő és a gyakori esők miatt a talaj folyamatos nedvessége jobban kedvezett a gombák növekedésének.És voltak olyan esztendők, amikor a gombászok úgy mondták, hogy „….ilyenkor nem keresni, hanem szedni kell a gombákat !” Ilyen esetekben az erdőkben sokféle gombát találhatunk, de arra mindig ügyelni kell, hogy a gombákat kosárba szedjük, a töréstől megőrizzük és fajtánként is elkülönítsük egymástól. Végül sohase felejtsük el, hogy a begyűjtött gombát mindig bemutassuk szakértőnek, vagy a gombát jól ismerő embernek.
Az elmúlt évi gombaszezon az aszályos nyár miatt kevésbé volt sikeres. Természetesen így sem kellett lemondanunk a töltött gombás ételekről. A termesztett gombák minden évszakban kapható, elsősorban a csiperke gomba, a barna csiperke, a laskagomba és a nagyobb piacokon a shiitake gomba (Lentinus edodes) is. A termesztett gombák megfizethetők és változatos módon elkészíthetők. Igaz, hogy az erdei gombákból készített ételek változatosabbak és finomabbak, viszont az erdei gombák beszerezése nehezebb.
A gombák remek ízein kívül is vannak jó tulajdonságaik, ezért érdemes minél többször, minél változatosabban gombaételt is készíteni. A gomba- vagy gombás ételek jelentős számú receptje könyvekben, folyóiratokban és az interneten is könnyen elérhetők. Ezekből tetszés szerint lehet kiválasztható az, amit szeretnénk kipróbálni és elkészíteni. Minden gombához javasolt a hagyományos fűszerek mellé a friss zöldfűszerek beszerzése is. A frissen őrölt bors, a fokhagyma mellett a száraz fehér bor is kiváló ízesítő, amiből már pár csepp is csodákat tesz. A receptek jellegének megfelelően alkalmazható a citromlé, a mustár, valamint a tejfölös, tejszínes keverékek sokasága is, így a majonéz is.
Érdemes kísérletezni.
Írta: varbóc, 2019. április 26. 09:35
Fórumozz a témáról: A gombaételekről röviden fórum (eddig 19 hozzászólás)