A gombaételekről röviden (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A gombaételekről röviden
Én használtam már fel olyan gombát is, ami a hűtőben felejtve kissé kiszáradt, összefonnyadt.
Meg volt már olyan, hogy a gombaétel három napig várt rám a hűtőben.
Olvasom, hogy az árt. De nem tapasztaltam. És sajnálom kidobni.
Ezen kívül, sokkal kisebb a fehérjetartalma, mint ahogy sokan hiszik róla.
Csiperke: 40 Kcal/100 g, 6 g fehérje
Laskagomba: 39 Kcal, 2 g fehérje
Vargánya: 41 Kcal, 5,7 g fehérje
Adatok innen:
Köszi!
Ritka itthon a gomba. Akkor is csak bolti.
(Ha megmosom, akkor folyó víz alatt. A lemezekre igyekszem vigyázni, ott nincs nyálka.)
Szerintem akkor inkabb csak szaritsd, foleg, mert a gomba lemezei koze nagyon beul a viz, es megszivja magat.
Ez az atlag csiperket nem is mosom, csak hamozom, es levagom a szara veget, vagy kitorom az egeszet, ha nyunnyadt. NYilvan a tyuklab gombanak igy nem allok neki.
De a legfontosabb, ha ram hallgatsz, azt csinalsz, amit akarsz ;)
Pedig jobb mosas nelkul tarolni, mert azalatt az ido alatt tobbet artanak a korokozok, amig nedvesen van. A hot, nedvesseget kerulni kell a nyersanyagoknal amennyire vehet a vendeglato elmet es gyakorlat szerint.
Nem csak a tarolas korlatossag vegett szanitalunk csak annyi zoldseget, amit masnap felhasznalunk, hanem mert jobb, ha szarazon taruljuk.
Ha boltban veszem, otthon első dolgom kiszedni a sok műanyagból. A biztonság kedvéért át is mosom, és tiszta ruhán hagyom megszikkadni.
Utána lazán papírba csomagolom, úgy megy a hűtőbe felhasználásig.
Én is sokszor készítek gombát, de nem sokfélét.
Hűtőben eltartható 2-3 napig is. Bár nálunk is hamar elfogy... :)
Tárolni csak hűtőben!
A gomba hűtőben legfeljebb két-három napig tartható el nyersen, de párolva a többi zöldséghez hasonlóan eláll néhány napot. A fridzsider-korszak előtti időből fennmaradt tévhit, hogy a gombás ételeket nem szabad újra felmelegíteni. Természetesen szabad, de az étkezések között hűtőben kell tárolni, utána pedig legalább 70 fokra hevíteni, hogy hatástalanítsa a gombafehérje bakteriális bomlásának melléktermékeit.
Ugrás a teljes írásra: A gombaételekről röviden
További ajánlott fórumok:
- Mit gondolsz arról az emberről, akivel legutoljára beszéltél?
- Álmodozzunk...milyen SMS-t szeretnél most kapni? (csak röviden, tömören)
- Reggeli meglepetésben volt részed? Röviden írd le!
- Aki olvasta Csernus Imre A NŐ című könyvét, röviden és tömören írja le a lényegét, legyen szíves!
- Mikor volt hajad nyírva/vágva utoljára? Röviden válaszolj ...
- Te mit gondolsz az emberi létezés klasszikus leírásáról, ami röviden így szól: "kellemetlen, brutális és rövid".