Mogyorókrémes kuglóf recept
A Mogyorókrémes kuglóf hozzávalói:A tésztához
50 dkg liszt
12 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2, 5 dkg élesztő
3 dl langyos tej
A töltéshez
1 kis üveg mogyorókém
A forma kikenéséhez
3 dkg vaj
5 dkg aprított mogyoró
A Mogyorókrémes kuglóf elkészítési módja:
1.A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt szétmorzsoljuk és 0, 5 dl langyos tejben feloldjuk. A lisztből kiveszünk egy maroknyit és az élesztős tejbe keverjük, majd galuska állagú kovászt készítünk. Egy kevés liszttel beszórjuk a tetejét. Langyos helyre tesszük, kelesztjük. A maradék liszt közepébe lyukat készítünk, ebbe beletesszük a többi hozzávalót, a megkelt kovászt és a maradék tejet, majd tésztát dagasztunk belőle. Konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük és kelesztjük. 2.Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és egy 30x45cm-es téglalap alakú lapot nyújtunk belőle. 3.A mogyorókrémet felbontjuk és a műanyag tető nélkül betesszük kicsit a mikrohullámú sütőbe, vagy egy fémtálban gőz felett felmelegítjük, hogy könnyen kenhető, enyhén folyós legyen. 4.Megkenjük vele a lapot úgy, hogy az egyik hosszabbik szélén egy 4-5 cm széles sáv üresen maradjon. Az ezzel szembe lévő oldalon kezdjük felcsavarni a tésztát. Az így kapott hengerünket egy nagyméretű, kb. 25cm átmérőjű lukas közepű kuglófformába tesszük, amit előzetesen kikenünk vajjal és beszórunk mogyoróval. 5.A hengert belehelyezzük a formába úgy, hogy a tészta széle alulra kerüljön és körgyűrűt formázzon. Ismét kelesztjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük 15-20 percig, ezután 170 °C-ra mérsékelve a sütőt még egy fél óráig sütjük. 6.A formából sütés után kiborítjuk, majd egy konyharuhával befedve hűlni hagyjuk, ezután szeletelhetjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. okt. 1. 16:38
A mogyorókrémes kuglóf elkészítési módja és hozzávalói.