Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mit ehet egy glutén- és laktózérzékeny? fórum

Mit ehet egy glutén- és laktózérzékeny? (tudásbázis)


17. globus (válaszként erre: 15. - Bahurupa)
2019. ápr. 9. 14:51

Semmilyen "búzából" készült terméket nem fogyaszthat, aki igazoltan coeliakiás.

[link]

16. Moncs83 (válaszként erre: 9. - 12d083b51b)
2019. ápr. 9. 14:46
Nem szeretnék senkit elrettenteni de szerintem újat nem mondok ezzel a húskészíményekbe pl:virsli,párizsi sok mindent bele tesznek bele kerül.Ezért nem a legegészségesebbek!Miért vajon egy felvágottba,hogyan kerül laktóz?Még azt is elhiszem,hogy az erre érzékenyeket a drágább de nem alergén termékeket tartalmazó ételek felé terelik!
2019. ápr. 9. 06:59
Én kovásszal készítek királybúzából készült kenyeret. Ősi tönkölyből nemesített búzafajta, ezért nagyon alacsony a glutén tartalma. Több érzékeny is kostolta már és nekik is jó volt.
14. PöttyösPanka (válaszként erre: 13. - AppIe)
2019. ápr. 5. 09:14

Szerintem a vegánokra gondolsz. A vega csak nem eszik húst.


De amúgy a nagy műanyag ellenesek is ilyenek. A műanyag sportcipőjükben prédikálnak arról, hogy ez az anyag méreg. Ők csak akkor ismerik fel a polietilént, ha zacskó formájú.

13. AppIe
2019. ápr. 4. 16:45

Egy pkaszzik szal, talp elkeszitesehez hulla sok allatot meg kell mergezni, es nen nagyon lattam trandi-vegat telen az atazott kender cipoben.

Alszent sz.haziaknak tartom mindet.

Meg vannak a bor cipoben vegak :D es a jobbja a bor tarcajat pattintja fel. De nem eszik hust.... Nyulvan ha xsak a borert olunk, a hust meg kzkazzuk, jobb lesz.

12. AppIe (válaszként erre: 7. - Perla del Mar)
2019. ápr. 4. 16:36
Utalom az ilyen "vega" emereket.
11. AppIe (válaszként erre: 1. - Ditta25)
2019. ápr. 4. 16:33
En az elesztotol kapok kiutest. A munkahelymen ingyen ehetek, csak 80 % eleszovrl, cagy eleszto kivonallal keszul, es rakot srm ehetek meg quinoat. Szal kb alig valamit. A fonkom megengedte, hogy eleszomentesen csinaljak magamamnak kajat.
10. PöttyösPanka (válaszként erre: 7. - Perla del Mar)
2019. ápr. 4. 09:48

Ez nem azt jelenti, hogy ilyenek vannak benne, hanem hogy az üzemben, ahol gyártják, halféléket is feldolgoznak. Mondjuk az egyik csarnokban keszítik a churrost, a másikban a halrudacskát. Azért írják rá, hogy jogilag levédjék magukat. Mert az ördög nem alszik, és van, aki annyira allergiás rá. Ha te a saját konyhádban szoktál mogyorós sütit sütni, akkor egy súlyosan allergiás számára a mogyorót nem tartalmazó sütid is kimeríti a nyomokban tartalmazhat kategóriát.

Ha meg erősen vegán valaki, akkor egyáltalán ne egyen bolti dolgokat, mert elvileg meg van határozva, hogy egy adott termék hány százalékban tartalmazhat bogárdarabokat. Van, ami a legszigorúbb ellenőrzések mellett is elkerülhetetlen.

9. 12d083b51b (válaszként erre: 2. - Hoxa)
2019. ápr. 4. 08:47

Ahogy írod! Én akkor akadtam ki, amikor olvastam a reklámot: gluténmentes virsli!

Hogyan kerül a virslibe glutén. Hát akárhogyan is, de már az ilyen húskészítményekben sem lehet igazán bízni.

2019. ápr. 3. 22:22

Azért orvos mondja már ki a diagnózist!

"Mintha gluténérzékeny lennék" megállapítás távol áll a valódi betegek komoly diétájától.

7. Perla del Mar (válaszként erre: 2. - Hoxa)
2019. ápr. 3. 20:51
Én meg akartam kóstolni a churrost a Lidlben volt múltkor. Nyomokban rákot, puhatestűeket, halakat tartalmazhat🤢 Hát tettem is vissza azonnal ! Vegetáriánus vagyok én azért nézem az összetevőket, hogy hús ne legyen benne, de ezen a churroson tök véletlen néztem meg. Ki gondolná, hogy egy fánkban ilyenek lehetnek?
6. Perla del Mar (válaszként erre: 1. - Ditta25)
2019. ápr. 3. 20:46

Vannak glutén és laktóz mentes termékek is. Igaz ezek drágák nagyon. Laktóz mentes tejet kóstoltam egyszer szörnyű íze volt :(

Zöldséget, gyümölcsöt nyugodtan fogyaszthatsz. Liszt helyet pl kukorica lisztet tudsz használni stb. Olvasd mindig az összetevőket.

Viszont kérj vizsgálatot glutén érzékenységre a házi orvosodtól. Ha nem vagy az ne nehezítsd az életed a glutén mentességgel. Egyik barátnőm szintén gyanakodott rá és nem az!

5. globus (válaszként erre: 3. - Hoxa)
2019. ápr. 3. 20:01

Nekem azok a sütik sikerülnek viszonylag jól, amibe teszek diót, mákot, liszt kiegészítésére. + pici útifűmaghéjat.

Ez a zsemle kis göcsörtös, de nagyon finom, teljesen jó, rugalmas állagú:

[link]

4. globus (válaszként erre: 2. - Hoxa)
2019. ápr. 3. 19:58
Nálunk glutén, tejfehérje, tojásfehérje allergia van. Úgy megörültem, mikor rátaláltam egy vegán jégkrémre! Olvasom: allergén infó tele mindennel, főleg gluténnel. Egy igazi coeliakiás rosszulléttel reagál a legkisebb mennyiségre. Hihetetlen, de mindent össze tudnak mókolni vele :( Pennyben az eperpuding tiszta, ugyanazon típusból a csoki gluténes, tejes. Olvasni, olvasni, olvasni. Ha már bóklászik körülöttem a biztonsági őr, akkor abbahagyom :D
3. Hoxa
2019. ápr. 3. 19:50
Főzéskor a lisztet tudod helyettesíteni pl. rizsliszttel, lehet vele berántani, habarni, stb. Ami nekem nehéz, az a sütemények sütése, mert ezek a gm lisztek másképp viselkednek, de már rengeteg tapasztalat van fent a neten. Én most épp fonott kalácsot tervezek (glutén-, tej- és tojásfehérjementesen), ezt is meg lehet valósítani, csak kell egy másnál már bevált recept. :)
2. Hoxa (válaszként erre: 1. - Ditta25)
2019. ápr. 3. 19:47

Elég sok mindent ehetsz így is.

Ha csak ki akarod próbálni, hogy jobban érzed-e magad a glutén nélkül, akkor hagyd el a péksüteményeket, liszteket, tésztákat, mindent, amiben búzaféleség van.

Nyugodtan ehetsz zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat. A feldolgozott húsoknál a csomagolást figyeld, mert nagyon sok felvágottban, virsliben van búzakeményítő, egyéb gluténtartalmú cucc.

Ha elkezded olvasgatni a csomagolásokat, meg fogsz lepődni, mi mindenbe kerül glutén. Szerencsére most már kötelesek ráírni. Engem megdöbbentett, hogy pl. egy sima étcsokoládéban lehet glutén, sőt még tojás is.

2019. ápr. 3. 19:19
laktóz érzékenységem már 3 éve lesz, hogy kiderült, mostanában mintha glutén érzékeny is volnék!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook