Mit ehet egy glutén- és laktózérzékeny? (tudásbázis)
Semmilyen "búzából" készült terméket nem fogyaszthat, aki igazoltan coeliakiás.
Szerintem a vegánokra gondolsz. A vega csak nem eszik húst.
De amúgy a nagy műanyag ellenesek is ilyenek. A műanyag sportcipőjükben prédikálnak arról, hogy ez az anyag méreg. Ők csak akkor ismerik fel a polietilént, ha zacskó formájú.
Egy pkaszzik szal, talp elkeszitesehez hulla sok allatot meg kell mergezni, es nen nagyon lattam trandi-vegat telen az atazott kender cipoben.
Alszent sz.haziaknak tartom mindet.
Meg vannak a bor cipoben vegak :D es a jobbja a bor tarcajat pattintja fel. De nem eszik hust.... Nyulvan ha xsak a borert olunk, a hust meg kzkazzuk, jobb lesz.
Ez nem azt jelenti, hogy ilyenek vannak benne, hanem hogy az üzemben, ahol gyártják, halféléket is feldolgoznak. Mondjuk az egyik csarnokban keszítik a churrost, a másikban a halrudacskát. Azért írják rá, hogy jogilag levédjék magukat. Mert az ördög nem alszik, és van, aki annyira allergiás rá. Ha te a saját konyhádban szoktál mogyorós sütit sütni, akkor egy súlyosan allergiás számára a mogyorót nem tartalmazó sütid is kimeríti a nyomokban tartalmazhat kategóriát.
Ha meg erősen vegán valaki, akkor egyáltalán ne egyen bolti dolgokat, mert elvileg meg van határozva, hogy egy adott termék hány százalékban tartalmazhat bogárdarabokat. Van, ami a legszigorúbb ellenőrzések mellett is elkerülhetetlen.
Ahogy írod! Én akkor akadtam ki, amikor olvastam a reklámot: gluténmentes virsli!
Hogyan kerül a virslibe glutén. Hát akárhogyan is, de már az ilyen húskészítményekben sem lehet igazán bízni.
Azért orvos mondja már ki a diagnózist!
"Mintha gluténérzékeny lennék" megállapítás távol áll a valódi betegek komoly diétájától.
Vannak glutén és laktóz mentes termékek is. Igaz ezek drágák nagyon. Laktóz mentes tejet kóstoltam egyszer szörnyű íze volt :(
Zöldséget, gyümölcsöt nyugodtan fogyaszthatsz. Liszt helyet pl kukorica lisztet tudsz használni stb. Olvasd mindig az összetevőket.
Viszont kérj vizsgálatot glutén érzékenységre a házi orvosodtól. Ha nem vagy az ne nehezítsd az életed a glutén mentességgel. Egyik barátnőm szintén gyanakodott rá és nem az!
Nekem azok a sütik sikerülnek viszonylag jól, amibe teszek diót, mákot, liszt kiegészítésére. + pici útifűmaghéjat.
Ez a zsemle kis göcsörtös, de nagyon finom, teljesen jó, rugalmas állagú:
Elég sok mindent ehetsz így is.
Ha csak ki akarod próbálni, hogy jobban érzed-e magad a glutén nélkül, akkor hagyd el a péksüteményeket, liszteket, tésztákat, mindent, amiben búzaféleség van.
Nyugodtan ehetsz zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat. A feldolgozott húsoknál a csomagolást figyeld, mert nagyon sok felvágottban, virsliben van búzakeményítő, egyéb gluténtartalmú cucc.
Ha elkezded olvasgatni a csomagolásokat, meg fogsz lepődni, mi mindenbe kerül glutén. Szerencsére most már kötelesek ráírni. Engem megdöbbentett, hogy pl. egy sima étcsokoládéban lehet glutén, sőt még tojás is.
További ajánlott fórumok:
- Enyhe, huszonéves korban kialakult laktózérzékenységből "ki lehet gyógyulni"?
- Tejcukor vagy laktózérzékenység?
- Nektek mi volt a laktózérzékenység és a lisztérzékenység tünete?
- Hogy zajlik egy laktózérzékenység vizsgálat?
- Tud valaki olyan jégkrémet, amit ehet liszt és laktózérzékeny gyerek?
- Laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia?Úgy tudtam laktózérzékeny vagyok, de a laktózmentes tejtől is produkálom a tüneteket..