Tejcukor vagy laktózérzékenység? (beszélgetés)
Kedves andicca83!
Írod, hogy a tejcukor érzékenységnek több formáját ismerjük. Mit jelent ez? Kisfiam 17 hónapos, s az anyatejnél tapasztaltuk, hogy fáj a hasa, görcsöl, erős szelek kínozzák, de nagyon. Tegnap volt vérvételes tejcukor vizsgálat, ami alá is támasztotta a tejcukor érzékenységét. A doktornő is ezt mondja, hogy igen, igen van egy kis tejcukor érzékenység, maradjon tejmentesen 2 éves koráig. Úgy gondolom, hogy ezzel nem teljesen oldódik meg a probléma, mert pl. ha laktóz érzékeny, fogyaszthatna némi tejterméket (lásd joghurt, kefir, sajt). Ebben a korban az egyik legfontosabb, hogy magas mennyiségű calciumot fogyasszon. Az eredményt nem ismerem még pontosan, mert telefonon beszéltem a doktornővel, ezért kérdezem, hogy mikor számít tejcukor érzékenynek valaki.
Válaszod köszönöm
de de ugyanaz.
"A tejcukor- vagy más néven laktózérzékenység egyre több embert érint. Nekik a tej és az egyes tejtermékek fogyasztása panaszokat okoz, de ezek a legjobb kalciumforrások egyben. Mi is pontosan ez a betegség, és mit (t)egyenek a tejcukorérzékenyek?
Tejcukor-érzékenységnek nevezzük azt az enzimhiányos vagy csökkent enzimműködési állapotot, amikor tejcukor (laktóz) elfogyasztása után az egyén jellemző tüneteket (hasi panaszok, puffadtság, hasmenés, émelygés) észlel. A tünetek erőssége az egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott laktóz mennyiségétől függ.
A tejcukor-érzékenység oka a tejcukrot bontó enzim, a laktáz hiánya vagy elégtelen működése. Ha a vékonybélben a tejcukor nem tud egyszerű cukrokká bomlani, akkor a vastagbél bakteriális flórájának megváltozása révén bekövetkező fermentáció klinikai tüneteket okozhat.
A tejcukor-érzékenységnek több formáját ismerjük. Ezek egymástól jól elhatárolhatók. Fontos megkülönböztetni a tejcukor-érzékenységet a valódi tejallergiától - ez utóbbi súlyos klinikai tüneteket okoz, legfőképp csecsemő- és fiatal gyermekkorban."
szerintem olvasás közben már rájött...elegen írtuk :)
egyébként googli a barátunk, első találatban szerepel, hogy "A tejcukor, vagy másnéven laktóz..."
Köszönöm az infókat mindenkitől.
Próbálom kerülni a tejes dolgokat egy darabig. :(
Ugyanígy van nálam is...
Ráadásul nem volt mindig így.
És imádom a tejtermékeket, nehezen mondanék le róluk teljesen. :(
A tejcukor a laktóz.
Viszont ha a savanyított tejtermékeket sem bírod, akkor a tejfehérje is lehet ludas; mindenképp orvosi vizsgálatokkal kellene alátámasztani a gyanúdat, nem a hoxaklinikán;)
orvosi vizsgálattal gondolom
többet én sem tudok, orvosom mondta ezeket
Nekem tejfehérje érzékenységem van. ekcémás vagyok, de gyakran a hasamat is bántja. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy két korty tej után fél napot a wc-n töltök, hanem ha a szervezetem túltelítődik tejfehérjével akkor jön az ekcéma és pár hétig normálistól kicsit eltérőbb széklet, émelygés.
kb ennyi, neked szerintem laktóz érzékenységed lehet! Jobbulást!
- ha a tejtől kiütéses lesz az ember arca, akkor a benne lévő TEJFEHÉRJÉRE érzékeny
- ha a tejtől laza lesz a széklet, akkor a TEJCUKORRA (=laktóz!) érzékeny
Ezt az anyagcsere betegséget nevezik laktóz intoleranciának, vagy tejcukor érzékenységnek magyarul erről van szó. Örülök,hogy tisztáztuk a fogalmakat.
a tejcukor érzékenység vagy laktoze intolarancia azt jelenti,hogy hiányzik vagy elégtelen a laktózt bontó enzim működése. Ennyi.
Felnőtt korban általában ezek az enzimek kimerülnek ezért alakul ki olyanoknál akiknél korábban nem okozott gondot a tej fogyasztás.
nálam is.
Én amit észre vettem magamon:
tejes dolgok, esetes dolgok után az esetek 95%-ban hasfájás 10perc elteltével majd irány a trón.
ami fura, hogy van az az 5% amikor meg semmi. Ehetek ihatok ilyesmit.
A laktóz nem ugyanaz, mint a tejcukor?
Fiam utánanézett emésztési dolgoknak, és olyan tanulmányokat olvasott, amikből kiderül: nagyon sok ember nem tudja rendesen megemészteni a tejet. Egyéb formában - joghurt, kefír, stb. - igen, de tejként nem. Talán ilyesmi okozhatja a gondot nálad is, nem?
Sziasztok!
Tudom, hogy mindkettő kialakulhat felnőtt korban is, de vizsgálatok nélkül mégis hogyan lehet eldönteni melyik lehet?
Ha megiszok fél liter tejet vagy kakaót akkor megfájdul a gyomrom.(Néha gyümölcsjoghurtokkal is előfordul.) Ha pl. este iszom meg, akkor reggel már gyomorfájásra ébredek... :(
Általában hasmenés is társul a dologhoz.
Ha valaki jártas a témában,szívesen veszem a hozzászólását!
További ajánlott fórumok:
- Laktóz intolarencia avagy tejcukor érzékenység-allergia.
- Enyhe, huszonéves korban kialakult laktózérzékenységből "ki lehet gyógyulni"?
- Nektek mi volt a laktózérzékenység és a lisztérzékenység tünete?
- Laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia?Úgy tudtam laktózérzékeny vagyok, de a laktózmentes tejtől is produkálom a tüneteket..
- Laktóz intolerancia teszt eredménye szerint laktózérzékeny vagyok. A teszteredmény szerint ez biztos diagnózis?
- Ha laktózérzékeny vagy, szedhetsz homeopátiás szert?