Nektek mi volt a laktózérzékenység és a lisztérzékenység tünete? (beszélgetés)
En is voltam nogyogyasznal, mar laparoszkopiara akartak kuldeni, ami vegul (szerencsere) kutba esett, mert terhes lettem.
A bal petefeszek kornyekere kisugarzo fajdalom eros gyanura ad okot gluten temajaban. Emlitsd meg a gasztroenterologusnak is, nem feltetlenul fog eszebe jutni. Marmint ne a fajdalmat, hanem a gluten-intolerancia gyanujat :) Valamint tovabbra is ajanlom, hogy probalj akar csak par napig glutenmentesen etkezni. Ha javul/elmulik, akkor ez az.
A tobbi is autoimmun/a gluten es egyeb erzekenyseg/.
Es sajnos autoimmun sosem jar egyedul.
Akkor sorstars vagy,nen 5 fele dietat csinalok.
Mi az autoimmun betegseg? Bar van par tippem.
Kedves bubcsi84,
az elozo hozzaszolasok kapcsan: etelallergia es etelerzekenyseg (intolerancia) NEM UGYANAZ! Gluten pl. - allergia eseten hamar kialakul egy eletveszelyesen alultaplalt allapot, mig intoleranciaval evtizedekig lehet huzni (es szenvedni), mikozben az orvosi tesztek negativak.
A tortenetem hasonlo, mint hevesievae: evekig tarto, egyre sulyosabb hasmenes; puffadas, majd vegul bal oldalon petefeszek kornyeken pontszeru, alkalmi, majd egyre kiterjedtebb es gyakoribb fajdalom. Vegul mar ejszaka is orakat forgolodtam, annyira fajt. Mindenfele kuldozgettek, UH-ra, gasztroenterologiara, mindenhol egeszsegesnek minositettek (kozben egyre rosszabbul lettem).
Vegul - teljesen veletlenul - jottem ra, hogy a gluten a ludas. Kizartam az etrendembol, es 3 nap alatt (!!!!!) megszunt a fajdalom. nehany alkalommal elcsabultam glutenes tesztafelere, minden esetben 12 oran belul kiujult a fajdalom megint, ugyhogy biztos, hogy a gluten a ludas.
Nem birom tovabba a legtobb tejtermeket sem (tej, joghurt, turo, mozarella- es keksajtfelek).
Probald kihagyni az ertendedbol a "gyanus elemeket", nagyon hamar latni fogod a kulonbseget.
Tobb ora hosszara keszulj,a laktoz erz.teszt eleve 2-3 ora akar. Laktozt itatnak,es fujkalni kell utana,bizonyos idokozonkent.
Glutenerz.verbol,de nem megfelelo diagnosztikus erteku,mint mar lent irtam.
Szia!
Gluten erzekenyeknek a 2014-es hivatalos, allergia adatbank-ban listazott elelmiszereket lehet enni.
Ezt megtalalod neten. Illetve ezen kivul olyat lehet enni,amin rajta van a gluten mentes emblema, vagy szoveg.
Nem eleg,ha olyat eszel,amiben elvileg nem lehet gluten,mert ma mar az elelmiszerek kb.85%- ba belerakjak, mert tartosit.
Szoval pl.hiaba elvileg nincs egy tejtermekben pl. gluten,de megsem eheted,csak ha kifejezetten gmentes,mivel a gyartok utolag belerakjak. Gluten mentes pl.Mo-n a Farmer, es Mizo bizonyos termekei.
Vagy a Szarvasi Mozzarella. A gluten mentes dieta csak akkor er vmit,ha teljesen betartjak.
Tunetek: hasmenes,felfujodas,alhasi gorcsok,vitamin hiany, pattanasok,levertseg,faradsag. Nem mindenkinel van meg minden tunet. Pl.ismerek olyat aki nagyon lefogyott,de olyat is,aki meghizott. Hasonloak a tunetei a laktoz erzekenysegnek. Par honapig ha kibirnal egy gluten mentes kurat,es megszunnenek a tunetek,az megmutatna,h.ez -e az ok.
Sajn.vervetel kezdodo stadiumot nem mutat,pedig mar az is komoly tunetekkel jar. A gluten erzekenyseg egy autoimmun eredetu betegseg, komolyan kell venni.
Az elelmiszerek gluten tartalmarol konkretan ha van kerdesed,szivesen segitek. A liszterzekenyseg nem jo nev,mert nem csak a lisztet kell kivonni.Ha csak azt hagyod el,nem szunnek a tunetek. Glutent kell elhagyni.
További ajánlott fórumok:
- Nektek mi vált be a COVID tüneteinek enyhítésére ?
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- Segítség! Mik a lisztérzékenység tünetei?
- Laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia?Úgy tudtam laktózérzékeny vagyok, de a laktózmentes tejtől is produkálom a tüneteket..
- Colitis u-t diagnosztizáltak, nektek vannak-e pszichés tünetek?