Segítség! Mik a lisztérzékenység tünetei? (tudásbázis)
Gondolom a pozitív helyett negatívot akartál írni. Mert ha pozitív, azaz van bélelváltozás az rosszat jelent.
Milyen az a EMA vizsgálat? Így névről nem ismerem. Nekem is csináltak biopsziát az negítív lett. A vérvizsgálaton meg az IGG szint lett pozitív.
Szia!
Én úgy tudom, hogy a vérteszt, csak akkor jó, ha a lisztérzékenység szerzett, és nem veleszületett. Érdemes inkább orvoshoz menni, és ők vérviszgálat alapján biztosabbat tudnak mondani. Ez saját tapasztalat....
Sziasztok!
Negatív lett a vérteszünk!!!
Szia!
Épp most vettem egy gyors tesztet 3300 ft. 1 csepp vérből kimutatja. Most próbálom ki a kisfiamon!
Tünetek:
Urticariform alapon csoportos vesiculak jelentkeznek a könyökökön, a térdeken, a csípőlapáton, a köldök körül és a tarkón. Gyakran az arc is érintett lehet. Az elváltozások erősen viszketnek, a vakarás miatt apró vérzések jelenhetnek meg és másodlagosan baktériumfertőzés is kialakulhat az érintett területen. Megtévesztő klinikai kép is jelentkezhet, elsősorban atópiás dermatitisben szenvedőknél, ahol ekzematiform tünetek jelentkeznek a jellegzetes lokalizációban. Panaszokat csak ritkán okoz, de gyakran megfigyelhető a bélnyálkahártya sorvadása.
Kezelése:
A dermatitis herpetiformis Duhringnak két lehetséges kezelési módszere van.
Gyógyszeres kezelése a Dapson nevezetű gyógyszer, melynek adagját az orvos határozza meg, és melyet évente kell engedélyezetni, mivel külföldről hozzák be. Dapsont csak akkor szedhet a beteg ha a methaemoglobin értéke normál tartományban van, ha magasabb a megengedettnél akkor csak a diéta jöhet szóba, mivel a gyógyszer vérszegénységet okoz, és túladagolása halálhoz vezethet.
Másik kezelési formája a diéta.
Diéta:
Ha a betegség diagnózisát felállították a lisztérzékeny betegeknek egész élete folyamán szigorúan be kell tartania a gluténmentes étrendet, ami egyben egy életmódváltást jelent. A glutén távoltartásával a bél nyálkahártyája regenerálódik, a lisztérzékeny egyén egészséges életet élhet, a diétán kívül sokszor egyéb kezelésre nem szorul. A helyesen betartott diéta nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Megelőzésre sajnos nincs mód, a fegyelmezett diétával azonban a betegség szövődményei kivédhetők.
Az étrendből minden árpa, búza, zab és rozs tartalmú ételt ki kell hagyni. A zabliszt a legtöbb betegnél nem okoz problémát, de fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott. A garantáltan gluténmentes élelmiszerek csomagolásán szöveggel vagy grafikusan jelölik a gluténmentességet.
Diéta hártánya:
A diéta hártánya, hogy a diétás élelmiszerek drágák és elérhetőségük korlátozott, ennek következtében sérül a betegek esélyegyenlősége, csökken az életminőségük az elvárhatótól. További hátránya, hogy időigényes, pl.: az ételek elkészítése, az élemiszerek beszerezhetősége. Talán a legfontosabb hátránya hogy az élelmiszerek íztelenek, és tele vannak tartósítószerekkel, ízfokozókkal, melyek további betegségeket okozhatnak.
Minden esetre menj el egy immunológushoz, ő tud segíteni. Ha enyhe fokú az érzékenységed, akkor diétával elég karbantartani, ha nem akkor gyógyszer kell hozzá. Amit külföldről évente 1x kell saját részre megrendeltetni ( Dapson ).
Vérvétel is fontos ( gliadin ellenes antitest, endomysium ellenes antitest ) Ennek birtokában tud az immunológus is bármit is mondani.
Szia!
Én Pesten tavaly ilyenkor ebből adtam előadást egy konferencián, ha érdekel leírom szívesen a tüneteket, diagnózist, és kezelést.
A legismertebb tünetek azonban a gyomorbél rendszerből erednek: hányás, hasi fájdalom, felfúvódás, diszpepszia (gyomorfájás), hasmenés és zsíros széklet. Akkor is glutén-intoleranciára kell gondolnunk, ha vérszegények vagyunk (mivel a vas is nehezen szívódik fel), hamar kifáradunk, szabálytalan a menstruációnk, vagy hiába várunk gyermekáldásra.
Üsd be a google-ba. Egyébként két ismerősöm is lisztérzékeny, náluk ugyanazok a tünetek voltak: kóros fáradékonyság, étkezés ellenére is fogyás, szürke, sápadt arcszín, szédülés.
További ajánlott fórumok:
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- A lisztérzékenységről szeretnék mindent tudni. Tud valaki ebben segíteni?
- Mennyi idő alatt készül el a lisztérzékenység vizsgálat lelete?
- Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység
- Van valaki, aki a lisztérzékeny gyerekének maga süti a kenyeret?