Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység fórum

Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység (beszélgetés)


1 2
31. gribedli*** (válaszként erre: 29. - Derya)
2015. aug. 3. 20:05
Persze, van neked más bajod, ahogy elnézem, és sajnállak is érte. De mondjuk én nem hülyézek le azonnal valakit, csak mert nincs velem egy véleményen, de ez meg csak téged minősít.
30. Derya (válaszként erre: 24. - Zebracsikó)
2015. aug. 3. 18:41

szia zebracsiko,

viccesen hangzik, de en onnan szereztem eloszor errol tudomast, hogy a kislanyom tapszeres dobozan fel volt tuntetve. :-)

29. Derya (válaszként erre: 20. - Gribedli***)
2015. aug. 3. 18:40

ritka buta egy no vagy... :-D


de ez a te bajod halisten, nem az enyem. :-D

2015. aug. 3. 14:53
Igen, esszét. Szokás kérni a tanulóktól ilyesmit.
2015. aug. 3. 14:49
Esszét...aham persze. Én meg Katalin hercegnő vagyok. Na én lépek megint. Továbbra sem birom ezt.
26. gribedli*** (válaszként erre: 18. - Derya)
2015. aug. 3. 14:46
Én sem neked írom, de ő is nagyon okoska, bár biztos erre is ír valami okosat. Elvan.
25. gribedli*** (válaszként erre: 22. - 0f332c4ec9)
2015. aug. 3. 14:41
De még náluk is ritka, holott ők napi szinten eszik. A rizs kultúrájáról kellett anno a suliban esszét írnom és így botlottam bele a népsűrűséggel való összefüggésre, úgyhogy igen, ezért vannak, voltak többen az ázsiaiak, a kínaiak mindig is, mert a rizs 5x annyi termést ad, és kevesebb a csecsemőhalál stb. Nem fogom még egyszer leírni.
24. zebracsikó (válaszként erre: 20. - Gribedli***)
2015. aug. 3. 14:33
23. 0f332c4ec9 (válaszként erre: 18. - Derya)
2015. aug. 3. 14:21
Ja ez lemaradt: nem irok már neki mert úgyis ő itt az ügyeletes okos. Nem is jövök már ide ezért(is) sokat. No mindegy. Tuti erre is lesz valami válasza,bár direkt nem neki irtam.
22. 0f332c4ec9 (válaszként erre: 18. - Derya)
2015. aug. 3. 14:15
Persze,hogy lehet a rizsre is allergiás valaki. Mégha ritka is. És nem ezért vannak sokan a kinaiak hahaha!! A hónap legjobb vicce! :DD Meg hát tudjuk ott is volt ám kemény éhinség,no mindegy. :) Direkt irtam neked,tudom,hogy nem te irtad. Szép napot,hetet neked! :)
2015. aug. 3. 11:45
Milmók, egyébként kipróbálhatnád a nyers étrendet pár napra. Szerintem a hústól (még inkább a kolbász-szalonna-felvágottak és mindenféle ilyen szarok) és a hús-krumpli kombótól is nagyon be lehet sokallni, most meg kimondottan van mindenféle friss dolog, idény is, mikor, ha nem most, egy jó kis nyers étrend. Nem is olyan nehéz betartani, a melegben amúgy is kisebb az étvágy.
20. gribedli*** (válaszként erre: 18. - Derya)
2015. aug. 3. 11:38

Szerintem is felesleges, mert Európában nincs egy eset sem regisztrálva, míg a többi gabonára jut egy csomó páciens.


Ki lehet hagyni nyugodtan a rizst más okok miatt, mert pl. hízlalhat, ha túl sok, vagy mert megdobja a vércukrot, vagy egyéb. De manapság túl gyakran dobálóznak az allergia szóval, ami egy halálos betegség, allergiás embernek elég egy minimális adag is ahhoz, hogy anafilaktikus sokkot kapjon, és ez halálos, ha nem kap kezelést.

19. kszb (válaszként erre: 16. - Ee4f58c196)
2015. aug. 3. 08:13
na, én pont emiatt (sem) hiszek az ilyen jellegű teszteknek. Illetve az sem lehet véletlen, h OEP alapon nincs ilyen vizsgálat, hivatalos orvosi diagnózis nem állítható fel velük (egy szakorvosi rendelésen sem fogadják el az eredményét), csak ha kifizet az ember több 10ezer Ft-ot, akkor csinálják magánban.
18. Derya (válaszként erre: 15. - Gribedli***)
2015. aug. 2. 16:48

jo, ezen aztan folosleges vitatkozni, en nem is fogom tenni.


ez teny, nem hit es stb kerdese, hogy barmire lehet allergias az ember.

rizsre is!!!!!

17. Derya (válaszként erre: 16. - Ee4f58c196)
2015. aug. 2. 16:46

ugyan nem tudom mia az a teszt, de azt tudom, hogy gluten nem csak a buzaban es a rozsban van,hanem az osszes gabonaban, kiveve a kukoricat, a rizst es a zabot.

miert nem kerdezed meg az intezmenyt, ahol csinaltattad, ha nem erted az eredmenyt?

16. ee4f58c196 (válaszként erre: 14. - Derya)
2015. aug. 2. 09:47
Ezt én is làttam, de ettől nem lett szàmomra érthetőbb, mert a fooddetective tesztben külön van a búza, a rozs és a glutén, ami ellentmond ennek. Nekem a búza + rozs pozitìv, glutén negatìv.
15. gribedli*** (válaszként erre: 13. - Derya)
2015. aug. 2. 08:48

A rizsre senki sem allergiás. Pont ennek köszönhető az is, hogy miért vannak olyan sokan a kínaiak, a világon mindig is ők voltak többségben, köszönhető ez a rizs kultúrájának, vagyis amikor a világon szinte mindenhol éhínség és csecsemőhalál volt, ők vígan eléldegéltek.


A rizs 5x annyi termést ad mint a búza, évente 2x "aratható". Míg az emberiség nagy része gluténérzékeny (és mindig is az volt), az európaiak búzán éltek, ami kevesebb is volt, meg ugye érzékenyek is voltak rá, csecsemőknek meg pláne nem adható, ergo gyakoribb volt a csecsemőhalál. A kínaiaknál pedig ha szükség volt rá, táplálhattak minél korábban babákat rizstejjel, ami ha nem is olyan értékes, jobb volt mint a semmi. Mindenesetre allergiák kijátszva.


Amerikában még az európainál is rosszabb volt a helyzet mert nekik kukoricájuk volt és az még a búzánál is hiányosabb tápértékű gabona, valamint keveset terem. Épp ezért az indiánoknál éhínségek idején is meg egyébként is nagy volt a csecsemőhalál gyakorisága (nekik kukoricapépet adtak, ha nem volt más), így ott volt a legkisebb a népsűrűség.


Ennyit a rizsről. A világ nagy részén, éhező népeknél még mindig az egyik fő táplálékuk. Bár nem ez volt a topik témája, de feltüntetni a rizst mint mumust, hát...


Ha már mumus, inkább a krumpli (a búza és a többi mellett)

14. Derya (válaszként erre: 11. - Ee4f58c196)
2015. aug. 1. 22:48

khm, azt hiszem, lehet, hogy erdemes lenne ennek picit jobban utananezned... :-)

pl.:

[link]

13. Derya (válaszként erre: 6. - Gribedli***)
2015. aug. 1. 22:45
rizsre is lehet allergias az ember, ugy mint szo szerint barmire!
12. Derya (válaszként erre: 4. - Ee4f58c196)
2015. aug. 1. 22:44
a zabban nem gluten van, hanem avenin, ami hasonlit a gliadinhoz, de nem az.
2015. aug. 1. 09:51
A gluténmentes nem jó, mert abból csak a glutént vonják ki, amit pont ehetnék, de a másik fehérje benne marad :( Pedig tényleg egyre több a gluténmentes dolog, így azzal sokkal jobban jártam volna..
2015. aug. 1. 09:37
Ja, és segítségedre lehet egy napló. Mindenféle tesztek kiegészítésére is jó, meg amúgy is. Írogatni, hogy mit eszel, és írni, hogy mikor volt esetleg hascsikarás, hasmenés, rosszullétes epizód, vagy csalánkiütés. Ezek 48 órán belül jelentkeznek, így könnyebb lesz megállapítani azt is, hogy ha zöldségekre is intolleráns vagy, akkor melyikre. És akkor azt is csak alkalmanként eszed, helyette olyanokat, amire nem vagy intolleráns.
2015. aug. 1. 09:35
Nézz körül a gluténmentes étrendekben.Lassan már jobb kajáik vannak,mint a simán étkezőknek.Kicsit ugyan kreatívnak kell lenni,de egyáltalán nem drágább sokkal és némi ügyességgel,meg rutinnal kiváló,változatos kajákat lehet gyártani.
8. gribedli*** (válaszként erre: 7. - Ee4f58c196)
2015. aug. 1. 09:33

Igen, régebben úgy gondolták, hogy ha jó sokáig nem eszel valamit, amire intolleráns vagy, akkor meggyógyulsz és mindent ehetsz. Ilyen nincs. Intolleráns maradsz egész életre csak kis mennyiségben azért eheted, és mondjuk nem egyszerre több dolgot, amire az vagy, hanem kis mennyiség és azt is különböző napokon.


A helyedben nyitnék egy kicsit jobban a zöldségek felé, a krumplit elhagynám, kis mennyiségben barna rizs, és hüvelyesek is mehetnek.


A zöldségek sem mind "ártatlanok", de ha eddig csak a paradicsom és a hagyma van tiltva, hát ezenkívül még rengeteg van, saláták, sötétzöld leveles zöldségek (spenót, káposztafélék) cukkini, spárga, sárgarépa, cékla, gomba, stb. Fel sem tudom sorolni, annyi van:)

2015. aug. 1. 09:23
Ez nem allergia, szerencsére semmire nem vagyok allergiás :) Ételintolerancia, bármit is jelentsen ez. Elvileg ez a teszt a vérben lévő ellenanyag (Igg) szintjét méri.. szóval valamitől van ellenanyag, lehet, hogy valami mögöttes dolog, betegség, amire rá kellene jönni, hogy újra ehessek mindent. Csak abban reménykedem, hogy felbukkan itt valaki, aki hasonló cipőben járt, és talált rá megoldást, amit megoszt velünk.
6. gribedli*** (válaszként erre: 4. - Ee4f58c196)
2015. aug. 1. 09:18

Igen, igazad van, más lisztekben is van glutén, de a búzában a fehérje 50%-a ez. Ezért legtöbbször ha gluténről van szó, mindenki a búzára gondol egyből.


A rizsben nincs. Rizst mindenki ehet, senki sem allergiás rá. Úgyhogy már egy dologgal több, amit ehetsz:)


Krumpli...Na, pl krumplit nem ennék. A krumpli sem olyan jó a bélfórának és ez is növeli a daganatok kialakulásának a veszélyét.


A zöldségeket szereted? Én azt enném. Az engedélyezetteket.

2015. aug. 1. 09:07
gabonafehérje = glutén
2015. aug. 1. 09:06
Ezt a fehérje dolgot tényleg rosszul írtam, de ebből is látszik, hogy mennyire nem értem a dolgot orvosi oldalról :) Szóval elvileg a gluténérzékenységet a gliadin okozza, ez meg valami más, de fehérje mind a kettő. A zabra pl. nem jött ki semmi, pedig glutén abban is van. Alapvetően nem az a baj, hogy a lisztet el kell hagynom, hanem, hogy mellette a tejet, a tojást, a rizst, a kukoricát, stb.. plusz a reflux miatt a hagymát, paradicsomot.. és mutass olyan ételt a natúr sült húson és a krumplin kívül, amit ezek után ehetek :D Szóval engem az érdekelne, hogy mennyire kell ezt komolyan vanni vajon, és mennyire tartós ez az állapot? Mert sok gluténérzékeny ismerősöm van, akik egyáltalán nem esznek olyan ételt, amiben glutén van, mert nekik azt mondta az orvos, hogy tönkreteszi a bélflórát és növeli a daganat kialakulásának az esélyét.
2015. aug. 1. 08:33

Ja, talán arra értette, hogy nem vagy cöliákiás. Intolleráns vagy de nem allergiás, a cöliákiásoknak súlyosabb tüneteik vannak, mint azoknak, akik "csak" intolleránsak. De évekig tartó intollerancia, ha nincs kezelve, súlyosbodhat annyit, hogy ha nem is lesz belőle allergia (mert az allergia halálos), akkor is allergiát megközelítő tüneteket produkál.


Eü szempontból még annyi a különbség, hogy egy bizonyított allergia esetén kaphatsz kedvezményt bizonyos termékekre gyógyszertárban (különböző lisztek), míg "csak" intollerancia esetén meg nem.

2015. aug. 1. 08:28

Ne haragudj, nem akarok beleokoskodni, de már a fórumcímet sem értettem, hogy minek a "vs" ha ugyanarról van szó és én sem értem, hogy ha intolleráns vagy a búzában lévő fehérjére, akkor a glutènre hogyhogy nem, hiszen a búzafehérje az más néven a glutén (más néven sikér)...


Szerintem nem vonsz meg magadtól olyan sok tápanyagot, ha kihagyod a lisztet, úgyhogy ha ettől vagy jobban, ne használd. A gabonák közül egyél csak rizst, és a többit, meg amire érzékeny vagy, hagyd ki, józan ész legalábbis ezt diktálná. Ha valami problémát okoz, kihagyom, nem?

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook