Búza/rozsfehérje intolerancia vs. lisztérzékenység (beszélgetés)
szia zebracsiko,
viccesen hangzik, de en onnan szereztem eloszor errol tudomast, hogy a kislanyom tapszeres dobozan fel volt tuntetve. :-)
ritka buta egy no vagy... :-D
de ez a te bajod halisten, nem az enyem. :-D
Szerintem is felesleges, mert Európában nincs egy eset sem regisztrálva, míg a többi gabonára jut egy csomó páciens.
Ki lehet hagyni nyugodtan a rizst más okok miatt, mert pl. hízlalhat, ha túl sok, vagy mert megdobja a vércukrot, vagy egyéb. De manapság túl gyakran dobálóznak az allergia szóval, ami egy halálos betegség, allergiás embernek elég egy minimális adag is ahhoz, hogy anafilaktikus sokkot kapjon, és ez halálos, ha nem kap kezelést.
jo, ezen aztan folosleges vitatkozni, en nem is fogom tenni.
ez teny, nem hit es stb kerdese, hogy barmire lehet allergias az ember.
rizsre is!!!!!
ugyan nem tudom mia az a teszt, de azt tudom, hogy gluten nem csak a buzaban es a rozsban van,hanem az osszes gabonaban, kiveve a kukoricat, a rizst es a zabot.
miert nem kerdezed meg az intezmenyt, ahol csinaltattad, ha nem erted az eredmenyt?
A rizsre senki sem allergiás. Pont ennek köszönhető az is, hogy miért vannak olyan sokan a kínaiak, a világon mindig is ők voltak többségben, köszönhető ez a rizs kultúrájának, vagyis amikor a világon szinte mindenhol éhínség és csecsemőhalál volt, ők vígan eléldegéltek.
A rizs 5x annyi termést ad mint a búza, évente 2x "aratható". Míg az emberiség nagy része gluténérzékeny (és mindig is az volt), az európaiak búzán éltek, ami kevesebb is volt, meg ugye érzékenyek is voltak rá, csecsemőknek meg pláne nem adható, ergo gyakoribb volt a csecsemőhalál. A kínaiaknál pedig ha szükség volt rá, táplálhattak minél korábban babákat rizstejjel, ami ha nem is olyan értékes, jobb volt mint a semmi. Mindenesetre allergiák kijátszva.
Amerikában még az európainál is rosszabb volt a helyzet mert nekik kukoricájuk volt és az még a búzánál is hiányosabb tápértékű gabona, valamint keveset terem. Épp ezért az indiánoknál éhínségek idején is meg egyébként is nagy volt a csecsemőhalál gyakorisága (nekik kukoricapépet adtak, ha nem volt más), így ott volt a legkisebb a népsűrűség.
Ennyit a rizsről. A világ nagy részén, éhező népeknél még mindig az egyik fő táplálékuk. Bár nem ez volt a topik témája, de feltüntetni a rizst mint mumust, hát...
Ha már mumus, inkább a krumpli (a búza és a többi mellett)
Igen, régebben úgy gondolták, hogy ha jó sokáig nem eszel valamit, amire intolleráns vagy, akkor meggyógyulsz és mindent ehetsz. Ilyen nincs. Intolleráns maradsz egész életre csak kis mennyiségben azért eheted, és mondjuk nem egyszerre több dolgot, amire az vagy, hanem kis mennyiség és azt is különböző napokon.
A helyedben nyitnék egy kicsit jobban a zöldségek felé, a krumplit elhagynám, kis mennyiségben barna rizs, és hüvelyesek is mehetnek.
A zöldségek sem mind "ártatlanok", de ha eddig csak a paradicsom és a hagyma van tiltva, hát ezenkívül még rengeteg van, saláták, sötétzöld leveles zöldségek (spenót, káposztafélék) cukkini, spárga, sárgarépa, cékla, gomba, stb. Fel sem tudom sorolni, annyi van:)
Igen, igazad van, más lisztekben is van glutén, de a búzában a fehérje 50%-a ez. Ezért legtöbbször ha gluténről van szó, mindenki a búzára gondol egyből.
A rizsben nincs. Rizst mindenki ehet, senki sem allergiás rá. Úgyhogy már egy dologgal több, amit ehetsz:)
Krumpli...Na, pl krumplit nem ennék. A krumpli sem olyan jó a bélfórának és ez is növeli a daganatok kialakulásának a veszélyét.
A zöldségeket szereted? Én azt enném. Az engedélyezetteket.
Ja, talán arra értette, hogy nem vagy cöliákiás. Intolleráns vagy de nem allergiás, a cöliákiásoknak súlyosabb tüneteik vannak, mint azoknak, akik "csak" intolleránsak. De évekig tartó intollerancia, ha nincs kezelve, súlyosbodhat annyit, hogy ha nem is lesz belőle allergia (mert az allergia halálos), akkor is allergiát megközelítő tüneteket produkál.
Eü szempontból még annyi a különbség, hogy egy bizonyított allergia esetén kaphatsz kedvezményt bizonyos termékekre gyógyszertárban (különböző lisztek), míg "csak" intollerancia esetén meg nem.
Ne haragudj, nem akarok beleokoskodni, de már a fórumcímet sem értettem, hogy minek a "vs" ha ugyanarról van szó és én sem értem, hogy ha intolleráns vagy a búzában lévő fehérjére, akkor a glutènre hogyhogy nem, hiszen a búzafehérje az más néven a glutén (más néven sikér)...
Szerintem nem vonsz meg magadtól olyan sok tápanyagot, ha kihagyod a lisztet, úgyhogy ha ettől vagy jobban, ne használd. A gabonák közül egyél csak rizst, és a többit, meg amire érzékeny vagy, hagyd ki, józan ész legalábbis ezt diktálná. Ha valami problémát okoz, kihagyom, nem?
További ajánlott fórumok:
- Ez lisztérzékenység lehet?
- Valószínűleg lisztérzékeny vagyok. Érdemes allergológushoz fordulnom?
- Hogy zajlik egy laktóz intolerancia vizsgálat vérvétellel?
- A lisztérzékenységről szeretnék mindent tudni. Tud valaki ebben segíteni?
- Mennyi idő alatt készül el a lisztérzékenység vizsgálat lelete?
- 5 hónapos babának lehet laktóz intoleranciája? Szoptatok, és sokan azt mondják, ha azt akarom, hogy ne fájjon a hasa, váltsak tápszerre.