Laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia?Úgy tudtam laktózérzékeny vagyok, de a laktózmentes tejtől is produkálom a tüneteket.. (tudásbázis kérdés)
rizstejet, zabtejet, egyéb hasonló növényi italt bármelyik tescóban kaphatsz.
800ft körül van literje, én csak kávéba és zabkásához használom
Laktózérzékenyekek nem árt ha tudják: a laktózmentes nem azt jelenti, hogy nincs benne tejcukor, hanem, hogy mesterségesen pótolták benne a laktáz enzimet!!!
Van olyan súlyos laktóz intolerancia, hogy ez sem elég, csak a teljes megvonás segít.
A növényi tejek nagyon jó helyettesítők.
Én is növényi tejeket használok,már 3 éve. Szerintem a kókusztej elég jó, Cocomas pl egy sűrítmény, ami tetszőlegesen higítható vízzel, így lehet tejszín állagú vagy tej.
Legjobban a kesutejet szeretem, de az drágábban jön ki.
Szia!
Nekem is hasonló a bajom, kb. egy éve kezdődött, előtte semmi bajom sem volt a tejtermékekkel. Tejet, laktózmentes tejet, joghurtot, vajat, krémsajtot, tejfölt, semmit sem bírok megenni - kivéve kis mennyiségben a kemény sajtokat. Tünetek: kínzó görcsölés és hasmenés...
Voltam orvosnál, hónapokig járatott különböző tesztekre meg vizsgálatokra, de nem tudta kideríteni, hogy mi a bajom. Azzal zárta le az esetet, hogy ez irritábilis bél szindróma, ami a stressztől alakult ki, és annyit mondott, hogy kerüljem a tejtermékeket. Szóval ez nem laktóz-érzékenység és nem is tejfehérje allergia... Ha tejfehérje allergiád lenne, akkor semmit sem bírnál megenni, ami tejjel készült!
Azóta szójatejet iszom, de kipróbáltam a kókusz-, rizs-, mandula- és mogyorótejet is, nagyon finomak! Sosem voltam tej-ellenző, de remekül megvagyok nélküle, sőt - a szójajoghurt ezerszer finomabb, mint a hagyományos! A tejföl hiányzik néha, de hát ez van :)
A legjobb, amit tehetsz, hogy alternatívákat keresel. Amióta elfogadtam, hogy nekem ez a bajom sokkal jobban érzem magam!
Ha tuti biztos akarsz lenni benne, egyél élőflórás dolgokat: kefírt ajánlom leginkább.
Ugyanis a savtejmelő bacik kinyírják a laktózt. Ha ettől is beteg vagy, akkor van bibi.
Egyetértek az előttem szólóval!
Próbáld ki alábbi tejek bármelyikét, ha nagyon nem tudsz a tejről lemondani: mandula tej, máktej, dió tej, mogyoró tej, zabtej, rizstej. Ezeket házilag is el tudod készíteni, estére beáztatod, majd másnap vízzel összeturmixolod, fahéjjal és mézzel lehet édesíteni, sűrű szövésű ruhán átszűröd.
ezektől semmi bajod nem lesz, nem fogsz kipattogni tőlük, garantálom! ;)
Nem csoda, a tejtermék ROSSZ. Van, aki jól bírja, de általában előbb vagy utóbb gondot okoz a többség számára. Nem csoda, hogy minden, történelemre, tudásra és bizonyított eredmélnyekre épülő táplálkozási irányzat (mint a makrobiotika, a legtöbb vegán életforma, vagy akár a paleo) tiltólistára tette...
Amúgy azért nem bírhatod a tejet, mert valami próbléma van a bélrendszereddel és ilyenkor azt ezt lebontó enzimek halnak meg először, erre lesz leghamarabb érzékeny a sérült "alagút" .
És a növényi tej finomabb!!! Próbáltad már a házi készítésű kókusztejet? Vagy kesutejet?? nyami...
A túrót pedig szépen pótolja a citromos köles!
További ajánlott fórumok:
- Enyhe, huszonéves korban kialakult laktózérzékenységből "ki lehet gyógyulni"?
- Tejcukor vagy laktózérzékenység?
- Nektek mi volt a laktózérzékenység és a lisztérzékenység tünete?
- Hogy zajlik egy laktózérzékenység vizsgálat?
- Tud valaki olyan jégkrémet, amit ehet liszt és laktózérzékeny gyerek?
- Mit ehet egy glutén- és laktózérzékeny?