Mi kell a lakcímváltozás bejelentéséhez (új lakcímkártyához)? (tudásbázis)
A lakcímkártya a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz/polgármesteri hivatalhoz tartozik.
Bemész, kapsz egy nyomtatványt, amit ki kell tölteni. Régi lakcímkártyával együtt leadod, a többit ők intézik. Hamarosan megkapod postán az újat.
Ha nem csak magadét akarod intézni, vagy nem saját lakásba bejelentkezni, akkor elmondják még mire van szükség. Illetve haza kell vinned a nyomtatványt és aláíratni azzal, akinek még szüksége van új kártyára( pl. szülővel, házastárssal, stb.). Gyermek helyett termnészetesen törvényes képviselő ír alá.
Az eljáráshoz szükséges okiratok:
- személyi igazolvány (érvényes)
- hatósági igazolvány a személyazonosító jelről
- lakcímváltozás jelentő nyomtatvány
(ingyenesen beszerezhető az Ügyfélszolgálati- és Okmányirodán)
Lakcímigazolvány:
A személyazonosító jelet, a lakóhely és tartózkodási hely címét a lakcímigazolvány
tartalmazza, 2000. január 1-től.
Személyazonosító igazolvány eljárásban, lakó vagy tartózkodási hely változás bejelentése esetén, valamint adatváltozáskor, új lakcímigazolvány kiadására kerül sor, illetékmentesen.
Illetéket kell fizetni, ha :
- a korábban kiadott lakcímigazolvány elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott
(1.000,-Ft-os csekken történő befizetés)
- bármely egyéb okból az ügyfél igazolvány kiállítását kéri és az nem a fenti esetek
miatt kerül kiadásra ( 500,-Ft-os csekken történő befizetés)
Szia!
Én 3 éve csináltattam, mikor féjhez mentem és elköltöztem otthonról.
Lakcímkártyához kell személyi, és egy adatlap, amit ahova költözöl ott a ház tulajdonosa ír alá, hogy engedélyezi hogy odaköltözz. Hogy hol kértünk olyan nyomtatványt már nem tudom, de ha jól emlékszem az okmányirodába. És persze illeték, a csekket szintén az okmányirodába adják.
További ajánlott fórumok:
- 2003-tól, egy minimálbérre (8 óra) bejelentett apukának, kötelezően mennyi gyerektartást kellett és kell fizetnie?
- Az egészségügyi járulékot akkor is rendezni kell visszamenőleg, ha ez év január 2.-tól már van bejelentett munkahelyem?
- Feljegyzik valahol, hogy halálom után felhasználhatják a szerveimet? Hol kell bejelenteni?
- Egy vendéglátó hely megnyitásánál mire kell odafigyelni? Engedélyek, bejelentések ...
- Hogyan kell bejelenteni az elhalálozást?
- TB járulék egyéni fizetése miatt bemehetek bármelyik NAV hivatalba vagy csak a lakcímkártyán bejelentett illetékes hivatalba?