Feljegyzik valahol, hogy halálom után felhasználhatják a szerveimet? Hol kell bejelenteni? (tudásbázis kérdés)
Van olyan is, amikor még életed során " kutatási célra " adod a tested. Ilyenkor azt hiszem a temeétsi költséget " ök " vállalják.
Gondolom előbb a betegségek miatt vesznek mintákat. És hamvasztás után kaoják meg a hozzátartozók. Kegyelet is van a világon....
az ellenkezőjéről szükséges nyilatkozni
Kis ellentmondás van abban amit írtál. Ha mindenkinek a saját döntése kell legyen, akkor miért kérdeznék meg a családot? Hátha fájdalmukban mégis a halott akarata ellen döntenének?
Szóval éppen ez az, hogy a saját döntésem és nem a családomé...
Bonyolult dolog ez.
Először is, nem boncolnak mindenkit, csak azt akinél a halált megállapító orvos nem ír biztos diagnózist. Ahol van a halálesetet alátámasztó diagnózis, ott kérheti a család a boncolás mellőzését. Ezt a kórházat vezető Főigazgató Főorvos engedélyezheti. Otthon elhúnytnál is van erre lehetőség, ez valószínűleg a Családorvos kompetenciája. Tudom, mert szegény Anyósom otthon esett össze, és halt is meg abban a pillanatban, és nem boncolták.
A szervátültetéshez felhasználható szerveket pedig csak komoly előkészület után, még gépekkel mesterségesen életben tartott, de agyhalott emberekből, nagyon precíz műtéti technikával lehet eltávolítani. Mindig kérik a család beleegyezését, pedig törvény szerint nem kellene.
Az egész műtéti team (még műtősnő is) a transzplantációt végző intézményből jön, hiszen nem mindegy mekkora ér, ideg, stb. csonkokat hagynak, amit egy általános sebész nem biztos tudna.
Sok mindent leírtatok amikkel egyet értek.Mo.-on felhasználják a szerveket, ha az életedben írásban nem rögzítetted az ellenkezőjét.Ma már nem boncolnak fel mindenkit(pénzhiány miatt)és sok esetben a család kérheti azt, hogy Ne boncoljanak.
Ha a szerveimet időben ki tudják menteni akkor igenis valaki más használja fel, nekem már nem lesz rá szükségem.
Sziasztok!Ez most off lesz,hiszen már leírtátok,h szabadon felhasználhatják a szerveimet(majd..),mindenféle bejelentés nélkül is.Oké..Mondhatjuk azt is,h az már csak egy test.És ezt is mondjuk..Mert magunkról beszélünk.Az első,ami megfordult a fejemben,h nem biztos,h örülnék neki,ha az én kicsi gyerekemet egy egyszerű tárgynak használnák(ha véletlenül úgy adódna..),és boncolás(brrr...)után "kiszednék" belőle,ami kell,és ennyi.:(Ja,és persze úgy,h nem is jelentik be..(Persze azt meg honnan is tudhatnám,h mi történik az ajtók mögött.)
De ebbe nem is merek,és nem is akarok jobban belegondolni.
Halálom után nincs szükségem a szerveimre, nyugodtan használhatná más ha szüksége van rá. Attól félnék egy ilyen nyilatkozattal a zsebembe, hogy azért kell meghalnom mert valakinek szüksége van erre. A szervkereskedelem jól fizet és ilyenkor bizalmatlan az ember.
Tudom, ez így bután hangzik,de mégis...
Nehogy ugy nezzen ki, hogy en ragaszkodom a testemhez, en a nyilatkozatomban azt irtam, hogy vallon alul barmit felajanlok.
Nekem csak az szurt szemet, hogy irtatok hogy a csaladot sem kerdezik meg. Egyszeruen az elvrol van szo. Mindenkinek a sajat dontese kellene legyen, hogy segit-e masokon vagy nem.
Én vallásos vagyok(illetve hívő keresztény), de éppen ezért gondolom úgy, hogy használják fel, amit tudnak, ha úgy alakul.
Aki nagyon nem akarja, az írjon egy nyilatkozatot és tegye a TB kártyája mellé, ennyi.
Valahogy én is így tudom ezt..
Kutatási célra a testét felajánlotta a "kórháznak" halála után egy ismerősöm. A temetési költség fejében. ( picit eltértem a tárgytól de hozzá kapcsolódik ez is)
További ajánlott fórumok:
- A gonosz felhasználó...ti is találkoztatok ilyenekkel?
- Ha rántott húst készítetek, a fennmaradó használt olajat felhasználjátok még vagy már nem?
- Br 120 ezer bejelentettel vállalnál gyermeket!
- Mi alapján választottad a felhasználónevedet?
- Te mit tennél ha az öcséd bejelentené, hogy római katolikus pap lesz vagy szerzetes?
- Van alföldi felhasználó közöttünk?