Egy vendéglátó hely megnyitásánál mire kell odafigyelni? Engedélyek, bejelentések ... (tudásbázis kérdés)
Sziasztok!
Én egy Sörözőt szeretnék átvenni, csak alkohol/italok és rágcsák értékesítésére. Az átvétel hogyan működik? A működési engedélyt át lehet venni vagy új kell? Az árukészletet egyösszegű számlán és mellékelt számlarészletezőn át lehet venni?
sziasztok egy működő büfét szeretnék átvenni.kérdéseim:az engedélyeit ujra meg kell kérnem? a működtetéséhez kinek milyen iskolai végzettség kell? stb még egy csomó kérdés lenne
több féle tájékoztatást kaptam állitólag csak vendéglátos végzettséggel bérelhetem és aki kiszogál annak is kell vendéglátós végzettség stb irjatok köszi. szendvics csoki üditő sör rövid melegszendvics kávé van köszi mindenkinek
Köszi!
Bár egyre jobban megy el a kedvem az egésztől :)!
Azt hiszem ezt még át kell gondolnunk.
Én is gratulálok a te lurkódhoz!
Szia!
Köszi az eddigi segítséget.
Hogy milyen ételeket, még mi sem tudjuk pontosan, még csak terv szinten van a dolog (Gyed-en vagyok 1 éves kisfiammal és örülök, ha 2009. szeptemberétől beveszik a bölcsibe), egy biztos egészséges dolgokat.
Hát szeszesital nemigen lesz, de külön WC és öltöző az igen, mert lesz fodrászat és kozmetika, remélem edzőterem is!
Szia Csera!
A higiéné részében tudok segíteni, ha megírod, hogy milyen ételeket forgalmaznátok.A HACCP-könyvet nem kell fltétlen megvenned, a neten fent van az egyszerűsíetett HACCP-hez egy útmutató, ami alapján ki tudod dolgozni a saját rendszered. Ha szeszesitalt is forgalmaztok, kell nemenként elkülönített WC-helyiség is.
Reform büfét szeretnénk (illetve életmód klubot is), már én is gondolkodtam rajta, hogy máshol főzetnék, mi csak "eladnánk" a kajákat. Hát a megtérülés, az nehéz dolog, mert egy új dolgot, pláne vidéken, nehéz elfogadtatni.
Érdekes amiket írsz, mert Debrecenben gomba mód szaporodnak, a büfékocsik (valami francise), ahol csülök pörkölttől kezdve, grill kajákig minden van! De zöldségelőkészítő és raktár biztos nincs :)!
Mivel ilyen tájékozott vagy, még a végzettséget illetően kérdezném, hogy a Vendéglős 52 811 02 0000 00 00 (FEOR 5121) végzettség muszáj, vagy elég a Vendéglátó eladó 52 811 02 0100 31 02 (FEOR 5121). Az utóbbi sokkal olcsóbb és rövidebb, tudom kevesebb tudást is ad!
Köszönöm az eddigi segítséget is!
Hu, ez tényleg kimerítő válasz volt :)! A szó mindkét értelmében.
A hely földszinti részében ABC működik, az emeleten szeretnénk szolgáltató központot (fodrász, kozmetika, stb.) és mellé egy büfét.
Köszönöm!
Igen, melegkonyhást szeretnék. Milyen alapengedélyek kellenek, a nyitás előtt?
Szia, Nagyon szívesen segítek.
Az alapanyag hányadhoz nem kell nyomtatvány , azt elég ha Te leírod.Pl babgulyáshoz.10adagra irod le az anyaghányadot.Meg mindenhez amit árulsz.Az nem tudom pontosan ,hogy büféhez kell e szakácsvégzettség,mert függ az engedélyedtől is ./ melegkonyhás.szengvicskonyhás,stb.Az engedély általában egy hónap,mert ha meg is kapod de még utánna 15 nap míg jogerőre emelkedik.A készletet kartonon tartod nyilván,a beszerzett áru számlájáról és a fogyást folyamatosan levonva.De szerintem ha egy személyes lesz az üzlet és Te fogod vezetni ez nem kell.Azt majd ,hogy mennyi árura van szükséged,az a tapasztalatod fogja adni.Bármire vagy kíváncsi írj nyugodtan priviben írhatsz.Zsuzska
Szabad nekem is kérdezni?
Konkrétan érdekelne, hogy milyen hatósági engedélyek szükségesek és kb. mennyi idő az átfutás?
Pl. ÁNTSZ, Önkormányzat, Ker. kamara, Fogy.védelem?
A múltkor hallottam, hogy egy ellenőrzésnél, kérték az alapanyaghányad kimunkálást! Erre van nyomtatvány, vagy nekem kell valahogy kidolgozni?
Egy büfében, ha helyben főzünk, kell szakácsot alkalmazni?
A készletet, hogy kell nyilvántartani?
Szóval, én teljesen kezdő vagyok, még a tervezés stádiumában, ha van időd az elejétől kellene átvenni a "leckét"!
Köszi :)
Bocsi,ha még aktuális a dolog,akkor írj nyugodtan.
Vagyok csak szabin voltam a gyerekeimnél .
Köszi a segítséget!
Igazából már nyitva van, csak átvesszük. A működési engedély egytálételekre, pizzákra szól. Műanyagtányér, stb... Persze ital, cigi, és lehet, hogy későbbiekben lesz pénznyerő gép. Minden érdekelne ezzel kapcsolatban. A különböző engedélyek, bejelentkezések. Milyen hatóságokhoz, mit, mikor, stb. Ha tudtok valami honlapot, ahol ez össze van foglalva az is jó.
Zsuzska, ha nem gond üzenek magánban, ha tényleg segítenél.
Köszi!
szia Babcsosz.
Attől függ,hogy milyen vendéglátó helyet szeretnél .mert az sem mindegy.Melegkonyhás,szendvicskonyhás,vagy csak, ital árusítás.Van egy pár variáció.Na meg az összes hatósági engedély.De ha esetleg játéktermet is szeretnél akkor ,a környezet is fontos,mert, meghatározott távolságon belül nem,lehet iskola,óvóda ill. templom.Tehát nem is olyan egyszerű.Ha tudok segíteni ,akkor írj mert jelenleg ugyan nem dolgozom vendéglátásban ,de kinyitottam már három üzletet.
Zsuzska
További ajánlott fórumok:
- 1 vega hét indításnak, aztán torna és odafigyelés a kajára a célig
- Ausztriai munka vendéglátásban
- Küzd velem valaki mától? Mozgással és odafigyeléssel együtt menni fog! :)
- Br 120 ezer bejelentettel vállalnál gyermeket!
- Te mit tennél ha az öcséd bejelentené, hogy római katolikus pap lesz vagy szerzetes?
- Mire kell odafigyelni egy disco megnyitásánál? Bejelentések, engedélyek stb.