Melyik egészségpénztárat érdemes választani? (beszélgetés)
Megvilágítom egy példával:
Befizetek évi 100 ezer Ft-ot, öt évig.
Az 500 ezer Ft.
Kapok utána összesen 100 ezer Ft támogatást, az öt év alatt, így lesz összesen 600 ezer Ft-om.
Ez kb 6,15%-os évi kamatnak felel meg, a gyűjtőjáradék számítás szabályai alapján.
Itt lehet ellenőrizni:
eduline.hu/segedanyagtalalatok/letolt/2870
Ez így elsőre jól hangzik, de ezt csak a befizetés évében kapod, az az évben befizetett összegre nem?
Ne hasonlítsd össze a kamattal, a kamat az minden évben jár, a bent lévő összeg után!
Bocsi, hogy csak most reagálok. Köszönöm a tanácsokat. Az meglepett, hogy az MKB-nál csak 1000 a havidíj. Az jó lenne, bár amennyi pénzt gyógyszerre költünk havonta, az első időben úgyis sokkal többet kell majd betenni. :-)
Egyébként szemüvegre és kisfiamnak gyógycipőre költeném, így jó ötlet megnézni, hogy melyik EP-nek adnak kedvezményt.
Köszi mindenkinek az ötleteket. Egyébként most éppen a Patika és az MKB EP. között vacillálok.
Köszi
Attól függ, hogy mik az elvárásaid.
Én, amikor anno kerestem pénztárat, az volt a szempont, hogy minél kevesebb kötöttségem legyen velük szemben és jól profitáló legyen. Az MKB felelt meg ennek a legjobban. A legkisebb kötelező havi összeg 1000 Ft. (Azon kívül bármikor bármennyit be lehet fizetni. Így ha nincs nagyobb cél - fogorvos, orvosi kezelések - akkor csak gyűjtögetem az összeget, ami fedezi mondjuk a gyógyszerek árát.) Még akkor is szép hozamot hozott, amikor a gazdasági világválságra a nyugdíjbiztosítási pénztárak nem nagyon osztogattak hasznot. Amikor néztem ők voltak az egyik legjobbak a pénzkezelésre (és egyéb költségekre) levont százalék tekintetében. Korrektek. Havonta küldenek elszámolást az e-mail fiókomba. Az internetes lekérdező felület is egyszerű és korrekt.
Ha nem fizeted, akkor szüneteltetést kell kérni, mert egyébként a havi tagdíjat fizetni kell!
A többiben igazad van!
Pl. egy nagyobb összegű fogorvosi kiadásnál érdemes rá befizetni, és a követkeő évben visszaigényelheted a 20 %-ot az egészségpénztárra vagy önkéntes nyugdíjpénztárra. Az pl. egy 300.000,- Ft összegnél 60.000,- Ft visszaigénylést jelenthet.(Persze csak akkor, ha van miből visszaigényelni.)
Látszik, hogy többeknek itt fogalma sincs az egész egészségpénztár működéséről!
Meg lehet jelölni kedvezményezetteket is a családból. Persze, ha van olyan család, ahol soha senki nem beteg, és fogorvoshoz sem jár ebben az életben, akkor tényleg felesleges!
Ha cafeteriából tudod választani, vagyis nem kerül semmi, akkor megéri.
Ha pedig jelentős összegű kiadásod lesz: köldökzsinórvér levétel, gyógykezelés, ortopédiai vagy egyéb orvostechnikai eszköz megvétele, akkor a kezelési költségek olyan pitiáner összegek, hogy megéri befizetni rá több tízezer, akár százezernyi összeget, mert következő évben ennek a húsz százalékát visszaigényelheted, igaz a kártyára megy, de azt meg elköltheted gyógyszerre, szemüvegre, gyógycipőre... stb.
Szerintem megéri, de nem párezer forintos befizetéseknél, hanem tényleg évi többszázezernél.
Azonkívül, ha nem fizeted a tagdíjat sem történik semmi, nem szűnik meg a kártyád, a tagságod, nem fognak érte büntetni.
Mindegy hogy a pénztárcában, a bankban, vagy a kártyán van a pénz nem?
És ha senki nem lesz beteg?
További ajánlott fórumok:
- Kombinált hűtőből melyik márkát érdemes választani?
- A festéshez használt hengerekkel kapcsolatban mit érdemes tudni? Melyik fajtát érdemes választani? És milyen anyagból?
- Melyik egészségpénztárba érdemes belépni?
- Szeretnék venni egy fényképezőgépet, de a sok gépből nem tudok választani. Melyiket lenne érdemes megvenne?
- Pszichológus vagy coaching, milyen esetben, melyiket érdemes választani?
- Melyik egészségpénztárt érdemes választani?