Pszichológus vagy coaching, milyen esetben, melyiket érdemes választani? (tudásbázis kérdés)
Grassi hozzászólásával értek egyet.
Én elég erős személyiség vagyok, de volt olyan helyzet az életemben, hogy elmentem pszichológushoz. Összesen 4 alkalommal voltam, és olyan válaszokra jöttem rá az ő segítségével, amelyeken évekig rágódtam. Utólag csak azt bántam, hogy miért nem mentem hamarabb.
A coaching leginkább életvezetési tanácsadás, nem annyira mély, más helyzetekre való. Pl. munkahelyi gondok, változtatás előtti bizonytalanság.
Szerintem pszichológushoz olyan embereknek hasznos fordulniuk, akik nem rendelkeznek erős önismerettel, nem túl határozottak a döntéseikben. A pszichológus rá tudja vezetni őket a megoldásokra.
A coach ezzel szemben a határozott elképzelésekkel rendelkező embereknek tud segíteni a céljaik elérésében, módszereket adva a kezükbe.
Én se vagyok pszichológus hívő és ráadásul a coaching-ról is elég negatív a véleményem.
Még nem sikerült rájönnöm, hogy az utóbbi mire jó, pedig már kétszer volt ilyen a munkahelyemen. A kollégák azt mondják, hogy jó arra, hogy megismerd jobban a másikat, mert olyanokról beszélnek, amiről egyébként nem. Hát nem tudom...
Én járok pszichológishoz már lassan 1 éve, de kb. annyit ér , mint halottnak a csók. Beszélgetni tudok a barátnőimmel is. De amíg a gyökér probléma nincs feldolgozva , addig szerintem nem is fogok javulni.
Coachon nem voltam, de nekem is gondjaim voltak a munkahelyen, de anélkül is világos volt, hogy az nem nekem való, csak nem sikerült másik és a izetés miatt kénytelen voltam nyelni, nyelni és nyelni, persze ami miatt még szorongósabb lettem.
Szóval én nem tudok mit mondani Neked.
személyes tapasztalatom nincs, ezt előrebocsátom.
Coach-ot szerintem életvezetési gondokkal érdemes választani pl. egy kollégám a munkájában nem volt sikeres, nem bírta beosztani az idejét, nem bírta a feladatait priorizálni, ilyesmi, ő járt coach-hoz, és végül arra a döntésre jutott, hogy az ő személyisége, az ő skilljei alapján az adott munkakörre nem alkalmas, másban sokkal jobb lenne.
Pszichológushoz komolyabb, a személyiséget mélyebben érintő problémával fordulnék pl. ha nem bírok elengedni egy rossz párkapcsolatot vagy nem bírom rendezni a szüleimmel való kapcsolatomat.
De a coachokkal én előítéletes vagyok picit, egyetlen olyan ismerősöm van, aki végzett coach, na őt senkinek nem ajánlanám, a saját élete egy katasztrófa, semmilyen tanácsot nem fogadnék el tőle, egyszerűen azért, mert nem hiteles.
Milyen esetben és melyiket érdemes választani?
Személyes tapasztalat?
További ajánlott fórumok:
- 36 év házasság vagy egy új, 1 éves szerelem? Te melyiket választanád?
- Most lesz az eljegyzésem karácsonykor. És a barátommal megbeszéltük, hogy milyen gyűrűm legyen. Melyiket választanátok?
- Melyiket választanátok a helyemben?
- Két pasi közül kellene választanom. De melyiket...?
- Ti melyiket választanátok?
- Milyen pszichológust választanátok?