Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Meggyszörp receptjét keresem! fórum

Meggyszörp receptjét keresem! (tudásbázis)


2009. júl. 1. 14:37

Nekem az vált be, hogy 1 L léhez 40 dkg cukor.

Főzöm a meggyet, míg levet ereszt, aztán leszűröm, a levéből szörpöt, a maradékból lekvárt keszítek, imádja a család.

2009. júl. 1. 14:32
Hogyan kell meggyszörpöt készíteni? Tudna valaki egy jó receptet?
20. vereskati (válaszként erre: 19. - Princes47)
2009. jún. 14. 10:08

Tőled olyan jó ötleteket kapunk! Köszönjük:)

(Szerintem nyugodtan mondhatom a többiek nevében is:)

2009. jún. 13. 19:15
Nem lesz, be fog sürüsödni, de ha úgy gondolod tehetsz bele zselésitőt. Szerintem még különlegesebb lesz.
18. supin (válaszként erre: 16. - Princes47)
2009. jún. 13. 07:59
Nem lesz hig???
17. supin
2009. jún. 13. 07:57
Köszönöm...
2009. jún. 12. 19:41

Barack megmosva. Feltettem vizet főni, mikor főtt, szűrőkanálba beletettem a barackokat, beleszortam a fővő vizbe, nem sokáig tartottam benne, szürőkanállal kiszedtem, lecsöpögtettem, így elkészítettem vagy öt adagot. Gáz takarékra, és elkezdtem az első tányér barack hajának lehuzását, magozását. Készítsünk elő mérleget mert a magozott barackot mindig megmértem, hogy mennyi cukrot kell bele tenni. Nagy kb 20-30 literes lábas és zsupsz bele a barack. Ezt kb addig mig a 20 kg el nem fogy. /ez csak vicc most/ De régen ennyi volt nálam az adag.

Egy kicsit a kezemmel megmorzsoltam, hogy ne legyenek nagy fél szemek. Mikor már mindennel kész voltam, akkor a mérés eredményét szoroztam 50-60 dkg cukorral. Megkevertem. Ezt kb 3 napig reggel és este megismételtem. Ekkorra már teljesen elolvadt a cukor, beletettem a tartósitót és máris mehettek az üvegbe.


Én mikor kaptam egy új receptet, mindig egy-két üveggel kipróbáltam, és mikor jól sikerült a következő évtől úgy készítettem. Ti is ezt tegyétek.


Nagyon gyorsan megy higgyétek el, csak macerásnak tünik. A rendes lekvárnál is úgyan igy kell kezdeni. Csak ott még főzni kell, közben összeégeti a kezünket, a falat a gázt összekoszolja.

15. vereskati (válaszként erre: 14. - Supin)
2009. jún. 12. 19:30

Én közben ezt találtam:)

1000-es lekvár

Sárgabarackdzsem Pécsi Ildikó anyukája szerint nyersen

A sárgabarackokat forró vízben megmártjuk, majd lehéjazzuk és kimagozzuk. Teljesen hibátlan zománcos edénybe tesszük. Két kézzel összenyomjuk jól a barackokat. (Jó barackos lesz a kezed!)

Minden kilóhoz 50 dkg cukrot számítunk és ezen felül egy kis kk szalicilt is keverünk a lekvárunkba. Egyszer átkeverjük, majd egy éjszakára pihenni hagyjuk. Másnap 1000-t (nem tévedés!) kavarunk rajta. Se többet, se kevesebbet! Utána üvegekbe tesszük, pici szalicil a tetejére és mehet a helyére. Amikor kibontod, olyan, mintha friss gyümölcsöt ennél!

14. supin (válaszként erre: 9. - Princes47)
2009. jún. 12. 19:19

Szia! a baracklekvárt,hogy csináltad?? Leírnád??

Köszi..

13. supin (válaszként erre: 9. - Princes47)
2009. jún. 12. 19:18
Szia! A baracklekvárt ,hogy csináltad? Leírnád? Köszi...
12. vereskati (válaszként erre: 10. - Princes47)
2009. jún. 12. 19:11
Köszönöm:)
11. vereskati (válaszként erre: 9. - Princes47)
2009. jún. 12. 19:10
Jól hangzik ez az uborka! Erre én nem vállakozom, egész egyszerûen nem érek rá:( Télen én a konyhában max. káposztát "kovászolok".
2009. jún. 12. 19:06
Megnéztem a képeid, mindent elárul rólad. Jó ember lehetsz.
2009. jún. 12. 19:05

Mikor még egybe volt a család, -most már egyedül vagyok - akkor ami ehető és eltehető volt mindent, mondjuk meggyet minimum 50 üveggel de a lecsó is ugyanennyi volt. Uborka, kis gyöngyhagyma, kis hegyes erőspaprika, bab, karfiol, paradicsomlét.

Az uborkát még anyósomtól tanultam, és nekem nagyon bevált. Az 5 literes üvegbe kapor, babérlevél, bors, csipős paprika és az uborka került nagyon szorosra berakva. Fel kellett önteni vizel és ehhez került /neki volt egy nagy zománcos szedőkanala/ kb 1/2 literes lehetett ebbe ecet, és u.ennyi cukor, a sóra már nem emlékszem, fel kellett főzni és ráönteni az uborkára. Természetesen az uborka rögtön lehütötte a folyadékot, ujból felforralni, ráönteni ezzel már egy kicsit tovább kellett várni, hogy meghüljön. Harmadszorra már teljesen forró volt az üveg és akkor tartósitó, lekötés és száraz dunszt -ba tette. Eszméletlen ropogos uborka lett és mivel mi a kissé édes ubit szeretjük ez lett belőle. Imádtam minden ilyen eltevős munkát, főleg akkor volt jó mikor láttam hogy milyen jóizűen fogyasztják. El sem lehet mondani. Terítéshez úgy raktam fel az uborkát, hogy legyezőt csináltam belőle. Szép volt a szép asztal. Most már magamnak nem csinálom, már mindent a boltba veszek. 3-3 üveggel megveszem és majdnem elég egész télre.

A barack lekvárt sem főztem soha, hidegen tettem el. És mikor sütöttem a rácsos süteményt, olyan volt mintha most szedtem volna a fáról.

A régi szép idők. Elmultak.

8. vereskati (válaszként erre: 7. - Princes47)
2009. jún. 12. 18:50

Hát én már csak ilyen vagyok:DDDDDDDDD

Mit szoktál még eltenni? Én az idén barack és szilvalekvárt terveztem.

7. princes47 (válaszként erre: 6. - Vereskati)
2009. jún. 12. 18:38
Katikám, igen ez igaz, hogy ahány ház annyi szokás, de mikor kicsi a spajzod és sok mindent el szeretnél tenni télre, akkor csapvizet minek tárolsz benne. Még a vizet is cukrozod. Több főzös oldalt megnéztem most, hogy készítik, -hátha nem tudom jól - egyik sem tesz bele vizet.
6. vereskati (válaszként erre: 4. - Princes47)
2009. jún. 12. 18:10
Ahány ház, annyi szokás:)
2009. jún. 11. 21:20
A legjobb hozzá a cigánymeggy, ami apró, de fekete és a legzamatosabb. Válogatom, mosom, majd magostól összenyomom és másnapig lefedve állni hagyom. Levét lecsorgatom és minden literéhez 80 deka cukrot téve vagy 20 percig főzöm. Kihülés után üvegekbe töltöm és ledugaszolom.
4. princes47 (válaszként erre: 3. - Vereskati)
2009. jún. 11. 21:06
Én vizet nem tettem hozzá, azt minek cukrozzam, és miért álljon a polcon vizes meggyszörp. Vizet majd akkor teszek hozzá ha már inni akarom.
2009. jún. 11. 20:55

Eperrel már készítettem, szerintemmeggyből, málnából is ugyanúgy lehet és bármely más gyümölcsbôl is.

1, 5 kg eper

1 liter víz

25 dkg cukor vagy 30 dkg méz

A palackokat alaposan elmosom, ha tehetem kifőzéssel csírátlanítom.

Az epret alaposan megmosom, a csumáját eltávolítom. Feldarabolom, majd összeturmixolom.

Befőzőlábasba öntöm, hozzáteszek 1 liter vizet és a cukrot/mézet, majd felforralom.

Pár perc múlva máris üvegekbe töltöm. A két celofános módszerrel zárom le az üvegek tetejét.

2009. jún. 11. 20:55
Én nyersen tettem el, és kb 60 dkg cukrot és tartósítószert tettem bele. A meggyet pedig üvegbe raktam és cukorral szórtam meg, tartósítószer és kész
2009. jún. 11. 20:48
Meggyszörp receptjét keresem!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook