Mángold recepteket keresek, tud valaki segíteni? (tudásbázis)
Üdvözöllek Gamama42 vagyok nyugdijas. A kerünkbe minden évben frissen vetünk mangoldot. Nekünk ez bevált és mint a spenótót készitem el , kevés fokhagymával tejbe áztatott zsemlyével vajas rántáson tejjel felengedve, Kezdetekkor spenótót ültettem de az mindig felmagzott . A kisebb leveleket szeretem leszedni .A levél vastag ereit kiszedem.
Nekem nagyon bevált és finom a mángoldos krumpli.
Azonos mnódón készül mint a petrezselymes krumli egy kevés zsiradékon sóval ,fehérborssal izesiteni a mángoldot, és megpárolni ebbe forgatni a megfőtt krumplit Üdvözlettel Gamama
Hát még milyen érdekesen néz ki!!
Egyszer egy barátnőm készített belőle lepényt(szárából kell)nekem ízlett!
Na de mi nem ami édes??:-))
Egy kb. 80cm-re növő erősen zöld levelű,lágy szárú növény,aminek a szárát de legfőképpen a levelét fogyasztják!
Íze:kicsit a spenótra hasonlít,de nem erőteljes ezért használható pitében is alma helyett,na meg a lent található ételekben,amit köszönök mindenkinek!
Köszönöm szépen mindenkinek a sok finom receptet!
Édesanyám ültetett lett 3 tő most már tudjuk mire lehet felhasználni!
Aki tud édességet is írjon legyenszives.
Előre is köszönöm:-))
Darált húsból a szokásos módon megcsinálod a tölteléket./mint a töltött káposztához/Leforrázott mangold levelekbe csomagolod.A mangold szárát sós vizbe rakod,ennek a levében főzöd meg a tölteléket.
Ha megpuhult a töltelék kiveszed,a szárakat leturmixolod,behabarod,és füszerezed bors,stb.izlés szerint.Visszarakod a gombócokat,és összefözöd.
Rizses mángold
90 dkg mángold
2 – 3 dkg növényi margarin
2 – 3 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
bors, só
1,5 pohár barnarizs ( = kb. 30 dkg ) + natúr vegamix
A sajtszószhoz:
5 dkg növényi margarin
5 dkg kukoricaliszt
1 csésze növényi tejszín
1 evőkanál hamis parmezán
4 dkg növényi sajt ( pl.: cheezly )
1 teáskanál mustár
só, bors
Az alaposan megmosott mángold leveleket felcsíkozom és a margarinon megfonnyasztom. Fokhagymával, citrommal, sóval, borssal ízesítem a végén. A főtt barnarizst egy tűzálló tálba simítom, rákanalazom a mángoldot, majd elkészítem a sajtszószt.
A margarint felolvasztom, megszórom a liszttel és a hamis parmezánnal. Pirítom egy percig, majd felöntöm a tejszínnel és összeforralom. Belereszelem a növényi sajtot, belekeverem a mustárt, sózom, borsozom, majd a mángold tetejére kenegetem.
150 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 – 40 perc alatt készre sütöm.
Mángoldfőzelék
Ugyanúgy készül, mint a Parajfõzelék. A kb. 1,8 kilogrammnyi bordás mángoldot oly módon dolgozzuk fel, hogy mosás után a levelét tépkedjük le a száráról, illetve a vastag fõérrõl. Ezután a darabokra szaggatott mángoldlevelet újból mossuk meg, és a továbbiakban úgy bánjunk vele, mint a spenóttal. Nyáron az alacsony nedvességtartalmú, vastag nyelû mángoldból 1,6 kg, a vékony nyelûbõl 1,4 kg is elegendõ. Tejfölös gombapaprikással vagy tojáspörkölttel fogyasztva érvényesül leginkább az íze. A mángold nyelét ne dobjuk el, hanem pároljuk puhára, és a spárgához hasonló módon használhatjuk. A puhára párolt mángoldnyél kirántva is elkészíthetõ, de vigyázzunk, hogy ne fõzzük túl, mert szétesik. Sokan levest, salátát, sõt rakott ételeket is készítenek a mángoldnyélbõl. Ha darabonként árulják a bordás mángoldot, akkor kb. 30 db kifejlett széles levél felel meg a fenti mennyiségnek. A különlegességek kedvelõi ma már vörös színû bordás mángoldhoz is hozzájuhatnak.
Mángold krémleves
Hozzávalók
1 kis fej hagyma
1 cikk fokhagyma
1 evőkanál olaj
4 dkg rozsliszt
1 liter szójatej
30 dkg mángold
őrölt szerecsendió
tengeri só
bors
Elkészítés
A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk és az olajban üvegesre pároljuk. Belekeverjük a rozslisztet, majd a szójatejjel felengedve jól összekeverjük. A mángoldot megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, és 10-15 percig főni hagyjuk ebben a lében. Fűszerekkel ízesítjük. Ízlés szerint tehetünk bele egy kis sojut is. Ugyanezt a levest spenótból is elkészíthetjük, akkor a főzési idő valamivel rövidebb.
Hmmm,finomnak tűnik,biztosan kipróbálom!
Köszönöm
MÁNGOLD FASÍRT
Hozzávalók
500g mángold + hidegen sajtolt olaj
3 zsemle
2 főtt tojás, összedarabolva
2-3 nyers tojás
fokhagyma, só, bors ízlés szerint
Zsemlemorzsa + vaj
Elkészítés
Mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk csíkokra a mángoldot.
Olajon pároljuk meg.
Kihűlés után keverjük össze a többi hozzávalóval. A tetejére szórjunk kevés zsemlemorzsát és tördeljünk vajat.
Olajjal kikent tálban süssük pirosas-barnára.
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek! Vasárnapi vendégeim részére egyszerű recepteket keresek!
- Karácsonyra keresek fini muffin recepteket!
- Torta recepteket keresek!
- Göngyölt, vagy töltött hús recepteket szeretnék, tud valaki segíteni?
- Tudnátok segíteni? Könnyű húsos egytál étel recepteket szeretnék?!
- Mulinex kenyérsütőhöz bevált recepteket szeretnék, tudtok segíteni?