Litván karácsonyi kenyér recept
Zsírszegény
A Litván karácsonyi kenyér hozzávalói:
- 2 1/2 bögre liszt
- 1/4 bögre mák
- 1 tk. só
- 1 1/2 bögre arany mazsola
- 1 1/4 bögre tej
- 1/4 bögre vaj (kb. 55g)
- 3 ek. méz
- 1 csomag szárított élesztő
- méz bevonáshoz
A Litván karácsonyi kenyér elkészítési módja:
23x13x7,5 cm-es vekni formát kikneünk zsiradékkal. Lábasba öntsük a mézet, a tejet és a vajat, majd alacsony hőfokon (kb. 40-60 fok) melegítsük, úgy, hogy éppen ne forrjon. Tálba öntük bele a lisztet, mákot, sót és a mazsolát, keverjük össze, majd adjuk hozzá az élesztőt és végül öntsük bele a mézes vajat. A tésztát adagoljuk bele a vekniformába és meleg helyen kelesszük 1 órát, vagy annyi ideig, amég a kétszeresére nem nő. 180 fokar (6-os fokozat gézsütő esetében) melegítsük elő a sütőt és kb. 45 percik süssük benne a kenyeret. A lényeg, hogy a közebe rugalmas legyen. A sütési idő utolsó 5 percében kenegessük meg mézzel, hogy a tetején csillogó máz keletkezzen. A formában hagyjuk kihűlni és vékonyra szeletelve tálaljuk.
Veknitű forma lehet püspökkenyér- vagy őzgerincforma is.
(Alacsonya cukor tartama, de azért óvatosan vele!)
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: Venes, 2007. szept. 5. 15:24
A litván karácsonyi kenyér elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.