Rum baba (gyümölcsös sziruppal leöntött sült tészta) recept
A Rum baba (gyümölcsös sziruppal leöntött sült tészta) hozzávalói:12 szelethez: a tésztához: 30 dkg finomliszt
csipetnyi só
5 dkg cukor
7 gramm élesztőpor
10 dkg Rama margarin
1,2 dl tej
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor (1 dkg); a forma kikenéséhez: vaj; az öntethez: 1 db citrom
20 dkg cukor
45 dkg szárított gyümölcs (aszalt szilva, sárgabarack, nagy szemű mazsola)
6 evőkanál sötét színű rum
3 evőkanál sárgabarackdzsem
5 dkg pirított mandula; a tálaláshoz: tejszínhab.
A Rum baba (gyümölcsös sziruppal leöntött sült tészta) elkészítési módja:
A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőport tálban összekeverjük. Egy másik tálban a margarint kissé megolvasztjuk, a tejet ráöntjük, a tojásokat beleütjük, és a vaníliás cukorral együtt jól összedolgozzuk. Ezt a tojásos masszát a lisztes keverék közepébe öntjük, majd fakanállal addig keverjük-verjük, amíg összeáll, és hólyagos tésztává válik. A tésztát az első hólyagok megjelenése után még jó 2-3 percig intenzíven verjük. Ezután egy kb. 24 centi átmérőjű, lehetőleg teflon gyűrűformát kivajazunk, és a tésztát beleöntjük. Nem szabad teljesen a forma pereméig érnie, mert kelesztéskor térfogata megduplázódik. Ezt követően a tésztát meleg helyre tesszük, és kelni hagyjuk, de nem takarjuk le. Kb. 1 óra alatt duplájára nő, de közben azért figyelni kell rá, mert megeshet, hogy 45 perc is elegendő, viszont túlkelnie nem szabad. Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát az előmelegített sütőben 25-30 percig, illetve tűpróbáig sütjük, ezalatt a teteje szépen megpirul. Ha enyhén megnyomogatjuk és rugalmasan visszaugrik, akkor átsült. Ha nem így lenne, 5 percre még visszatolhatjuk a sütőbe. Ha kész, 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd tálra borítjuk. Közben az alaposan megmosott citrom héját spirál alakban lehántjuk, levét kinyomjuk, és mindkettőt kis lábasban a cukorral és 6 deci vízzel összekeverve a tűzre tesszük. Addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután nagy lángon 5 percig melegítjük, majd a citromhéjat a szirupból kiemeljük, és a szárított gyümölcsöket beleszórjuk. 10 percig kis lángon pároljuk, végül a tűzről lehúzzuk, és a rumot a szirupba öntjük. A gyümölcsöt leszűrjük, visszamaradt levét evőkanállal körös-körül a tésztára csorgatjuk. 20 percig állni hagyjuk, hogy a sütemény a szirupot jól magába szívja. A sárgabarackdzsemet 2 evőkanál vízzel elkeverjük, és szitán át tálba szűrjük. Ezt mázként, ecsettel a tészta tetejére kenjük. A szárított gyümölcsöket köré rakjuk, a pirított mandulával megszórjuk, s ha maradt még szirup, azzal a gyümölcsöt meglocsoljuk. Tejszínhabot kínálunk hozzá.
A Rum babát még a sütés napján el kell fogyasztani, mert a sziruptól tésztája később nehéz lesz. - A szárított gyümölcsös szirupot is előre elkészíthetjük, és külön lefagyaszthatjuk. Mielőtt a tésztára öntenénk, fel kell melegíteni, mert úgy könnyebben beszívódik. - A megsült tészta jól fagyasztható. Miután kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és a mélyhűtőbe tesszük. 3 hónapig eláll. Tálalás előtt legalább 3 órával a mélyhűtőből ki kell venni, és szobahőmérsékleten felengedni.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 0a6ce1d48d, 2010. jún. 14. 13:37
A rum baba (gyümölcsös sziruppal leöntött sült tészta) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.