Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények
A fűszerek változatos aromája, vitamin-és ásványi anyag tartalmuk nélkülözhetetlen a konyhában. A legjobb, ha egészben vásároljuk és csak a felhasználás előtt őröljük vagy reszeljük őket.
Az őrölt fűszert levegős helyen tároljuk.
ÁNIZS
Évelő növény, zöldesszürke, enyhén félhold alakú, igen illatos a magja.
Leggyakrabban édességek valamint italok ízesítésére használják, de zöldségételekhez (káposzta, burgonya) is finom.
Emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó hatású.
CHILIPOR
Szárított, erős paprika őrleménye. Erőssé teszi az ételeket és ezáltal feléleszti az emésztés tüzét.
GYÖMBÉR
Egy trópusi növény gyökere. A friss gyömbér kemény, lédús. Kis mennyiségben gyógyítja a gyomorfájást, a gyömbértea pedig kiváló meghűlésre.
KAKUKKFŰ
Zöldséges ételekben fűszercsokorként használatos.
Tartalmazza a THYMOL nevű esszenciális olajat, amely nélkülözhetetlen a zsírok emésztésében.
KARDAMOM
A világ harmadik legdrágább fűszernövénye. Rizses ételek ízesítésére használják.
Segíti az emésztést.
KORIANDER
Kerek, illatos mag. Általában őrölve használják. Friss tavaszi jelleget kölcsönöz az ételeknek.
Szélhajtó,emésztésjavító és vértisztító hatású.
KURKUMA
A gyömbérek családjába tartozik. Ragyogó sárga színe miatt kis mennyiségben ételek színezésére (pl. rizs) használatos.
Vizelethajtó és vértisztító hatása van.
OREGANO (szurokfű)
A majoranna vadon termő alakja. Olaszországban népszerű. Leginkább a paradicsomos, sajtos és babos ételekhez használják.
SÁFRÁNY
A krókusz bibéje, a fűszerek királya. A krókuszvirág általában három bibét tartalmaz, melyeket kézzel gyűjtenek össze. Fél kg sáfrányhoz kb. 250 ezer virágból kell bibét gyűjteni.
Izét kiemeli, ha szárazon egy kissé megpirítjuk, majd egy evőkanál tejben eldörzsöljük.
Görcsoldó hatása ismeretes.
SZERECSENDIÓ
Kellemes illatú, fűszeres ízű növény. Célszerű frissen reszelni az ételbe, mert őrölve hamar elveszíti az izét.
Emésztési zavarok ellenszere.
Végül, de nem utolsósorban a
GARAM MASALA
Szárazon megpirított és őrölt fűszerek keveréke, azaz illatos fahéjat, koriandert, feketeborsot, szárított chilit, szegfűszeget, római köményt, kardamomot vagy szerecsendiót tartalmaz.
Írta: 4b6a2525df, 2009. május 28. 10:03
Fórumozz a témáról: Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények fórum (eddig 85 hozzászólás)