5 éves gyereket, és 6 hónapos kisbabát elvinnétek a nagypapa temetésére? (beszélgetés)
Nem az én gyerekemről van szó, én egy rokon vagyok. Az elhunyt menyével beszéltem, és ő mondta, hogy viszi majd a gyerekeket. Már többször volt, hogy ott hagyta a mamákra a kicsit is, lefejt tejjel. De most jönnek a temetésre a szülei is, a nagyszülei is, testvérek, mindenki. Az 5 éves kb 3x találkozott az elhunyt papával.
Nem tudom majd hogyan viselik. De lehet majd a Dédik sétálnak velük a temetőben addig azt mondta.
Őszintén szólva én sem vinném az enyém. De én 5 évesen sem.
Az én fiam 5 és fél éves volt, amikor meghalt az Apukám.
A gyerekem nagyon szerette a nagyapját és ő is viszont,mert a fiam volt a legkisebb unoka.El sem tudtuk volna képzelni,hogy ne vigyük el a temetésre.Semmilyen törést nem okozott a gyerekben,és amikor közösen meglátogattuk apukámat a temetőben,mindig megjegyezte."Itt alszik nagyapa",és megsimogatta a sírkövét.
Ha szoros volt a kapcsolat és az 5 éves szeretne menni, vinném. Az élet velejárója a halál. A 6 hónapos meg úgy sem ért belőle semmit. Valószínű, hogy a babakocsiba végig alussza a szertartást.
Részvétem:(
"Ez csak mostanában divat, hogy a gyerekeket nem viszik el a temetésre." - Ez így nem igaz.
A kérdésre válaszolva: ha az 5 éves szeretné, elvinném. Egyébként nem.
Nem.
A 10 éves lányom nem vittük se anyu, de apu temetésére.
Én voltam anno a nagyszüleim temetésén, mert ne mvolt hová tenni minket.
De én nem vittem a lányom, nincs erre szüksége, e nélkül is látja a fájdalmat.
Ha meg koporsós a temetés és még halottat is látja, akkor meg nagyon nem!!
Mindenképpen valamilyen megoldást keresnék a 6 hónapos babád felügyeletére a temetés idejére.
Kiszámíthatatlan, hogy egy ekkora baba mikor sír fel. Hogy kezelnéd a helyzetet a szertartás alatt?
Csak a saját döntésemet mondom az ötévessel kapcsolatban is. Nem vinném őt sem. A temetést követően vinném csak ki a nagypapa sírjához. Voltam én már olyan temetésen, ahol hangos zokogás volt, rosszul is lett valaki. Ki tudja, hogy a nagypapa temetése hogy zajlik majd. Amit említettem, egyedi eset, de bármikor bárkivel előfordulhat.
Az ötéves gyerekedet te ismered, te tudod, mennyire érett. Te tudod azt is, hogy mennyit beszélgettetek a nagypapa haláláról, hogy fogta fel. Azt is csak te tudhatod, hogy a temetésen résztvevők viselkedése milyen érzelmeket vált majd ki az ötévesből.
Tanácsokat kaptál, a döntés a tiéd.
Részvétem a nagypapa halála miatt.
Ez csak mostanában divat, hogy a gyerekeket nem viszik el a temetésre.
A halál az élet része, velejárója. A gyerek szembesül az elmúlással is, ami nem baj. A maga módján el lehet neki magyarázni mi történik, így az elmúlást is jobban megérti és fel tudja dolgozni.
5 éves voltam, (50-es évek) amikor a szeretett nagymamám meghalt. Ott voltunk gyerekek a virrasztásnál, a temetésnél. Láttuk a halottat a koporsóban. Mégis az maradt meg bennem és a többi gyerekkorban átélt temetésből, hogy néztem a virágokat, koszorúkat, hogy azok milyen szépek. Az ünnepélyesség maradt meg bennem.
Később hónapok múlva fogtam fel, hogy nincs nagymamám, de megértettem.
A 6 hónapos meg semmit nem fog fel.
4 hónapos anyatejesem nem vittem.
Napokkal előtte készülni kezdtem rá, fejtem tejet, amit mama oda tudott adni neki, míg mi odavoltunk (apai dédpapa halt meg, az én anyukám vigyázott addig a gyerekekre).
Ha valahogy megoldható, én nem vinném.
További ajánlott fórumok:
- Ti elvinnétek a 7 hónapos babát magatokkal a temetőbe gyertyát égetni?
- Párom anyja nem jön el az édesanyja párjának temetésére. Szerintetek?
- Meghalt az elvált férjem édesapja. Illik nekem elmenni a temetésére?
- Nagymama temetésére koszorú, de milyen?
- Mit gondoltok az urnafalas temetéséről?
- Lovas színházba elvinnétek 3, 5 éves gyereket magatokkal?