Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Különleges (vagy annak tűnő) fűszernövények
Hallott-e már valaki a huszárgombnak vagy iskolavirágnak nevezett gyógynövényről?
Igaz lehet, hogy fogfájásra jó a levele, továbbá hogy a virágjából botox hatású kencét lehet készíteni?
Az oregánó a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré.
Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.
De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.
Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie.
A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő képességeivel hasonlatos.
A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens.
Rengeteg baktériumfaj ellen hatásos.
Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát.
A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította a pneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát.
A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium.
A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.
A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek.
Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is.
A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben, sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák.
Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg).
Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria.
Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő képességét.
A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában.
Itthon inkább fűszerként ismerjük.
A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon.
Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít.
Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják.
Teaként elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják.
Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszűrjük melyből napjában többször melegen iszogatunk.
Az élet gyógyfüve!
Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy:
a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
a bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.
Fűszernövények gyógyhatásai
Fahéj
A fahéj inzulinszerű hatással bír, amit három fehérjének köszönhet. A vizsgálatok ezzel kapcsolatban azt találták, hogy mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. Érdekesség, hogy egy másik tanulmány állatok esetében bizonyította, hogy a fahéj képes megelőzni az inzulinellenállás kialakulását.
Tudj meg többet a metabolikus szindrómáról!
A fahéjnak ezenkívül véralvadásgátló és gyulladásgátló hatása is van, csökkenti a vérrögképződést. Egyes vélekedések szerint az agyfunkciókat is javítja. A fahéj emellett hűen tükrözi a fűszerek magas ORAC képességét, hiszen az egyik legerősebb antioxidáns a sorban.
Gyömbér
A gyömbér egyik legkülönösebb tulajdonsága, hogy segít megbírkózni a reggeli émelygéssel, a hányingerrel. Megfigyelések szerint kétszer olyan hatásos, mint egyes rosszullét elleni gyógyszerek. Jótékony hatással van a véráramlásra, és még fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak a gyömbérnek. Talán mondani sem kell, erős antioxidáns is egyben.
Érdekessége, hogy megfigyelések szerint a kemoterápián átesett betegeknek is segít a mellékhatások enyhítésében. Segíti az emésztést.
Oregano
Thymol és carvacrol, ennek a két hatóanyagnak köszönhetően bír az oregano antibakteriális hatással. Ez a fűszer képes lehet arra, hogy az emberi emésztőrendszerben előforduló káros „lakókat” elpusztítsa, míg a hasznosakat érintetlenül hagyja. Segít az egyik leggyakoribb candida, a candida albicans túlszaporulatának megfékezésében. Az emberi szervezetben megtalálható baktériumflóra elengedhetetlen a normális, egészséges élethez, ám túlszaporulatuk veszélyes. Ennek tüneteit a gyengeségtől kezdve az elhízáson vagy lesoványodáson, a gyomorégésen, a prosztatagyulladáson át sokáig lehetne sorolni.
Rozmaring
A rozmaring növénye házunkban tartva természetes légtisztító és légfrissítő. A rozmaringot használva reménykedhetünk a rákos megbetegedést jelentő génmutációk csökkenésében, és, mert a vérerek sérülését is megakadályozza, a szívinfarktus kockázatát is csökkenti.
Kurkuma
Ez a különleges, leginkább az indiai konyhaművészetben használatos fűszer olyan erős gyulladáscsökkentő hatással bír, hogy vetekedhet néhány szteroidtartalmú gyógyszerrel is. Segíthet a vastagbélgyulladás, az ízületi gyulladások, de még a rák és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is. Legutóbbi kutatások azt mutatják, hogy hasznos a szív- és érrendszer, valamint a máj védelmében.
Kutatók felfigyeltek arra is, hogy keresztesvirágú zöldségekkel (mint kelkáposzta, karfiol, karalábé) együtt fogyasztva segít a prosztatarák megelőzésében, vagy éppen megakadályozza a kialakult daganat továbbnövekedését. A kurkuma megvédhet minket a melanomától, a bőrrák ritkább, mégis egyik legveszélyesebb fajtájától, valamint elpusztíthatja a már meglévő melanoma sejteket.
A kurkumát összefüggésbe hozzák emellett a gyermekkori leukémiás megbetegedések kockázatának csökkenésével, és a szklerózis multiplex lefolyásának lelassításával. Ha mindez még nem volna elég, a kurkuma egy rendkívül hatékony természetes fájdalomcsillapító, és eredményesen használható a máj méregtelenítésében is.
Fokhagyma
Nem véletlenül kapható „fokhagyma hatóanyag-kivonat” a gyógyszertárakban! A fokhagyma segíthet a rákos sejtek elpusztításában. Tanulmányok kimutatták, hogy heti két fej fokhagyma fogyasztása segít a rákmegelőzésben. Újabb kutatások pedig azt bizonyították, hogy a fokhagymafogyasztás serkenti a véráramlást, jótékony hatással van a vérerekre, és erős antioxidáns hatást fejt ki.
Egy kísérlet felhívta a figyelmet arra, hogyha a vörösvérsejtek és fokhagymakivonat kölcsönhatásba lépnek, hidrogén-szulfid termelődik. Ezzel magyarázzák, hogy a fokhagyma használható rákmegelőzésre, legyen szó tüdő-, prosztata-, vagy vastagbélrákról. Ugyanez a magyarázat szívbarát tulajdonságára is. Egy ide kapcsolódó tanulmány pedig azt bizonyította, hogy hidrogén-szulfid beinjekciózása megvédi az egerek szívizomzatát az infarktusok utáni maradandó károsodástól.
A hétköznapibb problémáknál maradva, a fokhagyma segít közönséges megfázás esetén is. Még a pattanások ellen is hasznosnak bizonyul, de csökkenti a koleszterinszintet is.
Zsálya
A zsálya segít a sejtek védelmében. Segítségünkre van még az ízületi gyulladások kezelésében, az érelmeszesedés és az asztma elleni küzdelemben. Megfigyelések szerint a szellemi funkciók javításában is jól jöhet. Egy kísérlet során megfigyelték azt is, hogy a zsályát fogyasztók emlékezőképessége jobban teljesített, mint a kísérletben résztvevő, placebót fogyasztó embereké.
Csili
Az biztos, hogy nem a fájdalomcsillapításra gondolunk, ha egyben bekapunk egy erős csilipaprikát, mégis, ez a növény erős fájdalomcsillapító hatással bír. A csili enyhíti az orrdugulást, serkentőleg hat az immunrendszerre, a gyomorban antibakteriális hatást fejt ki. Csökkenti a vérkoleszterinszintet. Úgy is ismerik, mint gyomorrákot megelőző szer, és jól jöhet a testsúlycsökkentésnél is.
Koriander
Egyes helyeken duzzanatok csillapítására használják. Csökkenti a koleszterinszintet, segít a vérszegénység kezelésében, a szájfekélyek megfékezésében és a bőrbetegségek enyhítésében. A nők jól alkalmazhatják menstruációs zavarok kezelésére. A-, C-vitamin és ásványianyag tartalma mellett kiváló antioxidáns. Szemünk egészségének megvédésében is közreműködik, valamint jótékony hatást fejt ki az endokrin rendszerre, ami közvetve alacsonyabb vércukorszintet okoz.
Petrezselyem
A petrezselyem legfontosabb képessége a rákmegelőzésben rejlik. Állatkísérletek bizonyították, hogy a petrezselyem akadályozza a tumorképződést, különösen igaz ez a tüdőre nézve. Közömbösíti a rákkeltő anyagokat, többek között a cigarettában találhatókét is. Emellett szívbarát és kiváló antioxidáns.
Ez ugyan nem fűszernövény, de nagyon hasznos..
Szódabikarbóna – a régi-új csodaszer
Nagymamáink mellette tették le a voksukat, és nem tévedtek. A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható: a konyhában, főzéskor, a háztartásban számos helyen, de különösen gyomorégés, emésztési gondok ellen, és a kellemes lehelet, a fehérebb fog célja sem áll messze tőle. Mindig tartsunk belőle otthon!
Íme néhány ok, amiért a szódabikarbóna rendszeres használata ajánlható.
Tisztítja a kezet
Nedvesítsük be a kezünket, és enyhén dörzsöljük be szódabikarbónával, mintha csak beszappanoznánk: meglepődve tapasztalhatjuk, hogy kezünk bőre tiszta és lágy lesz tőle. Ha pedig fehéríteni szeretnénk a körmeinket, körömápolás előtt áztassuk be egy tál langyos vízbe, melyhez három evőkanál szódabikarbónát adtunk.
Szagelnyelő
Noha szagtalan, a szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a legzavaróbb illatokat is, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. Hasznos a hűtőben, a beépített szekrényben vagy akár megszokott dezodorunk helyett is. Egy kevés port bedörzsölünk a hónaljunkba vagy a lábfejünkbe, és máris elfelejthetjük az izzadságszagot. Beszórhatjuk a cipőnkbe is, majd hagyjuk állni benne egész éjszaka: nemcsak, hogy szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.
Könnyíti az emésztést
Ég a gyomra? Nehezen, emészt? Könnyen segíthet rajta! Oldjon fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igya ki egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást. Az arra érzékeny személyek számára főzés közben is tehetünk egy késhegynyi szódabikarbónát az ételbe, amitől a nehezen emészthető vagy savas hatású hozzávalók (paradicsom, gyümölcsök stb.) könnyebben emészthetők lesznek. Fertőtlenít
Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztató-lébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsünk másnap reggel
Továbbá:
- Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.
- Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.
- Mindenfajta rovarcsípésre kiváló – a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.
- Mosatlan gyümölcsöt soha ne fogyasszunk. Tiszta víz helyett azonban javasolt 1-2 evőkanál szódabikarbónát és egy liter víz keverékét használni a mosáshoz.
- A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
- Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyen a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát. Más húsra is érvényes ez az eljárás.
- Ha kemény a víz, szórjunk fürdővizünkbe 10 deka szódabikarbónát, mert annak vízlágyító hatása van.
- Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
- A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le. A WC-kagylóba szórjon szódabikarbónát, majd csutakoljuk ki kefével.
- Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készítsünk sima pépet. Ezzel mossunk fogad, majd hideg vízzel öblögessünk. Fehéríti a fogzománcot.
Ha hajmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölünk a száraz fejbőrbe, megszabadít a korpától.
Csipkebogyó áldásos hatása
Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen. A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést. A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó. Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén. Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.
Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levesnek főzik meg.
A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, sőt C-vitamin-tartalma tízszer nagyobb a citroménál.
A bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.
Csalán
Gyógyteaként rendkívül sokrétű a felhasználási köre, általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen is bizonyítottan jótékony hatással bír. Tavasszal sokan alkalmazzák a csalánteát vértisztító kúrák részeként, mivel jól átmossa a veséket, és kimossa a vesehomokot és a veseköveket, de ezek megelőzésére is jó. Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják. Mosóvizes változatban kiválóan alkalmas hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen. A kovasav-tartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat. A csalán gyökérzetét (Urticae radix) béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát. Főzetét külsőleg hajhullás és korpásodás ellen használják, vagy reuma elleni fürdővizet készítenek
Hogyan is használjuk:Tea: Csészénként 3 teáskanálnyi drogot öntsünk fel forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Vértisztító kúrákhoz javasolják, mert alaposan átmossa a veséket.
Fűszerként: Friss leveléből főzelék készíthető, illetve a leveleket megpárolva húsok köreteként fogyasztható.
Fürdő: A pattanásos bőrt csalánfürdővel kezeljük. A szépségápolásban is komoly szerepet tölt be a csalán. A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használják, míg a belőlük készült krém bőrtisztító. A zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. A csalánlevél drogjának nagy részéből klorofillt állítanak elő. Ez a zöld színanyag adja a levelek színét, és minden növényben megtalálható, mert a fotoszintézishez szükséges. Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar gyakran használja színező anyagként.
Régóta használatos reumás bántalmak gyógyítására. A gyógykezelést, melynek során a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák.
Citromfű
Fáradtság ellen a legjobban fürdővízbe téve használhatjuk, relaxáló hatása így perceken belül érvényesül, ráadásul puhává, illatossá teszi a bőrt.
Zöld tea – citromfűvel
Fokozza a fehérje anyagcserét, regenerálja és tisztítja a bélflórát. Javítja az epeműködést és az emésztést és megnyugtatja a gyomrot.
Elkészítése: Teáskanálnyi citromfüvet és 15 gramm zöld teát forrázzunk le 2 liter vízzel. Hagyjuk kb. 3 percig ázni. Szűrjük le. Fogyasztás elõtt
csészénként adjunk hozzá 1 kávéskanál mézet.
Egy finom étek is készülhet
Citromfüves halsaslik
Hozzávalók: 8 vékony szelet füstölt sonka, 50 dkg tengeri hal (naphal, tőkehal vagy lazac) 5 centis darabokra kockázva, citromfű, 1-1 húsos parika (piros és zöld) 4 centis darabokra kockázva, 12 fej gomba vastagon felszeletelve, só, olívaolaj
Elkészítése: A citromfüvet vágjuk apróra, majd hempergessük bele a kockákra vágott halat. A füstölt sonkát vágjuk csíkokra, minden csíkra tegyünk egy darabka halat. A gombaszeleteket, a paprikakockákat és a halakat fűzzük fel nyársakra, majd olívaolajjal kenegessük meg őket. Faszénen, grillsütőn süssük meg.
Ha igazán nagyon finomat szeretnénk, 2 gerezd fokhagymát zúzzunk össze, keverjük 2 dl tejfölbe, adjunk hozzá egy teáskanál olívaolajat és egy csipet sót, és ezzel a szósszal tálaljuk a grillezett halsaslikot!
Van egy füszernövény ami az én kertemben tengert képez, és ez a citromfű. Képzeljétek el egyszer nem volt itthon citromom és kellett volna a piskótába, összevágtam ollóval a citromfüvet, és belekevertem a piskótába, hát az valami isteni lett a zölt a sárgában, meg az íze is. Szárítva meg nagyon jó nyugtató teája van.
Állítólag mindenki körül olyan növény nől a legtöbb, amire a szervezetének szüksége van. Hát nálam csitromfű meg csalán van rengeteg.
Fehér káposzta: Nagy mennyiségben tartalmaz S-t; K (216 mg), I, Ca (33 mg) P (50 mg), Fe (0,3 mg), Cl, Na (23 mg), nagy mennyiségű A-vitamin, B1- (40 l'g), B2- (60 l'g), C- (40 mg) és U-vitamin
A káposztafélékről bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását és a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagymennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere.
A C-vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére.
Nem beszéltünk még lányok az alábbi hasznos növényről.:
Az örökzöld, erősen aromás illatú rozmaringbokornak göcsörtös, fás ágai és gallyai vannak. Levelei fonák oldalukon ezüstszürke színűek, viszonylag kemények, tű formájúak. A világoskék virágok sok méhet vonzanak. A kertjeinkben csak akkor termesszük, ha télen védeni tudjuk a fagyoktól. A frissen illatozó leveleket és a fiatal hajtásokat használják fel, amelyek illóolajat és egy, a kámforhoz hasonló vérkeringés-fokozó anyagot tartalmaznak.
--------------------------------------------------------------------------------
Külsőleg való alkalmazás
A régi iratokban így írnak a rozmaringról: „Ez a növény az embert belülről kifelé melegíti.” Rozmaringfürdővel testi-lelki és szellemi frissességet érhetünk el. A tusfürdő, vagy szappan adalékanyagaként a rozmaring már az illata miatt is élénkítő, aktivizáló hatású. A tudomány elismeri a rozmaring külsőleges felhasználásának hatékonyságát az izom és végtagreuma kiegészítő kezelésében.
--------------------------------------------------------------------------------
Belső alkalmazása
Belsőleg alkalmazva (teaként, vagy borkivonatként – rozmaringbor) vérkeringés-fokozó, értágító, serkentő, melegítő hatású. A rozmaringbor segítséget nyújt mindazoknak, akiknek alacsony a vérnyomásuk, betegségből lábadoznak, idősebb, keveset mozgó embereknek. A rozmaring belsőleg a teltségérzés, puffadás esetén, a gyomor, bél epehólyag könnyebb görcsszerű zavarainál hat jótékonyan.
Rozmaringbor elkészítése, hozzávalók: 50 g rozmaringlevél, 15 g galagonyabogyó, 15 g mazsola, 10 g galagonya levél és virág, 3 g cickafark, 4 g gyömbér, 3 g fahéj. Kell még hozzá 2 liter vörös likőrbor, esetleg 1-3 evőkanál méz.
Tegyük a felhasznált növényeket egy nagyobb befőttes üvegbe, öntsük rá a bort. Hagyjuk 9-10 napig állni, s naponta jól rázzuk össze. Aztán szűrjük le, az elveszett folyadékmennyiséget pedig pótoljuk annyi borral, hogy ismét 2 liter legyen. A kész italt légmentesen záródó üvegbe tároljuk. A rozmaringbornak pompás íze van. Azon túl, hogy a betegek kitűnőnek fogják tartani az ízét, a vérkeringésüket is élénkíteni fogja. Reggel és este egy-egy pohárka nemcsak a véredényeket, hanem az egész szervezetet is erősíti.
Lányok!-örülök, hogy segíthettem.
Paprika: K (160 mg), P (33 mg), Ca (14 mg), Mg (12 mg), B-karotin (0,4 mg), bioflavonoidok, magas provitamin tartalom, kapsziacin, C- (120 mg), B1- (50 l'g), B2-vitaminok (30 l'g)
A béta-karotin és bioflavonoidok, semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. A mai fitoterápia nem is ezért, hanem elsősorban a kapsziacin nevű hatóanyaga miatt használja fel. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel, égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor.
A paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. Enyhíti a torokgyulladást, és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait.
Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása.
csatlakozom emrushoz, imádom a gyümölcsöt, gyümölccsel és még hozzá gyümölcsöt is ennék, szóval igazi Gyümölcs Artur lennék én is.
de most már legalább tudom, miért kívánom ennyire mostanság a nektarint.
calcium és kálium hiányom van.
-:)))))remélem több gyömit nem szeretel, mert azért én sem tudok mindent és idpm se sok utána nézegetni.
Most viszont szerencséd van.:)))))))
A nektarin nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és A-vitamint. Ezen kívül még tartalmaz szelént, boront és még számos egyéb ásványi anyag is megtalálható benne. Azoknál a betegségeknél, ahol a vér tisztítására, a gyulladás megszüntetésére van szükség, kiválóan alkalmazható. Kiváló vérnyomáscsökkentő. Az izmok működtetésében, felfrissítésében is hasznosítható gazdag ásványtartalmának (kalcium, magnézium, kén, szilícium) köszönhetően. Így például az öregkori reszketésben. Gazdag B-vitamin tartalma az emésztési és idegrendszeri karbantartásra teszi alkalmassá. Mint minden gyümölcs, így a nektarin is segíti az emésztést A-vitamin, káliumtartalmának és savasságának köszönhetően. Tisztítja a húgyvezetékeket, vizelethajtó.
Nagy mennyiségben tartalmaz a magja B-17 vitamint is.
Fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület! A B-17 felszívódik a szervezetbe, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.
Most kifosztalak, még a nektarint szeretem nagyon, arról tudsz-é valamit?
Gondolom az mint a barack.
emruskám!- csak ennyit tudokróla.
Őszibarack finom ízén kívül, számos jótékony hatása van. Egyrészt magas a vitamintartalma, másrész pedig kiváló kozmetikum- és nem utolsó sorban rendkívüli finomság.
Vitamintartalom
Az őszibaracknak magas az A- és C-vitamin, magnézium- és kalcium, illetve a boron tartalma. A borontartalmával emeli a férfi és a női hormon szintet. A vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, főleg, hogy nem szűkölködik szelénben sem, így hormonkiegyenlítőként is segítségünkre lehet, különösen változó korban levő nőknél. Magas niazin ( B3 vitamin)-, magnézium-, szelén-, és cinktartalma javítja a közérzetet és segít leküzdeni az idegességet.
Petrezselyem: B3- (3 mg), B2- (60 l'g), B1- (50 l'g), C-vitaminok (20 mg), Fe (0,3 mg), Mg (33 mg), Cu, K (298 mg), P (30 mg), Na (34 mg), Ca (56 mg)
Egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket.
Serkenti a természetes szex hormonok képződését a szervezetben, és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos ingerekre. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megszűntetni az inzulin érzékenységét, késleltetik a cukorbaj kialakulását.
Pollikám nézegetem a bejegyzéseidet és kínálgatom magam velük, de csak a körténél fut össze a nyál a számban, érdekes módon a szőlőtől és a céklától még a hideg is kiráz, nem tudnám megenni, az alma elmenne, de annak sincs nálam nagyobb hatása.
Az őszibarackról nem tudsz valamit?
Cékla: Ca (35 mg), P (30 mg), K (260 mg), Mg (87 mg), Na (98 mg) Fe (0,6 mg), Cu (0,087 mg), S, I, Br, Li , Sr, betain (vörös festékanyag)
Vérképző hatású, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású.
A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
Sárgarépa: Nagy mennyiségben található benne béta-karotin (12 mg); Ca (28 mg), K (360 mg), P (39 mg), Fe (0,8 mg), Mg (59 mg), A-, B1- (50 l'g), B2- (50 l'g), B3- (1,5 mg), B5- (0,3 mg), B6- (0,2 mg), C- (3 mg), E- (0,7 mg), G-, K-vitamin
A béta-karotinnak, fontos szerep jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A- és D-vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladata. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.
A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag.
Vörös szőlő: Gazdag antioxidáns hatású flavonoidokban; P (75 mg), Ca (28,2 mg), Na (2,3 mg), B1- (50 l'g), B2- (50 l'g), H-vitaminok (1,4 l'g), folsav (5,2 l'g)
A szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújt a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét.
Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.
További ajánlott fórumok:
- Gyógy- és fűszernövények
- Kinek irányítanád az álmait, ha lenne ilyen különleges képességed?
- Milyen különleges ajándékkal kápráztassam el a szerelmemet Valentin napon?
- Vannak vicces, vagy különleges utazással kapcsolatos történeteitek?
- Milyen különleges boltok vannak Pesten? Mondjuk ahol különleges csokikat, tárgyakat, nem szokványos ruhákat árulnak?:)
- Debrecenben hol van piac, ahol vannak különlegesebb dolgok, pl. ázsiai zöldségek, gyümölcsök stb.?