Fűszernövények a konyhában
Nagyanyáink idejében (illetve már azóta, hogy főz az ember) mindig természetes volt, hogy ételeit megfűszerezi valamivel. S akkor még bizony saját kertben termeszteni, vagy erdőből, mezőről összegyűjteni kellett a növényeket. Tudom én, hogy sokaknak még ma is ez a természetes, de szerintem többen vagyunk, akik kicsit elkényelmesedve inkább csak a megszokott márkák fűszeres tasakjai után nyúlunk a boltok polcain. Kosarunkba tesszük a zacskót, s talán nem is nézegetjük meg, milyen összetevők vannak benne. Pedig érdemes megismerni ezeket a csodálatos növényeket, melyek nélkül a legdrágább hús, vagy legharsányabb zöldség is ízetlenül kerülne az asztalunkra. A fűszernövények a megszokott szárított forma mellett ma már frissen is beszerezhetők, de aki a legteljesebb ízekre vágyik, az maga termelheti meg, ha máshol nem, az ablakpárkányon. Mit lehet tudni a fűszernövényekről, milyen ételben használhatjuk?
Hát nézzünk meg néhányat, a teljesség igénye nélkül:
A babérlevél (Laurus nobilis) elengedhetetlen fűszere különféle leveseknek, szószoknak, főzelékeknek, savanyúságoknak. Milyen íze lenne nélküle egy szemesbablevesnek, egy burgonyafőzeléknek, vagy éppen egy jó vadas pácának? Ügyeljünk azonban a mennyiségekre, mert a babérlevél kesernyés íze el is ronthatja az ételt, ha sokat teszünk belőle, vagy ha túl sokáig marad a főtt ételben.
A citromfüvet (Malissa officinalis) én nagyon szeretem! Szívesen teszem a teafőzőbe frissen és szárítva egyaránt, de nem marad ki a gyümölcslevesemből, néhány salátámból sem, sőt díszíteni is nagyon mutatósan lehet vele.
A kakukkfüvet (Tymus serpyllum-vulgaris) népiesen balzsamfűnek is hívják. Nagy segítséget jelenthet a gyomornak, ha a nehezebben emészthető bab-borsó-paradicsom levesekbe, vadas ételekbe, töltött káposztába teszünk egy keveset belőle. A szárított kakukkfűből főzött tea mézzel a férjem kedvenc gyógymódja a köhögés enyhítésére. Étvágygerjesztő hatása mellett jó görcsoldó, szélhajtó.
A tárkony (Artemisia dracunculus) Erdélyből került hozzánk. Bár kissé kesernyés, csípős ízű konyhanövény, mégis kellemes ízt ad különböző szárnyasételeknek, halételeknek, leveseknek, s nem utolsó sorban nagy hasznát vehetjük ecetes savanyúságok eltevésénél. Gyógyító hatással is bír, jó vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású.
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) mediterrán származású félcserje. Enyhén kámforos illata, kesernyés aromája sokak számára kedvelt ízhatás. Elsősorban mártások, húsételek, töltelékek, gombás ételek ízesítésére használjuk. Ám nem csak a magyar, hanem a francia és olasz konyha is kedveli. Fürdővízbe téve illatosít és felfrissít, forrázata ideg-és gyomorerősítő.
Hosszan lehetne még sorolni a konyhában használható fűszernövényeket, ez mint az elején említettem, csak egy kis ízelítő. Remélem sokan kedvet kaptatok új és új ízek-ízhatások megismeréséhez.
Írta: ea9bff1b44, 2008. május 11. 11:03
Fórumozz a témáról: Fűszernövények a konyhában fórum (eddig 43 hozzászólás)