Fűszernövények a konyhában (beszélgetős fórum)
Halihó :) Hogy állnak a fűszerkertek?
A pici apró magvakat nem szabad mélyre vetni, csak rászórni a föld tetejére és kicsit megnyomkodni. Így nekem kikelt a bazsalikum, de tavaly l cm mélyre vetettem, s nem kelt ki.
Szerintem nem maceras, de igazsag szerint nekem a legtobb a kertben ill. az udvaron van. Azert vagj bele batran, megeri!
Szeretnék én is friss fűszernövényeket a konyhába de nem tudom hogy kell bánni velük. Nem túl macerás? Nagyon tetszik amikor a főzős műsorokban vagdosnak ebből-abból.
Kaptam ma a szomszédasszonyomtól metélőhagymamagot, bazsalikommagot, turbolya magot. Cserepekbe teszem ezeket is, és mehetnek az erkélyre.
Remelem nem lesz semmi baja, csak vigyazz, ne egesse a nap egyfolytaban, es amire meg sokan hajlamosak: tulontozik. Az sem jo..
Nekem nincs kertem, csak ablakba tudom tenni. Vettem egy cserepeset, nem akarom, hogy meghaljon.
Én mindíg ültetek levélpetrezselymet az erkélyre, tegnapelőtt szórtam el a magokat. Egy másik cserépbe kapor került, jó ha van mindíg kéznél.
Nem tudom mire gondolsz, en a kertben szortam el a magot, gyonyoru volt minden kulonosebb igeny nelkul. Igaz, a helye is jo volt: erte a nap, de nem egyfolytaban, locsoltam estenket, amikor a tobbit is.
Tudnátok segíteni, hogy a metélőpetrezselyemnek mik az igényei, már annyiszor tönkrement.
Én lestyán lev elet használok leve3sbe, főzelékbe. Szárítva is isteni
En a ketbol teszem el a tarkonyt, ag nelkul, csak a leveleket, felontve ecettel
Bablevesbe-főzelékbe, bárányhúshoz gyakran használok tárkonyt. Tárkonyecetem is van mindig otthon(pl. babsalátába), azt úgy csinálom, hogy ecetbe dugok egy ágacska tárkonyt, egy-két hét után már jó, de nem veszem ki az ágacskát, hadd érjen!Borecettel különösen finom.
Van olyan etel, amelyikben kimondottan szereted?
A tarkonyt ki hasznalja meg rajtam kivul?
Nalunk "leostyan" a neve. Csorbakba, paradicsomlevesbe isteni izt ad.
A napokban hallottam,hogy az otthon termesztett köménymag ízesebb.
Próbáltátok már?
Sziasztok!
Pesten vagy kornyeken tudtok olyan helyet ahol friss cserepes fuszereket lehet kapni? A kertben van nehany, de ebbol sosem eleg.
A citomfűvet én pl a pulykahúsokhoz is használom sütéskor.
Igen, én szeretem a lestyánt. Húslevesbe, krumplifőzelékbe, vegyes zöldségköretbe szoktam tenni.
A lestyánt nem ismerem.
Érdemes kipróbálni?
Sáfrányos szeklicét a piacon, jó esetben fűszernövény-gyűjtő bácsikától lehet esetleg beszerezni. Én itt Győrben így jutottam először hozzá;sőt a magot is tőle vettem.
azt tudom, h ezt használták régen, de mikor divatba jött a kurkuma, mert azt lehetett kapni, áttértek errre sokan.
Nekem nincs kertecském, csak erkélykém, ott talán lehetne ilyeneket ültetni, de délig odatűz a nap.
Amúgy vettem igazi sáfrányt, azt, amiből pár levél olyan drága, h még Bochkor is elmondta a rádióban egyszer, bizony még ő is hanyatt akart esni. Nos ez is szép színt ad, de vigyázok vele, olyan kevés.
Én úgy tudom, hogy a kurkuma indiai fűszer. Azt is használom, de van sáfrányos szeklice szirmom szárítva, csodás színt ad!Valamelyik nap írtam, hogy ültettem is ezt a virágot (magról), most lesem, hogy szépen nődögél.
látod, azt nem, pedig most h mondod, a nagymamám még régen főzött bele, sőt olyan sokféle fűszereket használtunk, de egy idő után ezek eltüntek és elfelejtődtek, csak ma jönnek ismét divatba, pedig a magyar konyhára jellemző volt a rengeteg fűszer használata.
Meg fogom próbálni a szerecsendiót a húslevesbe. Lestyánt használsz?- az is finom bele.
ha azt a borsónyit lereszeled és teszel mellé szintén annyi sáfrányt, vagy ahogy itthon árulják, kurkumát, csodás színe lesz és az íze is másabb.
akkor biztosan teszel sz-diót a krumplihoz, mert az igazán finom vele.
Sziasztok.
Én nem használok bolti keverékeket.Pl a húsleves elképzelhetetlen agy kis darabka (borsónyi) szerecsendió nélkül az én konyhámban.
További ajánlott fórumok: