Mit tehetek télen a konyhában lévő ételszag ellen? (tudásbázis)
Alsó és felső sütés? Rántott húsba van sok féle. Melyiket kb hány percig kell sütni, minimum??
( még tanulnom kell ezt az új tűzhelyet. most villanyos, régi pb gázos volt. ja meg naon gázos, le kellett cserélni )
ooóóÓÓÓ!
A mediterrán konyha változatos és finom.
Azért ott is akad egészségtelen.
Az édességek pl. a sok cukorral. :)
Jajj, hát te belehalnál egy tálka egészségtelenbe, ezt már tudjuk az összes fórumról :)
Jó ideje nem vettem olajat.
Sajna nekem muszály valamennyit használni. De néha " csalok " ;). Pl úgy hogy pici zsír, kb 1 dl víz, és ebbe párolódik a hagyma.
Drágámat nem tudom becsapni. só vásásrlásnál nem találtam a jódozottat, vettem simát. Nagyon rövid idő alatt lecsekkolta a drágám, nem jódozott a só.
Olaj. Igen a frász tudja mijen ljáráson keresztül jut a flakonba...
Darált húst natúr sütöm valóban zsiradék hozzáadásával nélkül. Saját levébe megfő. Sőt mivel rizzsel szoktam, így amennyit gondolok rizs mennyiséget, annak a duplája víz.
Az olívaolaj beltartalmi értékének elveszéséhez: az egyetlen olyan konyha, amely bizonyítottan hosszabítja az életet, az a mediterrán konyha. Ez a szellemi világörökség része is (UNESCO). Az pedig olívaolajjal főz. És nem is pirít több száz fokon wokban. Úgyhogy erről ennyit.
Inkább eszem jóllakásig jó ételt, mint egy negyed tányért abból, ami káros, de ez döntés kérdése.
Engem az olajszag nagyon zavar, elég gyakran van sültkrumpli, sült hús...és ha olajsütőben sütöm, akkor is lehet érezni..
Most nincs szagelszívóm, régen volt, de csak baj volt vele, zúgott, de nem vettem észre,hogy szívná is el a szagot, párát, és nem győztem takarítani a ráégett ,freccsent olajtól..
Nem használok kókuszzsírt sem. Körülbelül tizedannyi zsiradékkal készítem az ételeimet, mint egy átlagos magyar ember, úgy is lehet.
Sokszor, a tapasztalat szerint, az "ét"olajnak van szaga, illetve a disznóhúsnak/fokhagymás-hagymás disznóhúsnak. Ezt viszonylag könnyen kiküszöböltem ezek elhagyásával.
De érdemes áttérni pl. az olívaolajra. Pont (legalább) ugyanolyan íze lesz a marhapörköltnek vagy a csirkepaprikásnak egy ek. nem extra szűz olívaolajon elindítva, mellékíz nélkül, mint más étolajosának, csak nem lesz olyan átható szaga. És olcsóbb is így főzni, az egészségről nem szólva, mert az étolaj vegyipari eljárással lett az, ami. Én pedig csak természetes olajokat használok. Nem divatból, és nem ma kezdtem. Az egészség meghálálja.
Sokan hajtogatják, hogy kell a zsiradék. Persze, hogy kell. Tökéletesen kinyerhető a húsból, nem kell hozzá plusz vegyszerezett "ét" olaj vagy margarin vagy marokszámra locsolt plusz zsír. Sőt, a tejzsír is zsír, amit a magyar konyha erősen alkalmaz, és a magvak is azt rejtenek, a hidegen sajtolt olajok is.
Olyan ez az érvelés, mint amikor azzal védik a fehér kristálycukrot, hogy kell a szervezetnek a szénhidrát. Kell. De speciel pont az a szénhidrát nem kell és semmire nem is jó, ami hasznunkra válna.
Ételszagtól jól tovább léptünk a zsiradékok felé.
A kész ételnek másabb az illata a kókuszzsírtól???
Mellesleg bármit főzöl, már van " szag " a lakásban. Akár a kávéfőzésnél is.
Szellőztetni ha annyira zavar. De hát mi nem csippekkel élünk, valami másból.... És annak az elkészítésésnél, ha tetszik ha nem szaga van...
Kókusz zsírnak az ára igen húzós.
Amugy ez is attol fugg (sokaknal) milyen evet irunk...
En is mast hasznalok erre-arra-amarra...
Ded-nagyanyaink idejeben a zsir, aztan jott az olaj,mostanra csakis a kokuszzsir es extra bio, novenyi cuccok.
Hmmmm...
Főleg, mikor jön a hideg. Kell egy kis zsír. :)
Kókuszból is jó időnként.
Többféle zsírt, olajat használok, mert mindegyik másra jó. :)
Magyaros ltel vagy nem, de néha biza rá vagyok izgulva a zsírosabb kajára.
Nem napi szinten, persze.
:)
Pedig néha nagyon finomak a magyaros ételek!
Megfelelő, azaz az adott légköbméterre megfelelő szagelszívó használatával lehet ellene fellépni.
Valamint nem árt, ha olyan konyhát viszel, ami nem szagos, nem büdös. Nálam pl. soha nincs palacsintaszag, mert nem nem olajban sütöm, hanem zsiradék nélkül. Nem rántunk, nem sütünk olajban, nem használunk étolajat. Nincsenek "magyaros" ételek sem: disznópörkölt, hurka, kolbász stb.
Nagy igazsag :)
Szomszedasszonyom nem igazan tud fozni. Az elszivonk meg felujuk viszi az illatokat, "szenvednek" idonkent... Aztan kapnak kostolot is ;)
Nekem az eddigi legnagyobb "elmenyem" kajaval a Sthal Jucis csirke volt. Valoban benen van a top 3-ban, na de elkeszitesekor/alatt/utan lehetetlen meg szagelszivoval is szalonkepesse varazsolni a konyhat :D
Bizti azert, mert az nem szalon ,waaa :D
Jó hát élni tudni kell.
275nm+40nm veranda+35nm nyárikonyha.
:D
Szellőztetek rendesen főzés közben. Aminek a férjem nem örül. :(
Én se csípom ha bejön a főtt étel illata a szobába. Lakás kicsi, sokminent nem tudok ellene csinálni.
Sőt és lehet mosolyogni : gyakran a wc be is érzem a kaja illatát ;) :P Konyha ablakon megy ki valamennyi. Valószínű felfelé terjed. És betalál a résekbe...
Mert a két szellőző nyílás kifelé egymás mellé került az építkezésnél. ( társasház kb 40 éves épület )
függöny mosás gyakorisága sokat számíthat. Hogy a szellőztetés ellenére másna is érezni.
Jó rég úgy döntöttem ez ügyben : Ennél nagyobb bajom ne legyen, mint a kaja szag a lakásban..
:DDD
Kb.!
Szellőztetés, és le kell mosni sűrűn a bútorokat, illetve függönyöket, terítőket, mert ugye ezekben benne maradnak a szagok.
Én 2 hetente szoktam a konyhaszekrényeket, hűtőt, ajtót áttörölni mosogatószeres ronggyal, a függönyöket havonta kimosom, illetve naponta a főzés után és közben is szellőztetek.
Nekem nagy a konyhám, azaz nem is nagy, akkor, mint a tied, nagy ablak van rajta és nem szokott ételszag lenni. Kis tartóba rakhatsz ki szegfűszeget és hasonló kellemes illatú fűszereket, ezek valamennyire elnyomják a szagokat, illetve tegyél ki az asztalra gyümölcsöket. Ne hagyj mosogatni valót sokáig és a pultot is rendszeresen (naponta) mosd le mosószerrel.
olyan kajákat kell főzni, amiknek szereted az illatát :)
Én sose értettem, egy fövő húsleves illata, vagy egy jó mártásé mi a fenéért zavaró? egyáltalán mi baja az embereknek a kaja illatával? Egy jó étel jóillatú.
Amúgy egyél otthon nyerskajákat, nem lesznek nagyon extra szagok akkor.
Fényevők előnyben
(x) Promó Ottó
További ajánlott fórumok:
- Egy nő legyen szajha az ágyban, tündér a konyhában, úrinő a társaságban-Ti nem unjátok még?
- Tárolás a konyhában
- Kicserélnék pár alapanyagot a konyhában az egészségesebb életmódért. Mit ajánlatok?
- Miért csak fehér lehet a fal a konyhában?
- Szélsőségesen érdektelen orvosi ellátás. Mit tehetek?
- Fűszernövények a konyhában