Kuktában mit lehet főzni? (tudásbázis)
Leggyakrabban egybesült húst sütök kuktában és nagyon finom, puha lesz. Szerintem oldalast is így lehet sütni, de annál vigyázni kell, mert a végén pattog a zsír. Azt inkább tepsibe szoktam sütni, feldarabolva, kis vízzel, jó félideig fóliával takarva.
A sluszt, vagy felsált egy darabban megmosom, besózom, bekenem kis mustárral, kevés piros arannyal, kevés törött bors és őrölt kömény, megszurkálom pár fokhagymával, majd a forró bő, 30-50 dkg. zsírban (mert szeretjük a sült zsírt is) minden oldalát megpirítom.
Ha kész, beteszem a kukta aljára a hús alá, a magasítót és ráteszem a húst. Mellé egy fej vöröshagyma, fél-egy deci víz és rá a tető.
Egy, másfél óra alatt puha. Fedő le, zsírjára pirítom. Ha kész, átteszem más edénybe, külön a zsírt.
Ha több a lé, kiemelem a húst és úgy főzöm le a vizet. Ha menet közben kinyitom, előtte lassan kiengedem a gőzt egy villa segítségével, vagy óvatosan nem túl hideg víz alá tartom, amíg gőzmentes lesz és biztonságosan kinyitható.
csulkos bablevest peldaul
Bocsanat a kerdesert, mert kezdo vagyok ebben, honnan tudod, hogy mikor van kesz? Mert a nyomas alatt levo kuktat, nem lehet csak uk-muk-fuk levenni a tetejet ellenorizni a benne levo"t!
Tapasztalatbol? [ami meg nekem nincs !]
körömpörköltöt:)
csülköt..
bár én félek a kuktától,inkább párom főz benne:)
Imádom a kuktát! Pörköltöt,rizst,leveseket pikk pakk megvan,gulyásleves,bableves,csülök!! Majdnem mindenre! De ki kell tapasztalni mit mennyi ideg főzünk benne mert bizony könnyen el lehet ba....ni akármilyen kaját!!!
Csak ne legyen lisztes. Én hagyom felforrni, utána rá a teteje és had szóljon takarékon. Arra vigyázni kell, nehogy a szelep elduguljon, különben a mennyezeten landol a kajcsi.
Nálunk a férjem szokta a kuktát használn, rendszerint körömpörköltöt főz benne. A sima pörköltöt vagy leveseket én jobban szeretem sima lábosban főzni.
Kukoricát, pörkölteket, pl zúza, csülök, füstölt sonkát, tarját szoktam főzni benne. De lehetne bármit szinte...
volt kuktám, de nem szerettem. nagyon gyorsan megfő benne minden. a húsleves is úgy finom, ha gyöngyözik :))))) főzés közben. és legalább 3 órát főzzük.
Bablevest, csülköt, köömpörit... (de kár,hogy fogyizom).
A kukta uj de nincs hozza hasznalati utasitas es nem tudok vele mit kezdeni.Fagor a markaja es 5 literes.Koszi elore is a segitseget.
Én a húslevest úgy szoktam benne főzni, hogy először belerakom a húst hideg vízben sóval egész borssal. Aztán megmosom, megpucolom, felaprítom az összes zöldésget. Mire ez megvan, a hús felforr, azt lehabozom, beleteszem a zöldséget, lezárom, és forrás után 20 percig főzöm takarékon. Így nem lesz zavaros, mert a habot leszedtem.
Mi vele a gond? Új a kukta, vagy régi?
Sziasztok! Latom eleg reg irt ide valaki.Tanacsot szeretnek kerni.Van egy kuktam de nemtudom hasznalni,kerlek benneteket segitsetek.
Csak főzhető ételeket. Sütni nem jó:-))
Ha kell, ki lehet nyitni menet közben kellő óvatossággal! Legalábbis azt a fajtát, ami nekem van. Leveszem a tűzről, és egy villával addig emelgetem a szelepet - finoman és óvatosan -, amíg "sziszeg". Ha már kiment minden nyomás, ki lehet nyitni - de vigyázat, forró gőz jön belőle.
Amúgy én marhahúst, babot, zúzapörköltet főzök benne többnyire. Múltkor a beáztatott tarkababot 30 percig főztem nagyon kicsi lángon, és majdnem szétfőtt már. :-)
Úristen!!Ki ne próbáld nyitni főzés közben.Mindent tegyél bele amit szoktál és zárd le.Ennyi .A főzési idő sokkal rövidebb és aludhatsz is 10 ig ha akarsz..)
Lehet, hogy rajtam kívül mindenki tudja, de azért mondjátok meg légyszi: a kuktába menet közben is bele lehet rakni ezt-azt? Mert az jól hangzik, hogy hamar megfő a húsleves, de én a zöldséget mindig csak 1,5-2 órával később szoktam a marhahúslevesbe beletenni, hogy megmaradjon az állaguk, színük, zamatuk. Ezt a kuktával is meg tudnám tenni? Mert akkor beszerzek egyet, hogy ne kelljen vasárnap reggel 7-kor feltenni a levest...
Én csak gulyáslevest és pörköltöt szoktam benne.
minden étel fözhető benne
Én kukoricát szoktam főzni benne.
Akkor én is kipróbálom, köszi:)
Nem lesz zavaros.Amig nagy kuktám volt addig én is csináltam benne.Nagyon sok ételt meg lehet benne főzni,és jobb az izűk.Nekem még a régi kuktám van,és ahogy elkezd jelezni,máris veszem le kis lángra,és a kellő ideig hagyom főni az ételt.Sokkal elöbb lesz benne kész a kaja.
És nem lett zavaros a húsleves?
Mert ugye, azt éppen csak forrponton főzzük, mint a kocsonyát, hogy szép tiszta maradjon...
Kérdezni azért kérdezem, mert én húslevest, meg kocsonyát nem főztem kuktában.
Egész csülköt ebben párolom a Csülök Pékné módra kajához.Zőldségeket párolok benne,a zamata jobb.
Az oldalas receptjét tedd már fel. Légyszi!
En is hallottam ,sot lattam is aki kocsonyat kuktaban fozott,de en azt a kocsonyat mindig sotetnek ,surubbnek talaltam ,nemvolt olyan szep vilagos ,mert ha nyitott edenyben fozod akkor ,foves kozben leszedheted a habjat amitol szep vilagos marad,en mindig fazekban keszitem,hogy lassu fozes alatt gyult habokat leszedhessem.
További ajánlott fórumok: