Mit lehet kuktában főzni? Nemrég kaptam, nem veszélyes? (tudásbázis)
Sziasztok,bocs ha beleszólok, de elmondom én hogyan használom a kuktámat heti 3x és immár 15 éve. :)Eleinte én is féltem tőle, mert a bután gázzal (palackos) nem tudtam olyan kicsire venni a lángot, hogy ne hisztizzen a konyhában. Ott a kis-rózsán főztem és kis-lángon. A földgáz sokkal gyengébb, ott a közepes rózsa már jól szerepel. A villanyfőző pedig 1-1,5-ön szoktam főzni.
2 féle kuktám van, a hagyományos alu 8 literes,és egy 6 literes modern. Mindkettővel egyformán főzök,( de az igazi magyar alu sokkal jobban főz.)
A lényeg az , hogy a kukta 3/4-ig tölthető meg max., mert ha valami eldugaszolja a szelepet akkor kinyomja a vészszelepet és rosszabb esetben leforráz, vagy mindent összespriccel.
Ha olyan dolgokat főzök benne amiről tudom, hogy habot ereszt(pl. a hús kicsapja a fehérjét, a krumpli a keményítőt, a rizs, a tészta,)eleinte csak ráteszem a fedelét, nem zárom le, majd ha forrni kezd leszedem a habot és ha tudom, hogy semmi nem hiányzik a levesből vagy a kajából végleg lezárom. Megvárom míg pisszegni kezd és leveszem a lángot az előbb megírt értékre.
A töltött káposztánál figyelembe kell venni, hogy ha dagad a töltelék főzés közben ne teljen túl a kukta. Ha betartod a leírtakat semmi baj nem
történhet.
Mivel a kukta gőzt termel a húsokat csak kevés vízzel szoktam főzni és persze fűszerezve. PL. a grillcsirkét, sertéssültnek valót egy 20 percig aztán bepácolom és jöhet a sütő. Így Isteni finom omlós lesz a külseje szép ropogós.(Ünnepekkor nagyon nagy segítség)
Ha a tömítés mellett enged a kukta nem dolgozik jól cserélni kell. Csak a tetején szabad engednie a gőzt és ott is finoman.
Remélem segíteni tudtam, de ha valami kérdés felmerül szívesen segítek bármikor. :)
Húúúú,az nem lehetett kellemes.Velem ilyen szerencsére soha nem történt.
Mára elköszönök,további szép estét mindenkinek.
Csináltam. Amíg felforrt és nem szűnt a nyomás, addig kész lett a tükörtojás és a rántás egyaránt, ill. a terítés.
Bablevest úgy főzök, hogy a leáztatott babot teszem bele minden hozzávalóval, felforralom és egy késhegynyi szódabikarbónával keverem még el; utána egy kisebb csészényi csipetkével, tarhonyával együtt. Így csak jó fél óra. Közben kész a rántás hozzá, lehűtés után csak összekeverem és rottyantok még egyet rajta. Közben a terítés is kész lehet.
Ugyan Zsókát kérdezted, de mivel én is rendszeresen használom válaszolnék. Kicsi ábosban megcsinálom a rántást, kevés hideg vízzel felengedem, majd beleöntöm a kuktába és összeforralom.
Viszont már csináltam úgy is a főzelékeknél, hogy rántással kezdtem, bele a hozzávalókat és lezártam. Pl. töltött káposztát vagy székely és paradicsomos káposztát így csinálom.
Először egyszerűbb ételeket ajánlok főzni:
hajaskrumpli, paprikáskrumpli, főzelék, levesek (természetesen liszt nélkül).
Nekem egyszerűbb, ha hagyom először felforrni, és ezután teszem rá a tetőt, akkor nem sípol ezerrel. Közben kész a rántás, a saláta, stb.
A pörköltet sem kell hosszú lével főzni, hacsak nem úgy szeretik inkább. Só is egy kicsivel kevesebb kell az ételbe, mert ugy víz sem forr annyira el. Párolt rizs is gyorsabb benne...
A lecsó néhány perc... A bablevest a csülökkel sem kell 2 órahosszát főzni a fazékban...
Már főztem tyúkhúslevest: amikor már teljesen sikerült leszedni a zavarost, utána lezártam, és egy óra múlva olyan volt a kétéves tyúkhús, mint a vaj. Leengedni a gőzt nem szoktam, hanem beleteszem egy nagyobb edénybe, amibe hideg víz van, és néhány literrel lassan leöntöm a tetejét. Így nem lesz csupa ételgőz a konyha. Néhány perc az egész, amit várni kell.
A körömpörkölt olyan de olyan szaftos lesz benne, csak a csontokat kell kiemelgetni belőle.
További ajánlott fórumok:
- Az én bébim csak hason hajlandó aludni, nem nagyon veszélyes ez?
- Milyen gyerekekre NEM vagy legalábbis kevésbé veszélyes takarítószereket ismertek, használtok?
- Szerintetek veszélyes altatásban szülni?
- Golden Retriever is lehet veszelyes!
- Mennyi a veszélyesen magas vércukor érték a terhesség elején?
- Nem lehet sürgős esetben sem vért adnom, ha nemrég kaptam Hepatitis B elleni védőoltást?