Babgulyást eszem éppen: hagyma apróra vágva, olajon kissé megfonnyasztva, bele a husi, kicsit fehérre pírítva, pirospaprika, piros arany, picike örölt kömyény, só, és felöntve elegendő vízzel. Ezt kell szépen rotyogtatni, amíg a husi egy picit megpuhul.Én most sertéslapockából főztem, hogy gyorsabban megpuhuljon. Így a babot a husival együtt tettem bele. Egyébként ha marhahusiból készül, a félig megpuhult húshoz kell hozzáadni az előző este beáztatott babot. Tettem bele fokhagymát, paradicsomot, hegyes erős zöldpaprikát, répát, petrezselyemgyökeret, zellert. Mikor kész, még egy kis csipetkét is dobtam bele. A tűz erősségét a fadarabokkal szabályoztam, nem kell sok, csak folyamatosan tudjon rotyogni az étel. Nagyon fincsi lett.
A babgulyás is hasonló képp készűl,csak itt a babot hamarabb bele kell tenni(ezt nehéz megmondani,mert a bab sem egyformán fől,de ha nem száraz babból csináljátok akkor elég a zöldségekkel bele tenni a kifejtett babot).A marha hús az állat korától függően 2-4 óra alatt fől meg.Ha van egy közepesen öreg marhából vágott húsod akkor bele rakhatod a sokára fővö szárazbabot már azután mikor a hús feladta a levét.
Legyen bármilyen gulyás a lényeg az alap,vagyis marhahús,hagyma(1 kg húshoz 10dkg hagyma),fokhagyma,paradicsom,fehérpaprika,1db erős paprika vagy erős pista,egész kömény,örölt bors,só,piros arany,gulyás krém,végül őrölt paprika,.
Rétegezd kizsírozott bokrácsba így:egy réteg kockára darabólt hús-s a tetejére a fent soroltakból apaprikán kívűl mindenból kicsit rá teszel,majd újra hús,újra fűszerek és így tovább-a tetején fűszerekkel fejezd be.
Felteszitek főni-s mikor feladja a levét mérsékelitek a lángot(ez lesz a pörkölt alap)épp csak pöszörögjön-ne rotyogtassátok,mert akkor le ég.Amikor félfővésben van a hús,beleteszitek a répát,gyökeret,zellert,babérlevelet,pirospaprikát és felöntitek vízzel.Mikor úgy látjátok,hogy 10 perc múlva jó a hús beleteszitek a kockára vágott burgonyát és kis majorannát,ha kell közben ízesítitek még sóval.