"Kisütött vagy rántott panír" elnevezések (beszélgetés)
Bodag szó jelentése
bodag, bodak (főnév)
Kenyérsütéskor a teknő oldalairól levakart tésztából készült vakarcs-sütemény.
Eredet [bodag < ómagyar: bodag < ősmagyar: boda (búza, főtt gabona)]
Na tessék :D
csak a teljesség kedvéért sok fajta bodag van,
magam részéről a tepertőset szeretem,
Én azt nem is állítottam, hogy van benne tojás, morzsa, stb.
Én azt mondtam, hogy bodagnak nevezem ezt a tojásos, morzsás maradékot. Ti mondjátok, hogy az nem lehet bodag, mert a bodag = cigánykenyér. Tőlem lehet az is, bár én a cigány kenyeret vakarónak ismertem.
Kész!
Dehogynem :D
Bárminek bármit :D
Nahát... Kidobtad?
Én nem is tudom, hogy kezdtem el, biztos mondta valaki.
De volt ám egy idő, hogy a lisztet és a morzsát szűkebb szájú üvegből szórtam a lényegre - csak egy alátét papír kellett hozzá, kevesebb volt, ami lehullott róla. Azt vagy a papírról egyenest a maradék tojásba szórtam, vagy ment az állatkajába.
Nálunk anyukám halacskának hívta :)
Régen én is megcsináltam azt ami maradt, ízesítve. Most már nem.
azt is próbáljátok ki,hogy csak a maradék liszt meg tojás,és egy pici sütőpor,
olyan legyen mint a nokedli,kanállal kiszaggatod,és pirosra sütöd,lekvárral nagyon finom,
Nem is tudom mi ez, még sosem ettem :)
Eddig ha maradt az alapanyagból, kukába ment. Ki fogom próbálni.
Nálunk burka a neve, vagyis a rántott hús burok.
Férjem nagyon szereti, néha kéri hogy süssek magában burkát. Ilyenkor nem készül rántott hús. Ízesíteni szoktam borssal, vagy ételízesítővel, esetleg más fűszerekkel. Lényeg, hogy ne sok morzsa legyen benne, akkor könnyű, laza és puha lesz.
Cigányasszony volta szembeszomszédom egy darabig. Ő mindent bodagnak hívott, amit valamiből gyorsan és olcsón meg lehetett zsírban sütni.
Tepsiben nemigen sütött semmit, talán nem volt sütője, vagy drágállotta a gázt hozzá, nem tudom.
További ajánlott fórumok:
- Rántott karfiolt csinálnék. Panírozás előtt kell-e valahogy fűszerezni vagy sózni a nyers karfiolt?
- Hogyan panírozzam a rántott húst, hogy puha legyen a bundája?
- Milyen sütőben sült zöldség illik a magos panírral készült rántott hús mellé?
- Ha rántott gombát sütsz, akkor előtte megfőzöd kicsit, vagy nyersen panírozod és csak sütöd?
- Hónapok régi elnevezései
- Szeretnék megtudni valamit a Matuzalem elnevezésű étrend-kiegészítővel kapcsolatban: allergiára használható-e, gyerekek szedhetik-e?