Ki hogyan készíti az újkrumplit, mit süt/főz belőle? (tudásbázis)
Körömkefével próbáltam már, de nekem a fémdörzsivel gyorsabban, alaposabban lejön.
A durva só nálam pazarlás lenne, mert ilyenkor hetenke kb. kétszer készítek köretnek egész nyáron át petrezselymes krumplit.Ha felhasználom, kb. másfél kilóhoz , utána dobhatom ki.
Az újkrumplit megmosom és vízben fémdörzsivel könnyen ledörzsölöm a külső héját, de nem hámozom meg, pár perc.Sokféleképp készítem , legegyszerűbb köret:
-óvatosan a felaprított krumplit megfőzöm sós vízben pár percig ,vigyázva hogy ress maradjon.
Vajban átforrósítok sok-sok felaprított petrezselymet és mehet bele a leszűrt krumpli,l jól átforgatjuk.
Az apró szemű újkrumplit lekapargatom,
a picit egyben hagyom a nagyot elvágom, hogy kb. egyforma nagyságú legyen. Beleteszem egy tepsibe, megsózom, ráöntök 2-3 evőkanál olajat, jól összekeverem, ezután bedugom az előmelegített sütőbe.
Piros ropogósra sül a saját nedvességtartalmától.
Ha kész akkor ráteszem a friss összevágott petrezselymet, máris tálalható.
Néha magában, hús nélkül, csak uborka salátával esszük, annyira finom :)
(ha nem sütjük-főzzük a petrezselymet, megmarad
a benne lévő hasznos anyag, ezt dietetikus mondta!!)
Isten ne verjen meg érte, én nem szeretem!
Éppen a víztartalma miatt.
Annyi rántott vagy sült húst meg nem eszem, hogy amellé kelljen köretnek.
Mancikaxxx receptje biztosan finom, de nincs az a krumpli, hogy én ennyit szöszöljek vele! Még egyforma kockákra is vágni???? Inkább kivárom, míg "öregszik" egy kicsit az a krumpli.
Lényegében csak ilyen-olyan módon párolva lehet megenni, ráadásul a tisztítása is macerás, és mire mindet levakargatom, az eleje már megint megbarnult, még vízben is.
(Nem két főre való főzési tapasztalat, hanem vagy hat főre.)
Íze sincs, a vízen meg a fűszeren kívül. Szerintem.
(Én már nagyon kerülöm a pörkölt alapot is, mert már nem szeretem, hogy minden étel piros. :D Háklis vén csaj lettem, és imádom a mustáros-tejfölös, vagy besameles, vagy más bármilyen színű ételeket.)
Tüzálló edényben megdinsztelek 2 csomag újhagymát,2-3 cikk fokhagymát,majd
szórok rá pirospaprikát,megsózom,majd összekeverem egy nagy doboz
tejföllel.1kg egyforma darabokra vágott újkrumplit beleforgatok,hogy
mindenhol érje a tejfölös lé,majd befedem alufóliával. 40 perc alatt
sütöben megsütöm.Víz nem kell alá! Addig lehet így készíteni míg
tényleg új a krumpli és magas a víz tartalma.
valahogy úgy, bár nálam a pörköltalapban van tvpaprika is meg paradicsom is.
nagyon egyszerű, pór étel, mi egytálételnek esszük, de köretnek is finom az!
Biztosan finom úgy is!
Látjátok mennyi féle-fajta lehetőség van! :))
Ez jónak hangzik!
Most memorizálom: gyakorlatilag egy gombapörkölt-tojáspörkölt-alap, csak a tejfölbe nem kavarok lisztet. Amikor a főtt, felkarikázott krumplit beleforgatom, helyette a legvégén gazdagon meghintem petrezselyemmel.
Ez akár egytál ételnek, akár köretnek is jó lehet rántott/sült húsok mellé!
Köszi!
A krumplikat tisztítom, karikára vágva megfőzöm.
Közben pár vöröshagymát kockára vágok, olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, sok pirospaprikával megszórom, borsozom, alaposan sózom (vegeta is lehet, ha valaki használja), ráöntök sok tejfölt, összekeverem, s ebbe a hagymás tejfölbe belekeverem a főtt krumplikarikákat, sok petrezselyemmel megszórom a végén.
Nagyon szeretjük :)
Én sem szeretem belefőzni a füstölt kolbászt, sonkát, hasonlókat sem a paprikás krumpliba, de még a száraz-bablevesbe sem szoktam... nekem az úgy "nehéz" kaja.
"40 éves sztorim": anyósomékkal ültettük a kertben tavasszal a fokhagymát, (sohasem csináltam előtte), és persze minden girizdet fordítva dugtam a földbe... szegénykék kb. egy héttel később tudtak kibújni, mint a többi, hiszen "meg kellett nekik egy kanyart tenniük" ahhoz, hogy a fejüket ki tudják tudni a földből!
De hát csak így lehet azt megtanulni, hogy gyakoroljuk! :)))
Állítólag pont a petrezselyem cukortartalmától lesz kellemes édeskés, pirított íze :-)
(Legalábbis ez hangzott el, de tényleg jó, mi szeretjük így is - persze, amikor 40-50 Ft egy csokor petrezselyem, akkor azért nem olcsó mulatság...)
"Ifjúasszony" korombéli, kb. 40 esztendős sztori: szerettem volna megkóstoltatni a férjem családjával az újkrumpliból készült paprikáskrumplit a finom, belecsurgatott kis nokedlivel, természetesen olyan nehezítő tényezők nélkül, mint a füstölt szalonna, kolbász, sonkaszelet, stb. (Ez lett volna a lényeg.)
Ki is mentem a kertbe, hogy kiássam a krumplit, de már három bokrot is kifordítottam, eredmény még sehol!!! Visszajöttem, és panaszoltam a nagymamának, hogy nincs krumplitermés! Ő már átcserélte a kerti cipőjét, így csak szóban igazított el, hogy merre menjek, ott biztos, hogy van, ő a napokban ásott már ki.
Hát, tényleg volt, ki is szedtem amennyi kellett, és visszafelé úgy gondoltam, hogy azt a három bokrocskát visszaültetem, jól beöntözöm, és lesz még majd alatta újkrumpli :-)))
És most jön az, amiről hosszú ideig mélyen hallgattam: ahogy megfogtam a kis bokrot, akkor láttam, hogy olyan kb. 1-2 centis kis zöldbabokkal van teli :-))) Így jártam...
Pici vajon megsütöm a felaprított petrezselymet, rádobom az újkrumplit - szépen megsül-megpuhul, lesz rajta egy zöldes máz, és a majdnem feketére sült, karamellizálódott petrezselyem - gusztusosan néz ki, és nagyon finom. Mielőtt lezárom alatta a lángot, még rádobok egy jó adag friss petrezselymet, azzal is összekeverem, így aztán van benne/rajta minden!
Valamikor talán a rádióban hallottuk ezt a recipét, sokáig nem mertem megsütni előbb a petrezselymet, de kipróbáltuk, finom! Olajjal is jó, de vajon sütve valahogy ízesebb.
Én még szoktam belőle paprikás krumplit is készíteni. Igaz, hogy nem lesz belőle olyan sűrű szaftos kaja, mintha öreg krumpliból készülne, de teljesen más az íze, friss, tavaszi.
Ilyenkor szoktunk, sűrítésként szaggatni bele nokedlit!