Karamellkrémes torta recept
A Karamellkrémes torta hozzávalói:Tészta (26 cm-es formához):
25 dkg puha (szoba hőmérsékletű) Rama margarin
25 dkg cukor
4 tojás
10 dkg darált mogyoró
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
0,5 dl erős főzött feketekávé
Krém:
15 dkg fehér csoki
5 dl habtejszín
15 dkg kristálycukor
2 dl tej
5 dkg Rama margarin
1 csomag karamell ízű pudingpor
3 dl tej
2 evőkanál cukor
lapok kenéséhez: házi narancslekvár, kb 9 evőkanállal
A Karamellkrémes torta elkészítési módja:
A tésztához a puha Rama margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a darált mogyorót, majd a kávét és a sütőporral elkevert, szitált lisztet. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk a masszát és előmelegített, kb 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A tortalapot hagyjuk hűlni a formában, majd kiborítjuk, teljesen kihűtjük, végül 3 lapra vágjuk és megtöltjük a hideg krémmel. A krémmel való töltés előtt a lapokat lekvárral megkenjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk, majd elkeverjük benne a feldarabolt csokoládét, míg teljesen felolvad. Hideg helyre tesszük. Hűtőben hűtsük le akár pár órára is, hogy teljesen kihűljön. Ezt előző nap is elkészíthetjük. Egy mélyebb lábasban addig pirítjuk a dkg cukrot kis lángon folyamatos keveréssel, míg felolvad és szép aranybarna színt kap. Felöntjük óvatosan a tejjel, miközben állandóan kavarjuk. Fel fog alaposan habzani (ezért szükséges hozzá a mélyebb edény), tehát buzgón kavargassuk. Közben a kezünkre is figyelünk, nehogy ráfröccsenjen, mert csúnyán égethet. A habzás rövidesen lecsendesedik, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor levesszük, elkeverjük benne a vajat és hagyjuk kihűlni. A pudingot a tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. Időnként megkeverve hűtjük ki, hogy ne bőrösödjön a teteje. A hideg csokis tejszínt kemény habbá verjük. Kicsit tovább fog tartani, mint a sima tejszín, nem kell elcsüggedni, fel fog verődni. Átkeverjük simára a pudingos krémet és a karamellkrémet is robotgéppel, a két masszát összekeverjük. A tejszínes habot óvatosan, kis adagokban beleforgatjuk úgy, hogy egyenletes krémet kapjunk. A tortalapokat megtöltjük és tetszés szerint díszítjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2013. dec. 25. 07:14
A karamellkrémes torta elkészítési módja és hozzávalói.