Karácsonyi mézes, finom puha recept
A Karácsonyi mézes, finom puha hozzávalói:1 kg liszt, 25 dkg porcukor, 25 dkg méz, 1 evőkanál zsír, 2 dkg szalalkáli, 1 dkg szódabikarbóna, 2,5 dl tej, 6 evőkanál sárgabaracklekvár, 2 egész tojás, 1 csomag mézes sütemény fűszerkeverék.1 tojás a tetejét kenni.
10 dkg porcukor és 1 tojásfehérje a mázhoz.
A Karácsonyi mézes, finom puha elkészítési módja:
80 dkg lisztet összedolgozunk a langyos mézzel a langyos zsírral,a porcukorral, beleütjük a két tojást, hozzáadjuk a baracklekvárt a fűszerkeveréket. A tejet meglangyosítjuk majd egyik felébe feloldjuk a szalalkálit, a másikba a szódabikarbónát.Ezt is beledolgozzuk a tésztába.Kelesztőtálba tesszük és másnap reggelig hideg helyen tartjuk. Másnap beledolgozzuk a megmaradt 20 dkg lisztetés újjnyi vastagra nyújtjuk. Különböző formákkal kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, tetejét tojással megkenjük, és előmelegített sütőbe sütjük. Ha megsült, még forrón bekenjük a tetejét a 10 dkg porcukor és az 1 tojásfehérjéből készült mázzal. Hagyjuk száradni.
3-4 hónapig finom puha marad, ha ugyan addig marad belőle.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: ostkati, 2012. dec. 8. 16:07
A karácsonyi mézes, finom puha elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.