Hogyan kell sárgaborsófőzeléket készíteni? (tudásbázis)
Én is így szoktam, szerintem teljesen felesleges bele liszt, csak plusz kalória.
Persze tudom, hogy valaki szereti pl. a rántás ízét, én viszont nem.
Hozzávalók:
feles sárgaborsó
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
liszt
zsír
pirospaprika
Elkészítés:
A borsót megmossuk, kétszer annyi vízben feltesszük főzni, belerakjuk a sót, fokhagymát. Kb egy óra alatt puhára fözzük.
Majd zsemleszinű rántást készítünk, egy kávéskanálnyi pirospaprikát is teszünk bele, vízzel felengedjük s berántjuk a sárgaborsót.
Majdnem úgy mint a babot,lencsét. Megtisztitod, megmosod, langyos vizbe beáztatod előző nap. A vizet leöntöd másnap és uj vizzel töltöd meg, hogy bőven ellepje. Ha szereted a füstölt dolgokat akkor azt is beleáztatod alőző nap. Ha füstölttel készited vigyázz a sóra. Főzzd amig megpuhul. Sokáig tart, reggel tedd fel főni. Közben eglkészitheted a rántást,egy fej /ha fél kilónál több a borsó/ hagymát vágj apró kockára és piritsd meg félig majd tegyél rá lisztet rántásnak,piritsd tovább zsemleszinüre, vedd félre a tűzről. Ha kicsit meghűlt tegyél bele piros paprikát kb egy bő teáskanállal. keverd el és várd meg mig megfő a borsó és a füstölt belevaló. A rántást engedd fel vizzel keverd csomómentesre,keverd a borsóhoz, kislángon legyen
a főzés, vagy takarékon ha villanytűzhelyed van, amikor a rántást belekevered. Folyamatos keverés melett hagyd ujraforrni. Vigyázz mert puffog és megégethet.Állandóan kell kevergetni mig elkészül, felforr és kész. Ja közben kostold meg elég e a só benne és teljesen megpuhult a borsó. Jóétvágyat.
Én vöröshagymával csinálom és ételízesítővel. Külön szoktam valami feltétet hozzá, így nem főzök bele húst. És bármiféle zsiradék és sűrítés nélkül csinálom: ha csak annyi víz van rajta, ami épp hogy ellepi, akkor semmi szükség rá. Mikor már jól megfő, kezdenek a szemek kettáválni, szétmenni, akkor magától besűrűsödik: csak akkor már kevergetni kell.
És egyébként én is imádom. Érdekes módon a zöld "sárgaborsót" jobban szeretem, mint a sárga színűt.
Köszi minden hozzászólónak! Nagyon jó ötleteket adtatok!
Közben el is készült. :) Füstöltként kolbász került bele, mert azt találtam otthon. Én ugyan kihagytam a borsot a gyerekek miatt, de még a páromat se zavarta. Alig akartam hinni a szememnek, amikor repetáztak, s mind megették.:)
Kérlek segítsetek!
Régen csináltam, de teljesen elfelejtettem, mivel is ízesítjük.
Viszont reklamál a család, mert úgy megkívánták. :)
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni?
- Szeretnék írni egy regényt! Elmagyarázná valaki, hogyan kell nyomdakész formátumú szöveges dokumentumot készíteni?
- Hogyan kell házilag zsemlemorzsát készíteni? Mivel lehet megdarálni?
- Hogyan kell rántást készíteni?
- Hogyan kell vízgőz felett készíteni valamit? Mit takar a vízgőz?